Trå ble sist sett fredag 22. mai på nivået Second Step på 8.500 meters høyde. Da forlot han gruppen han var i, for å bestige det 8.850 meter høye fjellet alene, og uten oksygen. Trå er fra Granvin Hardanger, men er bosatt på Voss, ifølge bt.no.

Det var en norsk klatrer som meldte 39-åringen savnet, da han ikke vendte tilbake til planlagt møtested. En lokal leteaksjon ble satt i gang, men søket ble søndag avsluttet uten resultat.

UD BISTÅR: – Siden han klatret på tibetansk område har vi meldt fra til kinesisk UD med de opplysninger vi har om saken. Det er derfor opp til dem å avgjøre om en eventuell leteaksjon skal gjenopptas, sier pressevakt Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.

UD avventer tilbakemelding fra kinesiske myndigheter, men er samtidig i gang med å undersøke hvilken forsikringstype klatreren har, for å se om den dekker et søk.

– Hvis ikke er det opp til familie og pårørende hva de vil gjøre, sier Imerslund.

VIA TIBET: Jarle Trå skriver på sin hjemmeside at han alltid har vært inspirert av tanken på å bestige verdens høyeste fjell «uten kunstig oksygen, uten sherpaer og uten forhåndsetablerte leirer oppover fjellet».

Våren 2005 prøvde han det samme, men etter to måneder på fjellet måtte han gi opp på grunn av dårlig vær og sykdom.

Trå skriver videre at han valgte å klatre opp på fjellets nordside, som er en del av Tibet, i håp om å møte på færre klatrere enn på sørsiden, som ligger i Nepal.

En tysk klatrer som tok samme rute som Trå, døde torsdag på vei ned fra Mount Everest. Han sovnet inn på 8.700 meters høyde på grunn av nedkjøling og mangel på oksygen, skriver nettstedet everestnews.com ifølge bt.no.

Ifølge det samme nettstedet har fem klatrere omkommet på verdens høyeste fjell hittil i år. Fra 1921 til 2006 har 212 mennesker mistet livet i forbindelse med Mount Everest-ekspedisjoner.

FEM NORDMENN TIL TOPPS: Torsdag denne uken ble Tommy Rambøl den eneste av nordmennene i sin ekspedisjon Everest 2009 som klatret til topps av fjellet. Dagen etter gjorde hele fire nordmenn det samme: Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud fra ekspedisjonen Everest 09, samt Stein Ragnar Grønnerøe og Johnny Breivik fra World Wide Vikings. Sistnevnte skriver på sine hjemmesider at de møtte Trå på vei opp:

«Jarle Trå har vi ikke hørt noe om ennå, men i går kveld var han på 8450 m og i fin form. Det er nok sannsynlig at han også er på vei ned igjen etter å ha beseiret toppen», heter det i innlegget, som er datert til fredag 22. mai.