Gå til sidens hovedinnhold

USA skjerper flysikkerheten etter terrortrussel

Artikkelen er over 6 år gammel

En konkret terrortrussel mot Entebbe-flyplassen i Uganda er blant årsakene til at USA skjerpet sikkerheten ved flyplasser i alle land med direkteflyginger til USA.

Mobiltelefoner – spesielt smarttelefoner – og sko skal gjennomlyses før direkteflyginger til USA.

Sikkerhetstiltakene trappes opp etter at USAs ambassade i Uganda onsdag mottok en trussel om et angrep fra en ukjent terrorgruppe på den internasjonale flyplassen i hovedstaden Kampala.

Terrorangrepet var fryktet å skje mellom 20 til 22 norsk tid torsdag kveld, og ambassaden oppfordret personer som skulle reise i denne perioden om å endre sine reiseplaner.

Ugandas naboland Kenya ble forrige uke rammet av et terrorangrep av den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab.

«USYNLIGE» BOMBER

Amerikansk etterretning mistenker også at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage en ny type «usynlige» bomber – som verken oppdages av metalldetektorer eller bombehunder.

Disse kan gjemmes i sko, eller bli lagret i smarttelefoner, opplyser anonyme kilder i amerikansk etterretningstjeneste til nyhetsbyrået Reuters.

Kunngjøringen om strengere sikkerhetsrutiner kom rett før USAs nasjonaldag 4. juli. I helgen advarte president Barack Obama om trusselen fra europeiske borgere som kommer tilbake fra opphold hos ytterliggående grupper i Syria. Mange av dem vil lett kunne reise inn i USA.

ALLEREDE SKJERPET I STORBRITANNIA

Ved britiske flyplasser er sikkerheten allerede trappet opp etter den amerikanske kunngjøringen.

– Vi har bestemt oss for å skjerpe visse sikkerhetstiltak for luftfarten. For de fleste passasjerene skal dette ikke medføre noen større ulempe, sier det britiske samferdselsdepartementet, men kommer ikke med nærmere opplysninger om hvilke tiltak som innføres.

Heathrow utenfor London er Europas mest trafikkerte og verdens tredje mest trafikkerte flyplass. Nesten 200.000 passasjerer, inkludert mange nordmenn, bruker flyplassen hver dag.

HAR IKKE HØRT NOE

Det er foreløpig ikke klart om de nye kravene fra USA får noen praktiske konsekvenser for passasjerer ved norske flyplasser.

– Dette betyr foreløpig ingenting. Vi har ikke fått noen beskjed ennå, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til NTB.

Heller ikke Luftfartstilsynet kjenner til om norske flyplasser vil øke kontrollene.

– Dette får foreløpig ikke konsekvenser for norske flyplasser og passasjerer, sier tilsynets kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen torsdag morgen.

Kommentarer til denne saken