– Nå slår havet godt over svabergene her.

Det forteller Anita Ustun som sitter værfast på hytten sin på Rongevær i Austrheim andre påskedag.

Rongevær ligger på spissen av Austrheim, helt ut mot havgapet. På en klar dag kan Ustun se over til Fedje, men denne mandagen slår bølgene høyt på utsiden av bukten der hytten ligger.

Utvidet påskeferie

– Det blåser kraftig vind og snøbygene slår innover med jevne mellomrom. Det blir ingen mulighet til å ta seg over til fastlandet i dag.

Årets påskeferie markerte også starten på hyttesesongen fra Ustun og familien. Tre generasjoner har feriert der ute siden palmehelgen, hele ni dager. Men denne påsken blir nok litt utvidet.

– Jeg regner med at vi må bli her til onsdag. Det er ikke ideelt, for vi har både skole og legetimer som vi må flytte på. Men vi har nok mat og skal klare å ri av stormen.

Fire timer venting på Hemsedal

Også hyttefolket i fjellet fikk merke væromslaget godt. Etter flere nydelige dager i fjellheimen, med både påskesol og godt skiføre, har hjemreisen bydd på en rekke utfordringer.

Mandag ettermiddag ble fem av ni fjelloverganger stengt på grunn av kraftig vind og tett snøvær. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet var ventetiden på rundt fire timer. Og over Filefjell var det opp mot tre timer ventetid klokken 1600.

Til slutt gikk Vegtrafikksentralen Øst ut og oppfordret folk om å utsette hjemreisen.

– For dem som ikke absolutt må dra hjem på mandag, så er det meldt bedre vær på tirsdag. Derfor oppfordrer vi å utsette hjemreisen med en dag, sa trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen ved Vegtrafikksentralen Øst til NTB.

Klokken 1830 andre påskedag var det kun strekningen over Haukelifjellet som var åpen.

– Snudde fort

Tilbake på Rongevær håper Anita Ustun at været skal roe seg ned nok til at de kan ta seg over med båt til fastlandet på onsdag.

– Vi har fulgt med på værvarslingen, men hadde et håp om at det skulle bli bra nok til at vi kunne reise. Vi ante ikke at det skulle snu så fort!

Bergenseren har tilbragt feriene sine på Rongevær så lenge hun kan huske, men hun har aldri opplevd å bli sittende værfast før.

– Dette har jeg aldri opplevd. Været ble langt heftigere enn vi hadde forestilt oss, forteller hun med en liten latter.

For de kan ikke gjøre stort annet enn å holde humøret oppe mens de venter.

– Vi må bare gjøre det beste ut av det, her vi sitter fast på en øy i havgapet!