Gå til sidens hovedinnhold

— Vi skal sørge for at de hører oss hele veien til Oslo!

Høylytt elevstreik på Torgallmenningen i Bergen: – Vi skal sørge for at de hører oss hele veien til Oslo, roper Daniel Charles Hextall, leder i Hordaland SU. VIDEO: Anne Sofie Bergvall

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere hundre elever protesterte i Bergen i dag.

– Dette i dag er ikke bare en streik, det er starten på en bevegelse, ropte Daniel Charles Hextall, leder i Hordaland SU, til de mange fremmøtte elevene.

Onsdag klokken 1200 fylte elever fra 20 videregående skoler Torgallmenningen i Bergen for å markere sin motstand mot fraværsgrensen som regjeringen, med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i spissen, vil innføre til høsten.

Les også

Forventer flere tusen elever i streik

Engasjert og hes i stemmen langet han ut mot skolesystemet og politikerne, og ble møtt med jubel.

–  Når rektorer sender ut SMS til eelvene og sier at ikke bør bli med på streik, når lærerne får beskjed om å være strenge på skolen, når de legger oppsamlingsprøver til i dag for å ta de som streiker, da viser det at de en ting: At skoleverket er redd for hva som skjer når ungdommer samles. For det er da vi har styrke, ropte han til ellevill jubel.

– Rop til de hører oss

Hextall fortalte at elevene allerede har fått et bitte lite gjennomrudd fordi SV har fremmet forslag på stortinget om å droppe hele fraværsregelen.

– Men vi må sørge for at stortinget faktisk lander på det standpunktet vi vil. Og hvordan skal vi klare det?!  Jo vi skal sørge for at de hører oss hele veien til Oslo. Så når jeg sier: «Fraværsgrense», da roper dere: «Ikke faen!», oppfordret han.

Og elevene hørte på ham og ropte av full hals.

Får ikke karakter

Den nye regelen innebærer at elever som har høyere udokumentert fravær enn ti prosent, ikke vil få halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget.

– I dag er vi samlet for å gjøre opprør mot den rigide fraværsgrensen! Tror kunnskapsministeren at han kan innføre en slik regel uten at vi reagerer? Da tar han grundig feil, sa Agathe Waage, leder for Elevorganisasjonen i Hordaland til jubel fra fremmøtte elevene ved videregående skoler i Hordaland.

– Jeg vet ikke hva Isaksen tror om oss elever. Men jeg vet at jeg går på skolen for å lære noe, og ikke for å få lav fraværsprosent. Alle er ulike, derfor må det tas individuelle hensyn, sa Waage til elevene.

Blant dem som møtte opp for å demonstrere var Lisa Marie Gjerde (18), Rikke Marøy (17), Stine Rå (18) og Marte Køhne Hoff (17) fra Knarvik videregående skole.

– Vi går på TAFF-linje og tar skolen over fire år med praksis i tillegg til teori. Siden vi ikke er på skolen hver dag i uken, er vi ekstra sårbare for fraværsgrensen, sier Lisa Marie.

– Er man borte bare noen få dager, får man derfor høy fraværsprosent. Dersom vi da ikke får karakter i et fag, kan vi risikere å miste læreplassen vår i tillegg, legger Stine til.

 

LES OGSÅ: Elevene går til streik

Får fravær

Jentene synes det er såpass viktig å vise sin motstand mot regelen at de møter opp tross at de får fravær fra skolen.

– Det er litt ironisk, men dette er viktig for oss, sier Lisa Marie.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har argumentert med at reglene innføres for å forhindre skulk.

Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

– Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en sms til VG.

– Vi er ekspertene

Agathe Waage i Elevrådsorganisasjonen i Hordaland mener fraværsgrensen er en «drop out-garanti».

— Har vår kunnskapsminister rett i at vi alle er skulkere? Det vet de så j***ig godt at ikke stemmer, sa hun fra kanten på Sjømannsmonumentet og møtte jubel igjen.

Waage mener det er skolesystemet som svikter når fraværet blir høyt.

– Fraværsgrensen vil ta knekken på symptomene, men ikke selve sykdommen. Det er mer praksis vi trenger, ikke en rigid fraværsgrense, sa hun.

– Vi skal vise Isaksen at det er vi som er ekspertene på vår utdanning, slo hun fast.