– Jeg er oppvokst på andre siden der, på Askøy, og har sett over hit hele barndommen, sier Tonje Elise Hopkin fra hennes og ektemannen Lloyd Christian Hopkins hjem ved havnesiloen på Hegreneset.

Sammen med barna Sophia (4), Emilia (2) og Theodor (2 md.), nyter de familielivet i et hus fra 1935, tegnet av bergensarkitekt Leif Grung (les mer i faktaboks nederst.)

Huset på rundt 200 kvadrat er over fire etasjer, og ligger like ved Hæggernes valsemølle. Grung-huset er bygget i mur og lagt treverk utenpå. Huset vitner om at ekteparet har fulgt en tydelig stilkode når de har skapt sitt familiehjem.

Falt pladask for plassen

Paret traff hverandre i Australia, hvor Lloyd kommer fra, da Tonje var norsk student i Sydney. Seks og et halvt år senere fikk hun sin elskede med til Norge.

Da familien var tre, bodde de i et mindre rekkehus ved Brann Stadion. Tre ble fire, og rekkehuset ble for lite. Paret lette lenge etter en enebolig i samme område. Da eiendommen i Ytre Sandviken dukket opp i 2017, var de derimot solgt. Rusleavstand til by, barnehage og skole gjorde saken enda lettere.

– Vi trengte mer plass, og da vi fikk se utsikten og beliggenheten, falt vi helt pladask, mimrer Tonje om visningen.

Fortsetter under bildet.

Kjøk­ken­fron­te­ne i bam­bus er norsk design, og gir et mer eks­klu­si­vt uttrykk til Ikea-«inn­maten».
Kjøk­ken­fron­te­ne i bam­bus er norsk design, og gir et mer eks­klu­si­vt uttrykk til Ikea-«inn­maten».(FOTO: )

Harmoniske omgivelser

Da paret tok over huset, var det brede panelplater og en åpen gruepeis i stuen. Taket var dekket av huntonittplater. Etter fagfolk hadde fjernet både panel og takplater, satt de opp gipsvegger i stuen, som ble malt hvitt med grått i. Mellom rene, slette flater dukker det opp innredning og dekor av tre og andre naturlige materialer.

Se bildeserie på neste side.

– Det gir mer lunhet, mener Tonje, som var opptatt av en gjennomgående og stilren fargepalett.

– Det er kaotisk med tre små barn, så jeg er veldig opptatt av å ha rolige omgivelser hjemme.

Fortsetter under bildet.

Bil­de­venn­lig: Ton­je de­ler in­spi­ra­sjons­bil­der med sine føl­ge­re på In­sta­gram. Med et smart grep går det greit å hol­de hu­set ryd­dig, sier hun.
Bil­de­venn­lig: Ton­je de­ler in­spi­ra­sjons­bil­der med sine føl­ge­re på In­sta­gram. Med et smart grep går det greit å hol­de hu­set ryd­dig, sier hun.(FOTO: )

Pusset opp i to omganger

Selv om noe var blitt gjort siden huset ble reist i 1935, trengte det fornyelse. Paret gikk først i gang med å renovere hovedetasjen og soverommene. Imens bodde familien i underetasjen, som i dag brukes til utleie. I vår pusset de opp gangen, vaskerommet og pusset ned den hvitmalte trappen.

I hovedetasjen ble det avdelte kjøkkenet åpnet opp til en stor, åpen løsning til oppholdsrom og spisestue.

– Det er kjekt for barna. Foreldrene mine har mye plass, og jeg så hvor godt ungene likte å løpe og herje der, sier Tonje.

Fortsetter under bildet.

En smart sittebenk langs vinduet i stuen gir masse ekstra sitteplass. På bildet Emilia (2) og Sophia (4).
En smart sittebenk langs vinduet i stuen gir masse ekstra sitteplass. På bildet Emilia (2) og Sophia (4).(FOTO: )

Dessuten er Lloyd glad i å lage mat. Med en åpen løsning kan de være sosiale med gjester, og ha god utsikt over hva barna holder på med. Dessuten er australieren vant med den type løsning fra hjemlandet.

– Det er veldig vanlig i Australia. Der bor vi mer både ute og inne. Hele verden kommer liksom inn, sier han.

Originalt og nytt

Til stor glede var det tre centimeter tykke, originale eikegulvet i stuen intakt, og trengte kun et oljestrøk for å få skinne. Samme gulv gjemte seg under laminat i gangen, og er som skapt for parets stil.

– Vi skulle ønske vi kunne tatt vare på enda mer av det originale, men det var rett og slett ikke så mye igjen, sier Tonje, men viser blant annet til trappesøylen. Den står igjen som Leif Grung ville det; avrundet i hjørnet. Da den ble pusset opp, ble det skåret ut strimler som ble bøyd og montert, før sprekkene ble sparklet for en glatt overflate.

Fortsetter under bildet.

KON­TRAS­TER: – Vi li­ker å bru­ke na­tur­li­ge ma­te­ria­ler og ska­pe en litt rå fi­nish til det mi­ni­ma­lis­tis­ke og glat­te, sier Ton­je om pa­rets bo­lig.
KON­TRAS­TER: – Vi li­ker å bru­ke na­tur­li­ge ma­te­ria­ler og ska­pe en litt rå fi­nish til det mi­ni­ma­lis­tis­ke og glat­te, sier Ton­je om pa­rets bo­lig.(FOTO: )

Smarte familieløsninger

Huset har vært bygget på i to omganger siden 1935. Yttergangen og vaskerommet er fra 80-tallet.

Med flott utsikt mot fjorden har paret en sittebenk som går langs hele vinduet. Denne delen av huset tilhørte ikke den opprinnelige konstruksjonen.

– Det gir masse ekstra plass, så når vi har besøk er det en sitteplass til alle, smiler Tonje.

Trappen er også endret siden opprinnelsen. Tonje og Lloyd har selv pusset og oljet den. Rommet ved trappen benytter familien til et smart «roterom» for barnas leker, ting og tang.

– Det er veldig greit å ha det lett tilgjengelig, samtidig som vi voksne kan finne roen på kvelden, sier Tonje.

Arkitekt Leif Grung

  • Født Leif Kuhnle Grung 27. desember 1894 i Bergen.
  • Var blant de ledende arkitektene i Bergen i 1920- og 1930-årene, og Bergens mest benyttede arkitekt i annen halvdel av 1930-årene.
  • Han fikk i oppdrag å tegne en rekke enkeltvillaer og hele villaområder i Bergen.
  • Kjent for blant annet Kalmarhuset og Blaauw-gården i Bergen sentrum, begge tegnet i 1936.
  • Han har også tegnet mange villaer i Tveiterås-området og i Fjellveien/Starefossen-området.

Kilde: Store Norske Leksikon