Skole og Utdanning - Kommersielt innhold

Utdannelsen som er gull verdt

Mellom små grender og vilt og vakkert høyfjell ligger Setesdal. Veien svinger seg gjennom dalen, innom små tettsteder og skjønn natur. I dette lille paradiset finner du en skole som kan smykke seg stolthet over faget de lærer bort. I verkstedet er det kraftige flammer og flytende metall. Elever ikledd forkle og vernebriller er dypt fokusert og opptatt av å skape vakre gjenstander slik at andre kan pynte seg, både til hverdag og fest. I det trivelige verkstedet bruker elevene en herlig blanding av eldgamle teknikker fra vikingtiden til moderne laserteknikk. Resultatet er, for å si det på fagspråket, gull verdt!

Velkommen til Setesdal videregående skole, avdeling Valle – skolen du velger for å bli gullsmed i Norge.

– Vi er født med tradisjon og strekker oss etter framtiden, sier Vera Due ivrig. Hun arbeider med å utvikle verkstedene, utdanningstilbudet og rekrutteringen i Valle. 

– Mange tror at vi kun driver med bunadsølv siden Setesdal er meget kjent for dette, men vi tilbyr en moderne gullsmed utdanning, og de siste 23 årene har vi utdannet noen av Norges beste gullsmeder, forteller hun stolt. 

I verkstedet får elevene utfolde sin kreativitet og skaper flotte smykker etter eget design

• Avdeling Valle er en del av Setesdal Videregående Skole.

• Vi er en avdeling eksklusivt for sølv- og gullsmedfagene.

• Utdanningstilbudet er landsdekkende og gjelder uansett hvor du kommer fra i Norge.

• Valle og Setesdalen ligger relativt nært Bergen, og er lett å reise til med buss.

• Vi har eget hybelbygg på skolen vår.

• Elever kan ta lærlingtiden på skolen.

• Vi tilbyr en komplett gullsmedutdanning og elevene trenger ikke bekymre seg for lærlingplass.

• Hos oss finner du et tett miljø med syv ansatte og 30 elever.


Velkommen til oss! 


http://www.bligullsmed.no
Tlf: 94 50 69 00
setesdal@setesdal.vgs.no
Følg oss på Facebook!

I tradisjonens stolte tro

Gullsmedfaget er et av verdens eldste fag, og edelmetallene gull og sølv har vært kjent i uminnelige tider. Gull var trolig det første metallet som ble benyttet i gullsmedsammenheng for over 6000 år siden.

– Gjennom alle tider har mennesket smykket seg, og kommer alltid til å fortsette med dette, sier Due. Vi tilbyr et utrolig tradisjonelt fag, som nok aldri kommer til å forsvinne.

Setesdal og Valle er heldig på mange måter: Ikke bare ligger bygda vakkert til, og den er lett tilgjengelig fra sentrale steder på Vestlandet. Her finner vi også landets største tetthet med antall sølvsmeder. Vi snakker da om mange hundre års tradisjoner med produksjon av bunadsølv.

En gullsmed defineres som en håndverker som former gjenstander og smykker, primært i gull, men også i andre edle metaller, og tilpasser og monterer steiner i gull- og sølvsmykker (fatting).

Utdanning til sølvsmed og gullsmed organiseres tradisjonelt som to år på videregående skole og to år i lære med avsluttende svenneprøve. Valle er eksklusiv og tar inn elever på Vg2  Design og gullsmedhåndverk og Vg3 Gullsmedfag. 

Med 30 elever og syv ansatte, som eksklusivt har en avdeling for sølv- og gullsmedfagene, faller det naturlig at det er en sammensveiset gjeng som bor på skolen.

– Vi er stolte av det sterke fellesskapet mellom elevene selv og mellom elevene og de ansatte, sier Due.

Valle er en landsdekkende skole, og fra hele Norge kommer kreative sjeler som ønsker å utdanne seg til noe spesielt og som har en sterk interesse for faget. Her danner de sterke bånd med elever som deler deres glød for det edle metall, og trives i sin nye hverdag.


Arbeid med edelt metall er krevende og utfordrende. Resultatet er så absolutt gull verdt!

