Stadion (BA): Andreas Vindheim rakk akkurat å få sitt gjennombrudd i Brann, før han ble kjøpt opp av Åge Hareides Malmö i 2015.

Siden den gang har bergenseren vunnet to seriegull i Sverige, vunnet cupen med Sparta Praha og rykket opp med Schalke 04.

Nå kan 27-åringen igjen være på flyttefot. Han har riktignok halvannet år igjen av kontrakten med tsjekkiske Sparta Praha, men agent Stig Lillejord jobber på spreng med å flytte på ham før det internasjonale overgangsvinduet stenger ved utgangen av januar.

– Vi har en dialog med Sparta der både vi og klubben har en ambisjon om å flytte på ham før 1. februar. Men det må være det riktige klubben for Andreas sportslig, vi flytter ikke på ham for enhver pris, sier den bergenske fotballagenten.

Han legger ikke skjul på at Brann er en aktuell klubb for bergenseren.

– Brann vil alltid være interessant for Andreas. Han synes det som er på gang i Brann og Bergen – og den entusiasmen som er der nå – er veldig attraktiv. Det er en reise Andreas gjerne vil være med på, sier Lillejord til BA.

Brann-trener Eirik Horneland er heller ikke avvisende.

– Flere momenter i denne saken

– Det er alltid interessant å følge med tidligere Brann-spillere og bergensere som vil tilbake. Og så er det flere momenter i denne saken her. Det er en spiller som helt sikkert er vant til et inntektsnivå som er litt høyere enn det som er i Brann, sier Horneland til BA når han blir gjenfortalt Lillejords «frieri».

BA vet at Vindheim har vært et tema internt i klubben. Foreløpig har klubben inntatt en «vente og se-holdning» og bedt om bli holdt oppdatert om 27-åringens situasjon. Ingen overgang er på trappen, men ting kan endre seg fort i fotball.

Som Horneland selv påpeker, er lønn et ankepunkt. Det er også et spørsmål om hvor Vindheim kan brukes i dagens Brann-lag. Nymarksgutten har hele sin karriere enten spilt høyreback eller høyre-vingback og Brann er veldig fornøyd med det visekaptein Svenn Crone (27) viste på klubbens høyrebackplass i fjor. Brann spiller ikke med vingbacker og har ingen planer om gjøre det heller.

Spørsmålet er om Vindheim også kan bekle en kantrolle eller andre posisjoner i Branns lag. Akkurat det bedyrer Horneland at han ikke har tenkt på.

– Er han primært en høyreback?

– Det går jeg ut ifra, er det ikke der han har spilt hele livet sitt da?, spør Brann-treneren.

Skattbar inntekt på 5,6 millioner

Vindheim har kontrakt med Sparta Praha til og med neste sommer. Den nåværende kontrakten ble signert da 27-åringen var en sikker brikke i storklubbens førsteellever, og lønnen er deretter. I 2021 sto Vindheim oppført med en skattbar inntekt på over 5,6 millioner kroner.

– Lønnsbetingelsene er naturligvis betydelig høyere i utlandet enn i Norge. Samtidig er det mange måter å løse disse tingene på, mener Lillejord.

En av disse løsningene som Lillejord skisserer, er kontraktslengden. Moderat lønn over flere år kan slå høy lønn over få år.

– Hvis Andreas velger å returnere, er det for å flytte hjem for godt. Om han i tillegg får forlate Sparta for gunstige premisser for ham og Brann, skulle det være mulig å få skrudd sammen en totalpakke som passer alle parter. Men da må Brann eventuelt vise at de er interessert, og så får vi ta det derfra, sier den erfarne fotballagenten.

Han var også agent da lokale helter som Håkon Opdal, Kasper Skaanes og Bård Finne returnerte til Stadion.

Hentet av tysk storklubb i fjor

I januar i fjor gikk Vindheim gikk på et overraskende lån til den tyske storklubben Schalke 04 i 2. Bundesliga. Her gjorde bergenseren braksuksess med scoring og målgivende i debuten, men som så mange ganger tidligere, ble idyllen brutt av skader.

Schalke og Vindheim rykket opp, men skadene gjorde at tyskerne ikke benyttet seg av en kjøpsopsjon på 1,3 millioner euro. Dermed returnerte Vindheim til Sparta Praha i fjor sommer.

Her har han vært et klart andrevalg bak den tsjekkiske landslagsbacken Tomas Wiesner, men det største problemet er at Vindheim igjen ble skadet. Derfor har han kun fått ett innhopp denne sesongen.

– Per i dag er han litt bak i rekken etter å ha vært skadet og brukt høstsesongen på å komme seg tilbake. Han har vært til spesialister i Spania og England, og de har nå funnet ut av de muskulære problemene som har plaget ham. Nå er han 100 prosent spilleklar, sier agenten.

– Kan det også være aktuelt med et utlån?

– Nå er det primært en permanent overgang vi ser etter. Så vil gjerne ting endre seg underveis og mot slutten av vinduet. Det kommer også an på hvilke klubber som kommer på banen. Men å dra på lån til klubber i Skandinavia er ikke et tema, sier Lillejord.

Han påpeker at det i utgangspunktet kun er Brann som er aktuell i Norge, noe som Vindheim selv også har uttalt til BA.

– Men det er klart, om Brann ikke har anledning til å hente ham, må vi jo se på alternativer. Fotball skal han uansett spille.

Det har ikke lyktes BA å få kommentar fra Andreas Vindheim, men i november 2021 sa han følgende om en mulig Brann-retur i fremtiden:

– Planen er å komme hjem til Brann en dag, ja. Det er det ingen tvil om.