AUFs tradisjonelle sommerleir på Utøya åpnes offisielt torsdag, og fram til søndag skal den lille øya i Tyrifjorden fylles opp av engasjerte ungdommer fra hele landet. Workshops, debatter, fotballkamper og konserter står på programmet.

Det er andre gang ungdomspartiet arrangerer sommerleir på Utøya etter terroren i 2011, da 69 av leirdeltakerne ble drept på øya.

– Fjorårets sommerleir var historisk på mange måter, og litt mer spesiell, i og med at det var første sommerleir etter terrorangrepet. Vi kom hjem igjen. Årets leir blir en fortsettelse av det. I år skal vi pleie hjemmet vårt, uttalte AUF-leder Mani Hussaini til NTB søndag.

Temaet for årets sommerleir er «Vi bygger landet for framtida». Onsdag ettermiddag innledes temaet med en samtale mellom Aps nestleder Hadia Tajik, historiker Hans Olav Lahlum og tidligere LO-leder Yngve Hågensen under vignetten «Har vi egentlig bygget landet? – et skråblikk på arbeiderbevegelsens historie».

Andre gjester på årets leir er Sveriges statsminister Stefan Löfven, en rekke Ap-topper, tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, komiker Harald Eia, skuespiller Vilde Falch kjent fra NRK-serien Skam, samt NHO-lederen og LO-lederen. (©NTB)

22. juli 2011

Det er fem år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya.

Totalt ble 77 mennesker drept i angrepene. I tillegg ble mange hardt skadet.

Ettervirkningene for de berørrte i form av blant annet psykiske belastninger, er store. Det er blitt dokumentert i flere undersøkelser.

Gjerningsmannen bak begge terrorhandlingene var Anders Behring Breivik, som soner en dom på 21 års forvaring.

Under minnemarkeringen i regjeringskvartalet og på Utøya vil  kongefamilien være representert ved HKH Kronprins Haakon.