En annerledes skole

Avdeling Valle er ikke som andre skoler, hvor det meste av undervisningen foregår i klasserom. Etter frokost finner elevene veien til verkstedet, hvor korrekt utstyr tas på, flammene kaster et lett skjær gjennom rommet og metallet freser hissig når det helles i støpeformene. Ivrig fordyper elevene seg i sitt eget design og de utfordringene de holder på med i moderne omgivelser.

Undervisningen er dialogbasert. Elever med spørsmål vinker på læreren som forklarer og gjerne bistår med et ekstra sett med hender om nødvendig for å fullføre skaperverket.

Med andre ord: Her er det hands on opplæring. Lærerne er dyktige og erfarne gullsmeder så elevene er i trygge hender. 

– Vi er stolte av å være så små, men fortsatt ha så god oppfølging av elevene. Vi har mulighet til å tilrettelegge for enkeltelever på en veldig unik måte, sier Due.

Vg2 inneholder også fag som tar for seg temaer som teknisk tegning, designhistorie, metallenes egenskaper og diverse design.

Som om ikke alt dette er nok: Due forteller entusiastisk at skolen er nyoppusset og har landets kanskje beste verksted. Her får elevene opplæring i alt fra gamle håndverksteknikker til det siste innen moderne verktøy (laser). Alt er klart til skolestart høsten 2018. 

Smykk deg med internasjonal erfaring

En annen liten gullbit er det unike utvekslingsprogrammet Setesdal tilbyr, både lokalt og internasjonalt. Elevene i Valle har mulighet til å ta læretiden som gullsmed på skolen – med eksklusive muligheter for praksis i arbeidslivet og internasjonal utveksling!

Elevene sendes ut til bedrifter, hvor de får praktisere. Praksisen skjer i lokale bedrifter i nærområdet, eller de kan reise til hjemstedet og praktisere i en lokal bedrift der. – Praksis er essensielt for elevene, og gir dem sjansen til å komme i kontakt med bedrifter slik at har mulighet til å sikre seg jobb etter endt skolegang samtidig som de får se hvordan arbeidsgiver opererer, forklarer With Due.

Det er ikke bare på det nasjonale planet elevene får praktisert. Valle sender lærlinger til Finland, Tyskland, Portugal og Danmark i tre måneder. Her får de sett og lært ulike teknikker og tradisjoner innen faget sitt. Utvekslingen går også motsatt vei, og ivrige utenlandsstudenter kommer til Valle for å lære om det norske gullsmedfaget. – Vårt internasjonale program er ettertraktet, sier With Due fornøyd.

– Slik lærer elevene å utveksle design, ideer og teknikker samtidig som de møter mennesker som tenker annerledes. 

Siste mote innen smykker designes av elevene på Valle
Uteksaminerte elever er ofte med på å forme faget videre. Gullsmedfaget er et levende og dynamisk fag, og vi ønsker å bidra til dets utvikling
Vera With Due, skoleutvikler på Setesdal Videregående Skole, avdeling Valle

Når elevene så skal ta farvel med Valle og finne veien ut i arbeidslivet, er det ofte en av tre retninger de tar:

1. Teknikeren: De som liker å utfordre metallet og jobber som reparatør i verkstedet hos større gullsmeder. De har mindre kontakt med mennesker, og mer med metallet.

2. Den kreative sjelen: De som jobber med design, og utvikler egne kolleksjoner. Starter ofte sitt eget enkeltpersonforetak og produserer enten sine egne varer eller lar andre stå for produksjonen. Her er det fokus på det kunstneriske.

3. Sosial gullsmed: De som jobber i gullsmed og driver med salg og rådgiving, ombygning av smykker og enkle reparasjoner.

Elevene kan også ta andre retninger, eller kombinasjoner av disse. I tillegg har de rett på Vg4 Påbygging til generell studiekompetanse etter yrkeskompetanse, og da kan videreutdanne seg i faget både i Norge og i utlandet. 

Vår gullsmedutdanning er smidd slik at den tilrettelegges for elevenes beste og gir dem en mulighet til å skinne etter endt skolegang. Utdannelsen er med andre ord verdt sin vekt i gull!