Pizza er historisk sett fattigmannskost. Den representerer en fornuftig bruk av restemat.

Hipsterfaktor

Vi har satt oss til på pizzastedet Hoggorm i Nygårdsgaten, som er et trangt, mørkt, røft lokale med mursteinsvegger.

Det er en stor bar i enden og en rekke bord er plassert såpass trangt i en lang gang at det er utfordrende for to karer med BMI i den utsøkte enden av skalaen.

(Saken fortsetter under bildet)

Hoggorm holder til i Nygårdsgaten 29 – med Grieghallen som en av naboene.
Hoggorm holder til i Nygårdsgaten 29 – med Grieghallen som en av naboene.(FOTO: )
 

 

Bordene er såpass små at pizzaene kommer på stativ. Det minner litt om sjømatrestaurantene i Brussel. Men det føles kult og intimt på samme tid.

Det er høy hipsterfaktor i lokalets design og ikke minst i naturvinutvalget som preger vinmenyen.

Den klassisk orienterte Marthinsen har passende nok satt seg under en dinosaurplakat.

Ved siden av henger en plakat av Grace Jones som inspirerer Trippestad til mer fordomsfri og risikabel utforskning. 

Norsk oppdagelse?

Nordmenn er et av verdens mest pizzaspisende folkeslag. Det kan ha dype kulturhistoriske røtter.

– Arkeologiske funn fra Vestfold viser at nordmenn har spist pizzalignende mat i omtrent tusen år, men da uten tomat, doserer Marthinsen som er fra disse traktene.

– Rent hypotetisk altså, før nærmere historiske undersøkelser er foretatt, er det fullt mulig at italienerne ikke bare har knigget æren for oppdagelsen av Amerika, men også oppdagelsen av pizzaen fra nordmennene, sier Trippestad.

(Saken fortsetter under bildet)

Menyen til Hoggorm er liten, men likevel innholdsrik og ikke minst preget av kvalitet.
Menyen til Hoggorm er liten, men likevel innholdsrik og ikke minst preget av kvalitet.(FOTO: )
 

 

Et kjapt overblikk over menyen viser at Hoggorm faktisk har en pizza uten tomat, med hvit saus, lam fra nakke og bog fra Eikelandsosen. Den kommer også med kål, løk og er toppet med rikelige mengder med mellomlagret geitost fra Undredal.

Vi føler oss nærmest historisk forpliktet til å bestille denne lokale og helnorske varianten. De har også en fortolkning av den klassiske Margherita fra Napoli, så her ser vi for oss landskamp.

Vi velger også en mexicansk inspirert pizza og ser frem til en sammensatt smaksopplevelse.

Til vår store overraskelse har restauranten ville norske flatøsters på menyen. Vi bestiller et par hver, med hvert vårt glass perlende hipstervin.

Smaksopplevelser i kø

Flatøstersene skuffer ikke, friske tre år gamle østers med «batterisyre» som fullader smaksløkene og sitter som et skudd til vinen fra Camillo Donati.

(Saken fortsetter under bildet)

Hoggorm har også villfanget flatøsters - servert naturell med sitron.
Hoggorm har også villfanget flatøsters - servert naturell med sitron.(FOTO: )
 

 

I akkurat passe tempo kommer først Hoggorms fortolkning av pizza Margherita. Syltynn, sprø bunn totredjedels vei inn mot sentrum, og akkurat passe bløt mot midten slik en perfekt pizza skal være stekt.

Kokken er bortom og forteller at kornet er økologisk hollimel fra Norge og Sverige, men bakes ut på maismel for å få en perfekt, sprø bunn.

Selv om pizzaen er tynn, får du egentlig mer mel enn i en langt større pizza fordi den slås ned og ikke er full av sukker og gjær. Og du merker at stykkene metter. Selve smaken er rik og dyp i all sin enkelhet. Kokken Lars Brun Halvorsen bruker egenfermentert tomatsaus, vellagret Norvegia og en miks av tørkede urter, samt topping med frisk thaibasilikum.

