Gå til sidens hovedinnhold

Uten Bergen ville Norge alltid ha savnet noe

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bergen er en by med kvinnelig sjel. Om høsten og vinteren er hun deprimert. Like mørk som negative tanker. Vinden blåser som en sterk og sint storm. Hun gråter mye. Nesten hele høsten og vinteren gråter hun.

Når våren kommer, blir Bergen grønnere og grønnere. Håpet vokser i hjertene våre. Trærne pynter seg med blomster som vakre bruder. Blomstene smiler over hele byen med sine mange farger. Sommeren fyller byen med mye glede. Det blir passe varmt. Det blir aldri brennvarmt. Ingen forblir hjemme. Folk er ute i byen, på fjellet eller på stranden. Alle smiler, alle er glade. Om sommeren føler man seg i himmelen når man er i Bergens vakre natur.

Selv om Bergen er den nest største byen i Norge, føles det ikke slik. Det kjennes aldri som Oslo med sine mange høye bygg, mye trafikk og stress. Kanskje dette gjør bergenserne litt bortskjemte. Det kan observeres oftest i kollektivtransporten. Bergenserne er veldig frie. En person kan okkupere fire sitteplasser med vesken, posene eller med bagasjen sin. Eller de sitter bare én per dobbeltsete på bussen og foretrekker ikke å sitte ved siden av hverandre. Slikt skjer veldig sjelden i store byer.

Bergen er en gammel by som feirer 950 års jubileum i år. Ikke bare gammel, men en by med mye historie. En gang i tiden levde kongen og hans familie her. Det var en gang da Bergen var en veldig viktig by for internasjonal handel, med Bryggen som nå er på Unesco verdensarvliste.

Selv om Bergen er en så vakker by med sin natur, historie og folk, synes jeg at den aldri får sin virkelige verdi.

Jeg kan ikke forstå hvorfor folk oppfører seg som om Bergen er ute av Norge (det var til og med en reklame som sa det). Hvorfor kalles folk i Oslo «oslofolk» men folk i Bergen kalles «bergensere» istedenfor bergensfolk? Det er veldig interessant og gjerne litt diskriminerende.

Norge er vakrere med Bergen og rikere med bergensere. Uten Bergen ville Norge alltid ha savnet noe.

Innlegget ble først publisert i skoleavisen «Pulsen på Nygård».

Les også

Vi savner bare én ting i Bergen

Les også

Er en ferietur verd mer enn de eldre?

Kommentarer til denne saken