Følg valget direkte her

Donald Trump.

Donald Trump. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hele verden holder pusten. Følg USA-valget her.

DEL

Donald Trump vinner presidentvalget i USA. Hillary Clinton har ringt 70-åringen og erkjent nederlaget, ifølge CNN.

Nyhetsbyrået AP meldte klokka 8.31 norsk tid onsdag at Donald Trump er valgt til president i USA etter at det ble klart at han hadde vunnet delstaten Wisconsin.

Kort tid senere meldte imidlertid CNN at Clinton har ringt Trump og gratulert ham med seieren.

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida, Pennsylvania og Wisconsin. Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater.

Skuffet

Skuffede Clinton-tilhengere forlot tidligere Clintons valgvake i New York.

– Jeg har bodd i utkantstrøk, og jeg kjenner mange der. Jeg hadde større tiltro til at de ville gjort det riktige. I det minste at de ikke hadde følt slik de gjør om så mange saker – som ikke stemmer med hvordan verden fungerer, sa Clinton-tilhengeren Tiffany Knight til NTB rett etter midnatt lokal tid.

Også Clinton-tilhenger Beth Nelson Smayda var sjokkert da hun forlot valgvaken.

– Jeg har to unge døtre. Å tenke på at de må lytte til Trump i fire år, og måten han ser på kvinners rolle i samfunnet, er rett og slett skremmende, sier Smayda.

Dårlig stemning hos Demokratens valgvake i New York.

Dårlig stemning hos Demokratens valgvake i New York. Foto:

Sjokk

Norske USA-eksperter er også overrasket over at Trump gjorde det så bra i valget.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sa Snoen til NTB før det endelige resultatet var klart.

Frustrasjon

Den aller største utfordringen blir å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Også han er overrasket over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

– Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sa Melby før det endelige resultatet var klart.

Artikkeltags