Byggmagasinet i Bergen

Håndverkere med full kontroll

Mange boliger kan være preget av vannskader, fukt og råte uten at det nødvendigvis synes på overflaten. Selv om alt ser fint og flott ut på visning, er det mange som får seg en ubehagelig overraskelse etter innflytting. Spør gjerne Bergen Boligkontroll om råd – da har du ditt på det tørre!

Adresse
Hordvikneset 31, 5108 Hordvik


https://www.bergenboligkontroll.no/
Tlf: 473 63 752
post@bergenboligkontroll.no
Følg oss på Facebook!

De tok læretiden i samme bedrift, fullførte fagbrevet som tømrere samtidig og var deretter kolleger i samme skadesaneringsfirma. Derfor var det også helt naturlig for Tom André Venge og Marius Høvik å starte firma sammen.

– Vi har jobbet sammen i hele vår yrkeskarriere og kjenner hverandre veldig godt. Fordi vi begge kjenner den andres sterke og svake sider, gjør at vi utfyller hverandre på en god måte. Det kommer godt med i en variert og hektisk hverdag, sier daglig leder Marius Høvik.

Med henholdsvis over 6 og 7 års fartstid innen tømrerarbeider og skadebegrensning, har Høvik og Venge solid erfaring innenfor et bredt fagfelt. Det gjør at Bergen Boligkontroll kan påta seg alle typer skadeutbedring og rehabilitering av leiligheter, eneboliger og næringsbygg – innvendig som utvendig.

Eier du en bygård, et hybelhus eller boligkompleks kan de også påta seg jobben med å drifte eiendommene. Det innebærer alt fra mindre reparasjoner, til løpende vedlikehold av fasader og innvendige flater.

– Vi gjør i utgangspunktet alt mulig, og driver veldig allsidig. I tillegg til utbedring av skader etter vann, mugg og hussopp jobber vi for tiden mye med renovering av bad og kjøkken, forteller Høvik.

Et typisk skadeoppdrag kan være avdekke omfanget, sanere skaden på en forsvarlig måte og sette i verk eventuelle tiltak for å begrense mengden fukt og hindre ny fremvekst av mugg eller sopp.

– I Bergen sentrum er det mange eldre bygårder og eldre hus med fuktige kjellere, der det er vanskelig å etablere ny utvendig drenering. Her har vi ulike løsninger som kan utbedre problemene, for eksempel en fastmontert avfukter, forklarer Høvik.

Marius Høvik i Bergen Boligkontroll kommer gjerne for å utføre en luftanalyse av boligen din.

Det er ikke gull alt som glitrer

Det er et ordtak som lyder "for godt til å være sant". Dessverre er det mange boligkjøpere som har fått erfare at dette i høy grad stemmer. Mange blir blendet av den perfekte rammen rundt en visning, og glemmer helt å se etter det som er mye viktigere.

– Alt ser gjerne flott ut på overflaten. Da er det fort gjort å ikke få øye på det som faktisk er viktig å se etter, som feil og mangler. Kjeller og loft er typiske steder du kan finne fukt eller tegn på vannlekkasjer, forteller Høvik.

Selv om du ikke har all verdens tid på en visning, er dette noen av de tingene du bør sjekke grundig. Føler du likevel at du ikke er kompetent nok, kan du ha med deg en fagperson på visning.

– Mange dårlige huskjøp kunne vært unngått hvis folk hadde vært mer bevisst på hva de bør se etter. Vi blir gjerne med på visning slik at du kan være på den sikre siden før du eventuelt legger inn et bud, sier Høvik.

Det er ikke dermed sagt at huset er i topp stand dersom alt ser fint ut på overflaten. Ventilasjon har mye å si, og det kan bokstavelig være noe i luften som ikke er bra – hverken for inneklimaet eller som oppholder seg der.

Muggsopp og hussopp kan være vanskelig å oppdage med det blotte øye. Med Bergen Boligkontroll kan du får utført luftprøvemålinger i boligen. Prøvene sendes til et laboratorium i Trondheim, der de blir analysert for å finne ut om kan være muggsopp i huset.

