Dette er Hordalands-benken

Artikkelen er over 5 år gammel

Klokken 1400 tirsdag ser Hordalands-benken slik ut.

DEL

HØYRE

Erna Solberg (52)

Har sittet på Stortinget i nøyaktig 24 år. Var kommunalminister i Bondevik II-regjeringen, der hun ble kjent som ”Jern-Erna”. Solberg har ledet Høyre siden 2004. Hun startet sin politiske karriere som 16-åring da hun meldte seg inn i Unge Høyre. Solberg har hatt mange verv opp igjennom livet. Hun har blant annet vært leder for Sandviken Høyre fra 1985 til 1987. Solberg bor i Oslo sammen med sin mann, Sindre Finnes, og deres to barn. De har beholdt huset sitt i Rådal i Fana. Solberg hater brettspill, er ferdig utdannet cand. mag fra Universitetet i Bergen. 52-åringen har følgende oppført som yrkeserfaring på cven sin: Sekretær i Unge Høyre, Operasjon Dagsverk.

Øyvind Halleraker (61)

Bor på Bømlo, snakker flytende østlandsk, og har vært på tinget siden 1997. Han er gift med Ingrid og har fire barn. Halleraker drømte om å bli Høyres samferdelsminister i en ny borgerlig regjering. Den ministerposten må han sannsynligvis se langt etter da BA og VG avslørte hans dobbeltrolle i bompengesaken tidligere i år. Halleraker har vært selvstendig næringsdrivende fra 1973 til 1987. Mannen har hatt kreative vyer som ung, og har svennebrev som fotograf. Halleraker er diplomøkonom fra BI og tidligere leder av Sunnhordland bru- og tunnelselskap.

Peter Christian Frølich (26)

Frølich har vært leder av Bergen Unge Høyre og jobbet som rådgiver for byråd Harald Hove. Han ble selv valgt inn i bystyret i Bergen ved kommunevalget i 2011. 25-åringen markerte seg tidlig som en talentfull politiker og gjør sin debut på Stortinget. I dag jobber Frølich som advokatfullmektig hos Kluge. Han har også bakgrunn fra Forsvaret, der han har tjenestegjort som militærpoliti i seks år. 25-åringen liker å fremstille seg selv om en nytenkende politiker. Hans store forbilde er Winston Churchill og har innrømmet at hans mentale alder er på rundt 80 år. En av sakene han virkelig brenner for er å få ned tallet på personer som står utenfor arbeid, er uføretrygdet eller tar imot sosialhjelp.

Torill Eidsheim (43)

Gjør sin debut på Stortinget. Eidsheim bor i Knarvik i Lindås kommune, er selvstendig næringsdrivene og har lang erfaring fra reklame og markedsføring. Hun har tidligere vært aktiv i lokalpolitikken i Radøy og ble i 2007 valgt inn på fylkestinget i Hordaland der hun nå er fraksjonsleder i samferdselsutvalget. Har vært vararepresentant for Hordaland Høyre i forrige periode. Eidsheim er andre nestleder i Hordaland Høyre og vararepresentant til sentralstyre. Eidsheim har samboer og to barn. Når hun ikke er på jobb eller driver med politikk, går hun mye i fjellet. Noe av det Eidsheim liker aller best er å stå på ski, både langrenn og slalåm. Eidsheims fanesak er først og fremst samferdsel.

Sigurd Hille (63)

21 år etter han hadde sitt politiske verv er Hille klar for debut i rikspolitikken. Hans politiske engasjement ble vekket da Per Borten dannet regjering i 1965. Etter dette ble han aktiv i Unge Høyre. Hille har sittet 16 år i fylkestinget og har vært nestleder i styret i Helse Bergen. I dag er Hille medieleder i Avisconsult AS etter mange år i næringslivet. Han har blant annet arbeidet i mediebransjen som daglig leder for leder lokalaviser i Hordaland som Askøyværingen, Bygdanytt, Strilen og VestNytt. 63-åring har vært aktiv i NHO, blant annet i Hovedstyret og som formann av NHO Hordaland. Han har også vært formann i Mediebedriftenes Landsforening.

Ove Trellevik (47)

Også Trellevik har sin debut på Stortinget. 47-åringen ble ordfører i Sunn kommune, da han etterfulgte Albrigt Sangolt etter hans død. Han ble valgt inn i kommunestyret for Sund Høyre ved valget i 2007. Trellevik er utdannet siviløkonom og offiser fra Sjøkrigsskolen. I 2005 begynte Trellevik å jobbe i BKK der han ledet et innkjøpssamarbeid mellom energiverkene på Vestlandet. Sammen med kone og fire barn bor Trellevik på Tofterøy. 47 åringen trives best i nøstet og i båten. Den politikeren Trellevik beundrer mest er Kåre Willoch på grunn av hans selvbeherskelse og retorikk.

