Gå til sidens hovedinnhold

Usaklig og historieløst

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet er vanlige folks parti, arbeidstakernes parti. Vi er det store industripartiet og et parti som faktisk har en klimapolitikk. Dette henger sammen. Folk trenger en jobb å gå til og en lønn å leve av. Industrien – ikke minst her på Vestlandet – har gitt arbeid, velstand og velferd i over 100 år. Det beste kan likevel ligge foran oss, om vi klarer utnytte det som nå skjer.

Ap har programfestet en ambisjon om 50 prosent eksportvekst innen 2030. Nøkkelen ligger i samspillet mellom statens muskler og næringslivets kreativitet. Statens muskler handler om kapital og tydelige krav. Gjort riktig, vil det gi vestlandsindustrien konkurransefortrinn i den store klimaomstillingen verden nå er inne i.

Strategene i dette arbeidet er flere. Støre selv er sentral. Han har hatt folk som Mads Wiik Kleven og Are Tomasgard med seg i programkomiteen. Samarbeidet med LO og forbundsledere som Jørn Eggum har vært tett. Espen Barth Eide har bidratt fra energi- og miljøfraksjonen på Stortinget. Fra finansfraksjonen har Eigil Knutsen og Hadia Tajik levert et skatteopplegg som gjør at vanlige folk kommer økonomisk bedre ut med Ap, på tross av klimapolitiske grep.

I en kommentar 13. februar hopper BA-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson bukk over alt dette. I stedet går han til et usaklig personangrep på Espen Barth Eide. Eide tåler det, han har vært ute en vinternatt før. Da kampflybasen ble lagt til Ørland, haglet karakteristikkene fra dem som kjempet for Bodø. Men det er i kommentarfeltene slikt til nød hører hjemme, ikke i en seriøs avis.

Et eksempel på usakligheten, er oppblåsingen av Eides ord om Vedums PR-stunt i Oslo. Et forsøksprosjekt med fossilfri sone i noen sentrumsgater, som også Sp i Oslo hadde stemt for, ble brukt for å fiske stemmer rundt om i landet. Hva om han hadde kjørt diesel-Pickupen sin rundt på Torgallmenningen med riksmediene på slep, og fremstilt det som urbant fjas at han ikke skulle ha lov til det?

Både BA og jeg hadde da slått fast at biltrafikk over Torgallmenningen, som vi hadde i sin tid, er vår sak her i Bergen å si nei til. Og bedt en rikspolitiker holde seg langt unna. Jeg ser også for meg at redaktøren hadde brukt hardere ord enn Eides «noe populistisk».

Verre er likevel oppfyringen under myten om at en utdannet mann med utenrikspolitisk erfaring ikke har noe i Ap å gjøre. Det er historieløst. Ap har alltid vært kombinasjonen av bredt folkeparti og kompetent styringsevne. I det ligger vår samfunnsformende kraft. Høy utdanning og store kunnskaper – også om verden og Norges plass i den – har aldri vært hinder for å delta aktivt i partiet.

Einar Gerhardsen ledet fra 1945 den mest elitepregede Ap-regjeringen noen gang. Ti av statsrådene hadde høyere embetseksamen, i et land der selv artium – rød russelue! – var et elitesymbol. Det bidro til å løfte den jevne kvinne og mann. Det er fortsatt partiets prosjekt, for nå skal det bli vanlige folks tur.

Les også

Arbeiderpartiets problem har et navn: Espen Barth Eide

Kommentarer til denne saken