Vitner: Gisseltaker kalt «nordmannen»

BIldet viser algeriske menn som overlevde terrorangrepet utenfor et sykehus i In Amenas.

BIldet viser algeriske menn som overlevde terrorangrepet utenfor et sykehus i In Amenas. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Algeriere som er blitt befridd fra gassinstallasjonen In Aménas, sier en nordeuropeer som ble kalt «nordmannen», var blant gisseltakerne, ifølge en fransk nettavis.

DEL

Gruppen av terrorister, som onsdag stormet gassanlegget, besto stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere, ifølge vitneutsagn.

Men de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen.

Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder de.

Nordeuropeeren ble ifølge ett av vitnene kalt «nordmannen», skriver Le Point.

– Det jeg kan bekrefte, er at det blant gisseltakerne er personer fra en rekke ulike land, vi har per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert, sier utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen fredag kveld.

Eide understreket også at PST følger svært nøye med på situasjonen.

PST bekrefter overfor NTB at de er kjent med historien i den franske nettavisen, men ønsker ikke å fortelle hvordan de vurderer informasjonen.

– Vi vurderer all relevant informasjon som vi har, og bruker den til å bidra til et mest mulig presist situasjonsbilde for norske myndigheter, sier informasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Han legger til at det er veldig mye usikker informasjon om det som foregår rundt anlegget i Algerie.

Kidnapperne ved gassanlegget i Algerie skal ha forskanset seg med sju utenlandske gisler. Ingen av dem er norske.

Lørdag morgen var skjebnen til 20 utlendinger, inkludert de åtte norske, ved gassanlegget i Algerie uavklart.

Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI sier en kilde nær lederen av terroristene, Mokhtar Belmokhtar, at gisseltakerne på In Aménas-anlegget fortsatt holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget, melder AFP.

Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold. Kilden nevner ikke noe om de åtte norske som fortsatt ikke er gjort rede for.

TUNGT BEVÆPNET

Belgiske myndigheter sier imidlertid at de ikke vet noe om at tre av deres borgere skal bli holdt som gisler. En algerisk sikkerhetskilde hevder at antallet utenlandske gisler er ti.

Radio France meldte sent fredag ifølge NRK at mellom sju og ti tungt bevæpnede terrorister har forskanset seg i maskinrommet til gassanlegget.

Usikkerheten rundt antallet gisler og ofre er fortsatt stor. Men store internasjonale medier hevde antallet er mellom 20 og 30.

Forskjellige kilde rapporterer om at mellom 12 og 30 av terroristene er drept.

FNs sikkerhetsråd fordømte sent fredag på det sterkeste angrepet på gassanlegget i Algerie. Sikkerhetsrådet kaller aksjonen «et avskyelig» angrep.

IKKE ADGANG

Verken Statoil, Norge eller andre vestlige land har fått lov til å fly inn personell til In Aménas i Algerie etter at terroristene slo til onsdag morgen. Mangelen på sikker informasjon om utviklingen i In Aménas er stor og en av hovedårsakene til dette, er at algeriske myndigheter la en jernring rundt ørkenbyen umiddelbart etter terrorangrepet, skriver Bergens Tidende.

Ingen har sluppet igjennom, heller ikke vestlige diplomater eller helsepersonell.

– Vi har hele veien hatt tre hovedbudskap til algeriske myndigheter: Gislenes liv og helse må gå først, vi ønsker informasjon, og vi ønsker tilgang til In Aménas, så snart dette lar seg gjøre, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD

DREPT AMERIKANER

To japanere, to briter og en franskmann er blant utlendingene som er bekreftet døde. Sent fredag bekreftet det amerikanske utenriksdepartementet at en navngitt amerikansk borger ble drept under gisselaksjonen.

En algerisk kilde i sikkerhetstjenesten sier minst 30 gisler, blant dem minst sju utlendinger, ble drept under militærangrepet på leiren torsdag. Åtte av de drepte er algeriere, mens nasjonaliteten til de resterende er uavklart, opplyser kilden til Reuters.

Det statlige algeriske nyhetsbyrået APS melder at antall drepte gisler er 12, inkludert algeriere og utlendinger.

INNSIDEHJELP

Gisseltakerne i Algerie hadde høyst sannsynligvis hjelp fra innsiden, ifølge algeriske kilder.

Terroristene som stormet In Aménas-anlegget i Algerie onsdag møtte nærmest ingen motstand, trass i at algeriske soldater bevokter området.

Det får flere til å anta at gisseltakeren hadde hjelp fra innsiden.

– De hadde lokal hjelp, det er jeg sikker på. Kanskje fra sjåfører eller sikkerhetsvakter, som hjalp dem inn i anlegget, sier Anis Rahmani, redaktør for den algeriske avisa Ennahar, som er blitt brifet av tjenestemenn.

Artikkeltags