De seks enhetene i leilighetskomplekset The Wave er klart for å ta imot sine nye eiere. Bak byggeprosjektet er to emigrerte bergensere som har slått seg opp på det spanske eiendomsmarkedet.
Det er lenge før koronakrisen rammet Spania hardt. Fra en takterasse på et nytt bygg i Benalmádena like ved Malaga, kan man speide utover det blå Middelhavet.
Mange heisekraner tyder på høy byggeaktivitet i området. Utbyggerne fra Bergen, Asle Heldal og Ståle Bolstad, har ferdigstilt det første av de tre prosjektene de nå er i gang med.
Saken fortsetter under bildet.
Møttes til fjells
Det er snart syv år siden de flyttet til Spania sammen med familiene sine. Da med seks måneders mellomrom.
– Vi kjente ikke hverandre fra Norge, men møttes på en sykkeltur i Sierra Nevada, sier Heldal.
I tre dager syklet de i fjellkjeden.
Saken fortsetter under bildet.
– Første dagen begynte tungt i motbakke. De to neste dagene syklet vi nedover fjellsidene gjennom hvite landsbyer, olivenlunder, elver og eukalyptustrær, forteller Bolstad.
Siden har de to vært forretningspartnere og nære venner.
– Vi har syklet den turen tre ganger nå og samlet masse gode minner på veien, forteller Heldal.
Travle år
Det hvite murbygget The Wave er bygget etter norsk standard, men tilpasset spanske forhold. Interiørdesignet er inspirert av New Yorks mange studio-leiligheter. Den bølgete fasaden skal gjenspeile strendene som omgir bygget.
– Boligutbygging i Spania er ingen enkel sak. Byråkratiet er tungvint her, så mestrer man å være utbygger i Spania, tror jeg at man kan bygge hvor som helst i verden, sier Bolstad.
Saken fortsetter under bildet.
Det første tomten kjøpte de i 2017, og høsten samme år var planene om et større leilighetskompleks i gang. De har også bygget luksusvillaer og hatt ansvar for renovering av et kjøpesenter på over 20.000 kvadrat.
– Eierne ønsket å endre bruksformål fra butikker til et kontorbygg for 1150 ansatte, forteller Heldal.
Med 25 års erfaring fra Heldal Eiendom i Bergen har duoen samlet mye kunnskap om hva norske kjøpere er på jakt etter, og hvilke kvaliteter de ønsker. På det meste har de hatt nærmere 100 arbeidere i aksjon i prosjektene sine.
– Det har vært tre svært travle år. Vi har kun hatt tid til noen få dagers ferie i denne perioden, sier Heldal.
Nok å gjøre
Nå bygger de leiligheter og villaer i området rundt Malaga. De tar også oppdrag fra investorer som ønsker å bygge hoteller, næringsbygg eller større leilighetsprosjekter.
Saken fortsetter under bildet.
– Malaga er et av de raskest voksende turistområdene i Spania. Her er og det beste klimaet med 315 soldager i året og noen av de flotteste strendene i verden, forteller Heldal.
De to har en klar tanke om hvordan de skal drive bedriften.
– Vi har de samme verdiene og det er vel derfor partnerskapet og vennskapet blomstrer, forteller Heldal.
– Vi lover aldri mer enn det vi kan holde og engasjerer oss mye i prosjektene. Det er veien til suksess, forklarer Bolstad.
Norske skillingsboller
I tillegg til byggeaktivitet har konen til Asle, Marlene Heldal, åpnet bakeriet PanDeluxe i Benalmádena. Her
baker hun økologisk bakst til brødsultne Skandinaver og Spanjoler.
– I Spania er det ikke vanlig med grovt brød eller surdeigsbrød så bakeriet har fort blitt populært ved å satse på kvalitetsbakst, informerer Heldal.
Norske skillingsboller er også på menyen. Bakeriet har nå så stor etterspørsel at de planlegger å utvide virksomheten.
– Jeg startet med å bake hjemme på kjøkkenet, men måtte etter hvert finne egne lokaler og ansette flere medarbeidere. Nå ser det ut til at vi må utvide ytterligere, forteller en fornøyd Marlene Heldal.
Et roligere liv
– Vi kommer nok ikke hjem igjen med det første, sier Heldal mens han speider utover havet fra takterrassen.
Bolstad sier seg enig. De har funnet sitt drømmeparadis. Heldal har kjøpt hus i Benalmádena, nær den Norske skolen. Bolstad mer landlig på en fruktgård like utenfor byen.
Han forteller at familien har fått mye mer tid til hverandre etter å ha emigrert til Spania.
– Det er travelt med jobb også i Spania, men så skinner alltid solen og vi utnytter helgene til å være på stranden eller gå en tur fjellet, forteller Bolstad.
– Når vi bodde i Norge hadde vi alltid planlagt de tre fire neste helgene og det var mye kjøring til alle mulige aktiviteter. Her i Spania er det annerledes og vi kan være mye mer spontane. Å bryte ut av «hverdagen» i Norge og reise til Spania med familien er den beste beslutningen vi noen gang har gjort, sier Heldal.
Saken fortsetter under bildet.
Strengere koronatiltak
For tiden er ikke hverdagen i Spania like idyllisk. Koronaviruset har rammet landet hardt, og det er innført langt strengere tiltak enn i Norge. Pandemien har snart tatt livet av 20.000 mennesker i landet. Myndighetene har innført portforbud og butikker, serveringssteder og aktivitetstilbud holder stengt.
– Det er utrolig trist at så mange blir hardt rammet av krisen her nede. Så langt har vi og våre familier det bra og ingen har blitt alvorlig syke, sier Bolstad.
De to familiene holder seg hjemme og får kun gå ut for å handle dagligvarer.
– Ellers så bugner det med appelsiner og grønnsaker i hagen så jeg er ikke redd for at vi skal mangle noe, supplerer Bolstad.
Det vil ta tid før turistene er velkommen tilbake til Spania. Håpet er at innen sensommeren kan nordmenn reise til ferieboligene sine på solkysten.
– Vi bruker tiden til å se på mulighetene for å kjøpe tomter og planlegge nye prosjekter vi kan arbeide med de neste årene, forteller Heldal.