USA rammet av grufull skytemassakre

Tolv personer ble drept i en massakre under en visning av filmen «The Dark Knight Rises» på et kjøpesenter i Aurora i den amerikanske delstaten Colorado.

Tolv personer ble drept i en massakre under en visning av filmen «The Dark Knight Rises» på et kjøpesenter i Aurora i den amerikanske delstaten Colorado. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tolv mennesker skutt og drept under Batman-premiere.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kledd i gassmaske og skuddsikker vest sparket gjerningsmannen opp døra til den fullsatte kinosalen og utløste en gassgranat. Så begynte han å skyte.

Det var under en nattvisning av filmen «The Dark Knight Rises» marerittet startet. Filmpremieren fant sted i et kjøpesenter i Aurora, en forstad til Denver i den amerikanske delstaten Colorado, og i kinosalen var det fullt av ungdommer.

Ifølge politiet ble tolv personer drept og om lag 40 såret i massakren natt til fredag.

Den antatte gjerningsmannen, en 24 år gammel mann, er pågrepet.

Overlevende har fortalt at gjerningsmannen var kledd i svart da han kom inn i kinosalen. Han skal ha hatt på seg hjelm, gassmaske og skuddsikker vest, og da han kom inn i salen, utløste han en granat med enten tåregass eller røyk. Det oppsto umiddelbart panikk, og folk løp mot utgangene mens mannen sakte gikk oppover trappene i kinosalen og skjøt.

SMÅ BARN RAMMET

Politiet opplyser at gjerningsmannen ble pågrepet på en parkeringsplass utenfor kinoen. Han skal da ha hatt på seg et gevær og to håndvåpen.

Det ble først meldt om 14 drepte, men tallet ble senere nedjustert til tolv. Det var flere barn blant de ofrene, og det yngste offeret var bare seks år. Ifølge politiet var det stor aldersspredning blant ofrene.

Gjerningsmannen sa til politiet at han hadde gjemt eksplosiver i leiligheten sin, og bygningen er derfor blitt evakuert og gjennomsøkt, forteller politisjef Dan Oates. Også parkeringsplassen ved kinoen ble evakuert av frykt for eksplosiver.

Over 250 politifolk rykket ut til kinoen, melder TheDenverChannel.com.

Aurora ligger i samme delstat som Columbine, skolen hvor 13 personer ble drept og 24 såret i en skytemassakre i 1999.

PANIKK I KINOEN

Under skytingen i kinoen skal enkelte skudd også ha gått gjennom veggen og inn i en annen kinosal.

Benjamin Fernandez (30) forteller til avisa Denver Post at han hørte flere smell mens filmen pågikk. Han forteller om lyden av skudd, hvordan folk prøvde å komme seg ut av salen og politiet som ropte «legg dere ned!».

Han så flere personer som falt, deriblant ei ung jente.

Salina Jordan (19) var inne i den andre kinosalen. Hun så ei jente bli truffet av ei kule i ansiktet. Andre ble truffet i magen, deriblant ei jente som så ut til å være rundt ni år gammel. Så kom noen løpende inn.

– De ropte «De skyter her ute!», forteller Jordan til Denver Post.

Ifølge henne hørtes skuddene ut som kinaputter. Hun sier hun også så politiet avfyre skudd. Senere så hun politiet bære døde ut av kinoen.

NORSK DISTRIBUTØR OPPRØRT

Den norske Batman-distributøren er opprørt over nyheten fra Aurora.

– Foreløpig vet vi lite, men det er kjempegrusomt uansett hva som har skjedd, sier Katrine Aamodt, presseansvarlig i SF Norge, som distribuerer filmen i Norge, til NTB fredag formiddag.

– Vi har foreløpig ikke fått noen opplysninger rundt det som har i skjedd i Denver fra Warner, sier Aamodt.

Det er knyttet store forventninger til premieren på The Dark Knight Rises, den siste Batman-filmen i Christopher Nolans trilogi om superhelten. SF Norge avventer Warners reaksjon for å se om det skal gjøres noe med den norske premieren etter tragedien i Denver.

– Vi kommer til å følge deres ønsker, og så lenge de ikke ønsker å stoppe premieren, så fortsetter vi som planlagt. (©NTB)

Artikkeltags