Vi har sjelden smakt bedre pizza. Vi bekymrer oss for hvordan den helnorske varianten skal gjøre det i landskampen. Vi får håpe på noen dristige langpasninger.

Vulkan, lam og geit

Lam- og geitepizzaen skuffer ikke. Dypt original med masse lam og geitesmak, karamellisert løk, med en fin sennepssmell og peppertouch. Den smaker flott av lam og geit.

Men italieneren er perfekt balansert i forsvar og vinner med hårfin margin.

(Saken fortsetter under bildet)

Pizza med ost og tomat og en variant med lam og geitost – begge laget med tynn og sprø bunn.
Pizza med ost og tomat og en variant med lam og geitost – begge laget med tynn og sprø bunn.(FOTO: )
 

 

Til slutt kommer Vulkan- og chipotle-pizza som er Hoggorms fortolkning av pepperonipizza. Den er laget med tomatsaus, ost, saus laget på tørket chipotle og arborl fra Mexico, samt en paprikasaus.

Den kommer med tynne skiver av Vulkanpølse, som er en norsk spekepølse laget på svin, chipotle, pepper og fenikkelfrø. I tillegg toppes den med dill og knust chips. Pizza med bitt!

Til pizzaene får vi tre små flasker med saus som vi kan dosere; en hvitløksvariant, en chiliolje og en fermentert hotsaus habanero stil. De bidrar alle til opplevelsene, men pizzaen er så balansert og rik på smak i seg selv at det ble med eksperimentene.

Marthinsen, som hadde glemt han hadde vært hos tannlegen tidligere på dagen, hyler etterhvert ut i smerte over chilistyrken i den fermenterte hotsausen og vulkanpølsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjøkkensjef Lars Brun Halvorsen lager pizzaer i særklasse, med utsøkte – og ofte lokale – råvarer, mener våre anmeldere.
Kjøkkensjef Lars Brun Halvorsen lager pizzaer i særklasse, med utsøkte – og ofte lokale – råvarer, mener våre anmeldere.(FOTO: )
 

 

Han hiver seg med sjelden begeistring over naturvinen for å dempe chiligemyttene. Marthinsen har ikke hatt særlig valg. Vinlisten preges av naturvinstrenden, men liker man denne trenden, er det mange gode valg.

Vi valgte Yavol fra Jura laget på Zweigelt og Cabernet Franc. Den passet både til fementert tomat, geit og smaker med smell og fikk en flott leskende saftaktig karakter til de ulike pizzaene.

Naturvinsvarianter er spennende i kombinasjon med mat, men blir ofte endimensjonale når man skal sippe til vinen mellom måltidene.

Sødme mot chili

Marthinsen kommer etterhvert på at man også kan dempe chili med iskrem og sødme, og tar opp dessertmenyen.

Han velger karamellisert eplesorbet laget på norske epler som også kommer med iskalde kokosflak laget på fet kokosmelk med sitrongress og limesaft. Den smaker fortreffelig, spesielt kokosen, som smeltet på tungen og samtidig var frisk.

Trippestad velger vaniljeis med stivnet sjokoladesaus og karamelliserte ristede sesamfø som er aldeles nydelig, rik, nøttete og med flott crunch.

Til tonene fra «Love will tear us apart» samler vi oss til en konklusjon.

Dommen?

Et fantastisk pizzamåltid.

Hoggorm

Adresse: Nygårdsgaten 29

Kontakt: m.me/hoggormpizza

Åpningstider:

Man-tor:1500-0100

Fre-lør:1200-0200

Søn:1200-0100

 

Mat: Den beste pizzaopplevelsen i Bergen så langt. Kvalitet i alle ledd. I all hovedsak norske og vestlandske ingredienser. 7/10

 

Service: Du må bestille i baren. Ellers opplevde vi en vennlig og oppmerksom betjening hvor alt gikk på skinner. 7/10

 

Interiør: Mørkt, røft, trangt og trendy lokale som egner seg til nære sosiale settinger for folk uten berøringsangst. 7/10

 

Verdt pengene:  Priser fra 150-220 kroner. Hvorfor spise kjedepizza når du får en langt bedre opplevelse her? 9/10