Gå til sidens hovedinnhold

Audun lover mindre tann- og pengepine

Artikkelen er over 12 år gammel

Ingen skal være redd for at tannlegebesøket betyr økonomisk smerte dersom SV og Audun Lysbakken får viljen sin.

Karius og Baktus har ikke fått lov å herje fritt i munnhulen til Hordaland SVs førstekandidat, konstaterer tannlege Kjell Størksen.

– Dette er luksustenner, disse har du betalt for, sier Størksen mens han kjapt inspiserer tale- og spiseverktøyet til Lysbakken.

BILLIGERE: Tannlegen på Haukeland universitetssykehus er glad SV lover å kjempe for en billigere og bedre tannhelsetjeneste.

– I dag finansieres det gjennom et lappeteppe av trygd, sosialtjeneste, private forsikringer og egen lomme. Et mer helhetlig tilbud vil være alle tjene på, sier han.

Sp- og Ap-landsmøtene vedtok i vår å styrke tannhelsetjenesten. SVs innspill i eventuelt nye regjeringsforhandlinger med disse partiene etter valget er at ingen skal betale mer enn maksimalt 2500 kroner i året hos tannlegen.

På toppen av dagens tannlegeordninger skal tjenesten i tillegg være gratis for alle opp til 23 år. I dag er det gratis opp til 20 år. SV forlanger også en styrking av tannhelsetjenesten i distriktene, og vil gjøre dette ved å gi tilskudd til private tannleger.

– Tannhelsetjenesten er et stort hull i dagens velferdssystem. Faller du i skibakken og ødelegger bein og tenner, så vil staten ta seg av beina. Men tennene må du betale for selv.

FORSKJELLER: Han legger til at dagens ordning har sosiale konsekvenser der flere ikke har råd til tannlege, og utsetter besøket. Slik øker selve helseproblemet, og gir i siste runde dyre operasjoner.

SV beregner at ordningen vil koste syv-åtte milliarder i året. Lysbakken kaller valgløftet for den største velferdsreformen for de rødgrønne for kommende fireårsperiode.

– Men det er vel et fåtall som bruker over 2500 kroner i året hos tannlegen?

– De fleste bruker mindre enn det i dag. Men taket på 2500 kroner gir en sikkerhetsventil. Man skal ikke gå til tannlegen med frykt for å bli ruinert. Dessuten, den dagen en trenger et større inngrep, så betaler samfunnet for det.