- Tre nordmenn ombord

Airbus A330-200. Et fly av denne typen er savnet over Atlanterhavet. Flyet skulle fra Brasil til Frankrike.

Airbus A330-200. Et fly av denne typen er savnet over Atlanterhavet. Flyet skulle fra Brasil til Frankrike. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

TV2 melder tre nordmenn skal ha vært om bord Airbus-flyet som forsvant over Atlanterhavet.

DEL

Informasjonssjef ved Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, sier til kanalen at tre nordmenn var om bord det savnede flyet.

Fortvilte pårørende troppet mandag kveld opp på flyplassen Charles de Gaulle i Paris i håp om gode nyheter om det savnede Air France-flyet. Det kan ha vært nordmenn om bord.

AF447 med 228 personer om bord fløy inn i et kraftig uvær over Atlanterhavet da det forsvant fra radaren. Det var 216 passasjerer og tolv besetningsmedlemmer om bord på flyet, som forsvant om lag fire timer etter avgang fra Rio de Janeiro i Brasil.

Norske myndigheter undersøker om det var nordmenn med på flygingen, opplyser kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB. Forsikringsselskapet Europeiske sier til Aftenposten.no at de vet det var nordmenn om bord.

– Vi vet at det er nordmenn om bord i ulykkesflyet, men vi vet ennå ikke hvor mange, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Air France ville mandag ettermiddag ikke opplyse til NTB om det var nordmenn om bord, eller når passasjerlistene skulle bli frigitt.

Generalkonsulatet i Rio de Janeiro opplyste til Dagbladet.no at de har fått bekymringsmeldinger fra norske pårørende som frykter at de har nærstående om bord.

SAVNET: Rundt 60 brasilianere er savnet, ifølge brasilianske myndigheter. Minst 40 av dem om bord var franskmenn og 20 var tyskere, sier en fransk minister til AFP. Også tre dansker er savnet. Det var åtte barn blant passasjerene om bord, opplyser flyselskapet Air France.

– Vi står trolig overfor en luftfartskatastrofe, innrømmet Air Frances toppsjef Pierre-Henri Gourgeon på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det ble sendt en automatisk melding om en kortslutning i flyet etter at det opplevde kraftig turbulens natt til mandag. Flyet skal ha blitt truffet av lyn, og talsperson François Brousse i Air France sier flere av Airbus-flyets tekniske innretninger kan ha blitt slått ut.

– Det er mest sannsynlig en kombinasjon av omstendigheter som kan ha ført til en styrt, sier han.

MOBLISERING: Ved 0130-tiden på natten norsk tid mistet brasilianske flygeledere kontakten med flyet. Det fløy da inn i en kraftig storm, og noen timer senere begynte franske militærradarer å lete etter flyet.

Da ingen klarte å komme i kontakt med førerkabinen, sendte både Frankrike og Brasil opp militærfly på leteoppdrag. Det brasilianske luftforsvaret sier de har satt i gang leting etter flyet i nærheten av øygruppen Fernando de Noronha.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har beordret full mobilisering og bedt alle berørte statsinstitusjoner og departementer bidra til letingen etter flyet. Det er også opprettet et krisesenter på Charles de Gaulle.

Pårørende strømmet til flyplassen i Paris mandag kveld for å få nyheter om det savnede flyet.

– Jeg måtte dra til flyplassen. Men med mangelen på informasjon er det bare mer bekymringsfullt, forteller Bernardo Souza, som sier broren og svigerinnen var om bord i flyet

Artikkeltags