Ungdomsskole dropper tentamen for å skåne stressede elever

På Osterøy ungdomsskole blir det ikke arrangert tentamen. – Den tiden er forbi, sier rektor til BA. Foto: Tor Arne Aasen

På Osterøy ungdomsskole blir det ikke arrangert tentamen. – Den tiden er forbi, sier rektor til BA. Foto: Tor Arne Aasen

– Tentamen er fortidens skole, sier rektor på Osterøy. Elevene jubler.

DEL

På Osterøy ungdomsskole har skoleledelsen valgt å droppe tentamen. Årsakene er stress blant elevene.

Dermed er det bare eksamen elevene er nødt til å ta, en prøve skolene også er pålagt å ha, skriver Bygdanytt.

– Vi trenger ikke prøver for å finne ut hvor elevene står faglig. En prøve gir bare svar på hvor eleven står akkurat der og da, og hva de vet om spørsmålene de får. Nå får både vi og elevene isteden ro på oss til å gjennomføre undervisningen på en best mulig måte for at elevene skal stå best mulig rustet til å komme inn det stedet de ønsker, sier lærerne Solveig Hole og Tore Langeland til avisen.

Fortidens skole

Rektor Tor Arne Aasen sier til BA at tentamensordningen ikke er tilpasset fremtiden.

– Å låse elevene inne i et rom for å teste kunnskaper er fortidens skole. De vil ikke oppleve et arbeidsliv der dette er relevant, sier Aasen.

Han påpeker at de vil evaluere hvordan en tentamensfri skole fungerer.

– Men uansett vil ikke tentamen komme tilbake til oss. Den tiden er forbi. Vi vil bare arrangere eksamen, det er vi pålagt, forteller han til BA.

Det var en undersøkelse på den offentlige ungdomsskolen på Osterøy, samt privatskolen Danielsen på Valestrand som viste at mange av elevene føler seg stresset av skolearbeidet. Halvparten av jentene og fire av ti av guttene svarte at de stresser med skolearbeidet, og at det gjør dem utslitt.

Redusert stressnivå

Elever som er intervjuet av Bygdanytt, sier kanskje ikke overraskende at de jubler over at tentamensordningen er kuttet ut, og at det dermed er blitt færre prøver.

– Dette har selvsagt redusert stressnivået blant elevene, sier de.

Artikkeltags