Politiet valgte natt til tirsdag lokal tid å storme Lindt Chocolate Café i sentrum av Sydney etter å ha hørt flere skudd inne i bygget.

– Rundt klokken 02.10 oppsto en konfrontasjon mellom politiet og en mann som hadde tatt et antall personer som gisler inne i en kafé på Martin Place, opplyser politiet. Klokken 02.10 Sydney-tid tilsvarer klokken 16.10 norsk tid

Under konfrontasjonen ble den 50 år gamle gjerningsmannen drept. Både han, en 34 år gammel mann og en 38 år gammel kvinne ble erklært døde etter å ha blitt sendt til sykehus.

– Dette var én persons handling, sa politimester Andrew Scipione i delstaten New South Wales på en pressekonferanse mandag kveld norsk tid.

Tre kvinner og en politimann ble brakt til sykehus med skader. Det skal ikke være fare for livet til noen av dem. Ytterligere en kvinne ble brakt til sykehus for sjekk.

Til sammen har politiet gjort rede for 17 gisler, inkludert fem av dem som klarte å rømme før politiaksjonen.

GISLENE FLYKTET

Gisselsituasjonen startet kort tid etter klokken 9 lokal tid mandag, og den australske avisen Sydney Morning Herald skriver at den siste fasen i dramaet begynte da et mannlig gissel løp fra kafeen rundt klokka 2.06 lokal tid.

Deretter fulgte en gruppe gisler, og det ble hørt et skudd. Politimester Scipione forteller at hendelsene som utspant seg inne i bygningen gjorde at politiet besluttet at det var på tide å gå inn.

– De tenkte da at dersom de ikke hadde gått inn, ville mange flere liv ha gått tapt, sier Scipione.

Han forteller at det går bra med politimannen som ble skadd da han ble truffet av hagl i ansiktet.

– Jeg har snakket med politibetjenten, og det går bra med han. Han er takknemlig for å være i live.

Etter at politiet stormet inn i kafeen, ble også en bomberobot, som brukes til å finne og desarmere eksplosiver, sendt inn. Politiet opplyser imidlertid at de ikke fant noen bomber på stedet. De tror 50-åringen handlet alene.

KRIMINELL FORTID

Gjerningsmannen skal være Man Haron Monis, som opprinnelig er fra Iran, melder ABC News og flere andre medier. Han hadde fått innvilget politisk asyl i Australia etter å ha kommet til landet i 1996.

Monis var for tiden løslatt mot kausjon og ventet på å få saken sin opp for retten etter at han skal ha vært innblandet i medvirkning til drap på sin ekskone og 40 seksualforbrytelser.

Avisen The Australian meldte tidligere mandag at Mounis har blitt dømt til samfunnsstraff for å ha sendt svært støtende brev til familiene til soldater som ble drept i Afghanistan mellom 2007 og 2009.

Monis' tidligere advokat, Manny Conditsis, beskriver Monis som en isolert person og sier at offentligheten kan være sikre på at en organisert terrorgruppe ikke står bak gisselaksjonen.

– Hans ideologi er bare så sterk og kraftfull at den overskygger hans syn for sunn fornuft og objektivitet, sa Conditsis til ABC News.

JIHADIST FLAGG

Da han gikk til aksjon mandag morgen, hadde gjerningsmannen med seg et svart flagg med den islamske trosbekjennelsen til kafeen. Gisseltakeren krevde ifølge australske medier å få flagget til opprørsgruppen IS brakt til kafeen.

Både iranske myndigheter og australske muslimske organisasjoner fordømmer gisselaksjonen.