– Der muggsopp kan være farlig for mennesker, er hussoppen mer skadelig for huset. Uansett er det ikke bra å ha noen form for soppvekst i huset, sier Høvik.

Tom Andrè Venge (f.v.) og Alexander Hausberg er seriøse fagfolk med alt på stell, og sørger at ting går ryddig for seg. 

Bruk seriøse håndverkere!

Når du skal pusse opp, lønner det seg alltid å bruke seriøse håndverkere som har alt på stell. Hvis ikke, kan det resultere i alt fra åpenbare mangler til skjulte feil. Har du først brukt noen som har gjort slett håndverk, kan det bli dyrt å rette opp.

– Det lønner seg å investere i seriøse fagfolk. Det er lett å starte håndverkerbedrift i Norge, og det er ikke alle som er seriøse. Derfor bør du være kritisk til hvem du velger. Hvem som helst kan i prinsippet få ting til å se bra ut. Det er det som er inne i veggene som er avgjørende om hvor bra ting faktisk er, mener Høvik.

Velger du Bergen Boligkontroll, kan du derimot være trygg på at jobben blir gjort både effektivt og forskriftsmessig – uansett om de håndterer hele jobben selv eller bruker sine faste underleverandører. De har i dag et tett samarbeid med både elektriker, rørlegger, murer, blikkenslager og maler.

– Vi lever av fornøyde kunder. Derfor ønsker vi å gjøre det mest mulig enkelt og bekymringsløst! Du forholder deg kun til oss og vi samordner hele jobben. Med faste samarbeidspartnere er vi trygge på kvaliteten. Dessuten blir prosessen ofte mer effektiv og problemfri for deg som kunde, sier Høvik.

For Høvik og hans kolleger er alle oppdrag like viktige, og de retter seg ikke inn mot en spesiell kundegruppe. Enten du er en privat huseier med et lite problem eller en næringskunde med en stor utfordring er det bare å ta kontakt.

De ønsker ikke bare at du som kunde skal blir fornøyd – det er også viktig at de selv kan være stolte av jobben de har utført.

– Vi er kvalitetsbevisste folk med stor yrkesstolthet, som alltid ønsker å bli enda litt bedre. Det gjør at vi ofte har større forventninger til oss selv enn det kunden kanskje har, smiler Høvik. 

Dette bør du sjekke når du er på visning

Drenering
En fuktig kjeller kan være tegn på dårlig eller manglende drenering. Murvegger kledd med plater er en risikokonstruksjon, og mange edderkoppnett kan være tegn på høy luftfuktighet.

Utvendige vegger, vinduer og dører
Sjekk for råte, sopp eller andre skader.

Bad
Sjekk sluk (membran), fall på gulv og om badet er bygget i henhold til Våtromsnormen.

Loft
Misfarget treverk kan være tegn på råte.

Tak
Hvis taket er eldre enn 20 år, bør det sjekkes nærmere.

Elektrisk anlegg
Eventuelle løse ledninger, sikringsskap og dokumentasjon.

VVS
Sjekk hovedstoppekranens alder og tilstand, om det er rør-i-rør, alder på varmtvannsbereder og dokumentasjon. 

Du kan også kjøpe deg en enkel fuktmåler som du kan ta med deg på visning for å måle luftfuktigheten i boligen. 

Bergen Boligkontroll AS

  • Bedriften ble etablert av Tom André Venge og Marius Høvik. Begge har svennebrev i tømrerfaget og henholdsvis over 6 og 7 års erfaring innen byggrehabilitering og skadebegrensning.
  • Høy kompetanse på utbedring av fuktskader, sopp og råte.
  • Utfører alt innen utvendig og innvendig rehabilitering av leiligheter, eneboliger og næringsbygg.
  • Tilbyr assistanse på boligvisninger for å se etter feil og mangler som ikke er opplyst i prospektet.
  • Stort nettverk av faste samarbeidspartnere – Bademiljø Ø. Antonsen, Murmester Tor T. Pedersen, Elektriker Magnus M. Thunestvedt, Maler Gisle Lundø og Blikkenslager Albeslag.