– Jeg hadde hørt at om man skulle få seg en ordentlig avisjobb i dette landet, så var det lureste man kunne gjøre å begynne i BA, sier Karianne Solbrække.

Som redaktør for nyhets- og aktualitetsavdelingene i TV 2 er 46-åringen kåret til landets tredje mektigste kvinne i mediebransjen av finansbladet Kapital.

Traff mannen i BA

Men det startet altså her i BA.

– Jeg hadde jobbet litt i Rakkestad Avis, men kom ikke videre. Det var da mer erfarne journalister sa til meg at BA var tingen, sier Solbrække.

Hun skrev søknad og ringte. Problemet var at BA hadde bestemt å ikke ansette sommervikarer dette året. Det imponerte ikke Solbrække.

– Jeg reiste til Bergen, gikk opp til nyhetslederen og sa jeg var klar til å begynne, forteller hun.

Og sånn ble det.

– Jeg fikk jobbe med alt. Alle journalister burde ha en tid i lokalaviser. Der lærer man seg blant annet å ikke være selvhøytidelig, og det kunne flere i bransjen hatt behov for. Jeg ville aldri vært foruten tiden i BA, sier hun.

Det kan ha flere årsaker. For i BA traff også Solbrække sin mann og far til sine to barn.

Hun smiler og vrir litt på hodet der hun sitter i de svære redaksjonslokalene til TV 2 og minnes årene for lenge siden.

Hun er egentlig på ferie i solbyen, sammen med familien.

På veien over fjellene har de gått til topps på Galdhøpiggen, en tur den løpeglade nyhetsredaktøren tok på strak arm.

Om hun nå bare blir ferdig med BA, er det venner og familie som skal prioriteres i byen hun jobber og bor i to-tre dager i uken.

Men hun er ikke helt ferdig med mimringen.

Dekket Orderud-saken

For hun husker fortsatt flere av sakene hun dekket. Hun har fortsatt kontakt med foreldrene til en fire år gammel jente som døde av kreft. Og alvorlige trafikkulykker der hun selv kom som en av de første på ulykkesstedet, sitter fortsatt spikret i minnet.

– Etter hvert jobbet jeg mye med krim. Jeg husker fortsatt at jeg – som kom fra en bondegård i indre Østfold – slet med å forstå bergensdialekten på politiradioen. Jeg gikk og hørte på den hele tiden til jeg hadde vendt meg til hvordan de snakket, sier hun.

Hun fortsatte til Dagbladet og siden til TV 2, der hun dekket både Nokas-ranet og Orderud-drapene, to av de største og mest omfattende rettssakene her i landet noensinne.

Det førte til at hun selv ble profilert i mediene.

Etter hvert ble hun sjef for «God morgen, Norge!» før hun i september 2016 ble utnevnt til nyhets- og aktualitetsredaktør.

«Ynkelige menn»

Siden har hun hatt det travelt. Svært travelt.

– Jeg startet samtidig med at vi gikk inn i den store nedbemanningen, forteller hun.

Det skulle nedbemannes med 30 prosent.

– Beintøft, innrømmer hun.

Mindre press ble det ikke på henne da metoo-bølgen skyllet over kanalen. Altfor mange menn hadde vært drittsekker overfor kvinner.

Solbrække var rasende etter avsløringene:

– Jeg er så lei av disse små ynkelige og patetiske menn som misbruker makten sin, smalt det fra henne på direkte-TV.

Hun kritiserte også TV 2s ledelse for å ha latt dette passere, og varslet et generaloppgjør for å «røske dette opp med roten». Dermed måtte flere TV 2-medarbeidere pakke sakene sine og forlate arbeidsplassen.

– Jeg er glad for at dette ble avdekket. Denne prosessen renset luften. Vi har fått en større bevissthet for hvordan man skal oppføre seg overfor hverandre. TV 2 er blitt en tryggere arbeidsplass, spesielt for yngre kvinner.

Kanalen fikk også på plass nye rutiner for varsling av slike saker.

Hun er sjef for rundt 135 ansatte i Nyhetene, Nyhetskanalen, TV2.no, «Vårt lille land», «God morgen. Norge!» og etter hvert også Skavlan, som har gått fra NRK.

Du så henne sist for et par uker siden da reporter Kadafi Zaman ble banket opp og fengslet for å utføre jobben sin i Pakistan.

– Det er et svært ansvar å sende reportere i krigen?

– Ja, og det tar vi veldig alvorlig. Vi har omfattende sikkerhetsvurderinger i forkant. Alle reportere har gått på sikkerhetskrus, og vi har eksperter å rådføre oss med. Vi kan også følge medarbeiderne med GPS. De som blir sendt er så erfarne, og vi hadde ikke sendt dem om vi var i tvil om deres sikkerhet. Likevel er det alltid en risiko. Vi vet det.

Saken fortsetter under bildet.

REDDET: Karianne Solbrække var strålende fornøyd da hun møtte igjen reporter Kadai Zalman etter at han hadde sluppet ut av fengsel i Pakistan.FOTO: PRIVAT
REDDET: Karianne Solbrække var strålende fornøyd da hun møtte igjen reporter Kadai Zalman etter at han hadde sluppet ut av fengsel i Pakistan.FOTO: PRIVAT

Brenne for faget

Solbrække var selv 19 år og student da Kong Harald og dronning Sonja dro til side en gardin og sendte TV 2 på luften for første gang.

Hun var svak for serier som Ally McBeal, den syltynne, nevrotiske og opprørske Boston-advokaten.

Selv studerte hun statsvitenskap, idéhistorie og litteraturvitenskap. Journalistutdanningen begrenser seg til medielinjen på folkehøyskole.

Likevel var hun nok av en de «lærde» i bransjen da hun startet opp.

Nå er alt annerledes. Journalistene som ansettes i de store mediehusene har svære universitetseksamener og er mastere i både et, to og tre fag.

Solbrække forteller at TV 2 samarbeider med høgskoler om å rekruttere folk.

– Men vi må passe oss for ikke å bli for strømlinjeformet. Vi er nok ikke flinke nok til å finne talentene i lokalavisene, de som ikke nødvendigvis er skoleflinke, sier hun.

Blir forlegen

Hun er opptatt av at folk skal brenne for faget og oppdraget.

– Det er spesielt viktig nå med «fake news» og en journalistikk under stadig sterkere press. «Main-stream-media» blir skjelt ut, men folk trenger nøytral formidling av nyheter for selv å gjøre kloke valg, sier hun.

– Hvordan forholder du deg til makt?

– Jeg blir litt forlegen når det kommer til sånne kåringer. Samtidig vil jeg jo ha makt. Jeg kan ikke ha en sånn stilling uten. Mitt prosjekt blir å bruke makten til beste for seere, lesere og dem som arbeider i TV 2, sier Solbrække.