ARBEIDERPARTIET

Per Rune Henriksen (53)

Går inn i sin tredje periode. Gammel fagforeningsslugger som tidligere har ledet Hordaland Ap. Henriksen har vært statssekretær i olje-og energidepartementet fra 2010 til 2013. Først for Terje Riis-Johansen, som gikk av i 2011 etter å ha blitt kritisert for håndteringen av mastesaken i Hardanger og for utsettelsene av CO2-renseanlegget på Mongstad. Deretter for Ola Borten Mo. I mai ble han gitt avskjed i nåde fra sitt embete. Henriksen sier selv at han heller ville drive valgkamp. Henriksen er utdannet tømret, og har jobbet i ulike byggefirma i en årrekke før han ble politiker på heltid. Han har også jobbet for fredskorpset i Kenya. Er gift med Monica, er stefar til et voksent barn og far til ett.

Jette Christensen (30)

Christensen er egentlig frs Egersund, men bor i dag på Fanahammeren sammen med samboer. Hun var vararepresentant til Stortinget under perioden 2009–2013. Fra september 2010 til mai 2013 var hun fast møtende stortingsrepresentant som vara for Per Rune Henriksen mens han var statssekretær. Hun var da medlem av kontroll- og konstituasjonskomiteen. Allerede som 14 åring meldte hun seg inn i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International. Christensen også lidenskapeleg opptatt av musikk. Ho har jobbet i musikkbransjen i Bergen, både som arrangør og som ansatt i BRAK, interesseorganisasjonen for rytmisk musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane. I fjor debuterte hun som «musikkvideobabe» for bandet Empty Bottles Broken Hearts. Christensen er utdannet statsviter.

Magne Rommetveit (57)

Gyver løs på sin andre periode på Stortinget der har har sittet i transport- og kommuniksjonskomiteen. Rommetveit var en populær ordfører på Stord i hele 16 år før han kom inn på Stortinget. Han har også vært kommunalsjef i samme kommune. 57 åringen er oppvokst på Jæren, men bor nå på Stord sammen med konen Tone. Ekteparet har to voksne døtre. Rommetveit er utdannet lærer, og har bakgrunn fra ungdomsarbeid. Han er bror til Geir Rommetvei og onkel til skuespiller og programleder Berte Rommetveit.

Ruth Grung (54)

Debuterer i rikspolitikken etter mange år som lokalpolitiker. I dag er Grung medlem av fylkestingets fylkesutvalg og Arbeiderpartiets gruppeleder. Hun var medlem av Bergen bystyre fra 2003 til 2011. Grung var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bergen ved kommunevalget i 2007. Hun var kommunalråd og leder for bystyrets komité for miljø og byutvikling 2007-2011. Grung har tidligere vært leder av Arbeiderpartiet i Bergen.I dag bor hun i Fjellsiden sammen med sin samboer. Hun har fire barn. Av yrkeserfaring har Grunn jobbe i Hordaland fylkeskommue. Tidligere var hun informasjonsleder ved Haukeland Sykehus. Grung meldte seg inn i Ap rundt 1995. I yngre år var hun aktiv i så vel Sosialistisk Ungdom (SU) som Marxistisk Gruppe.

FREMSKRITTSPARTIET

Gjermund Hagesæter (53)

Går inn i sin i fjerde stortingsperiode. Hagesæter er fra Lindås, men har nylig flyttet til Bergen sammen med konen Eirin. 52-åringen har befalsutdanning, juridisk embetseksamen og utdannet bedriftsøkonom. Hagesæter har tidligere jobbet i forsvaret og under hans FN-tjeneste i Libanon kom Hagesæter under ild fra PLO-soldater. Hagesæter og hans gruppe besvarte ilden og drepte én av PLO-soldatene. Assisterede helse- og sosialsjef i Lindås kommune har han også vært før han startet opp som selvstendig foretningsvirksomhet.

Helge André Njåstad (33)

Han ble Norges yngste ordfører som 23-åring. Da bodde han fremdeles hjemme på gutterommet. Njåstad overtok en svært gjeldstynget kommune, men har i løpet av ti år klart å snu en kommune på konkursens rand til å bli en av kommunene som går best. Øykommunen har som første kommune i landet overført all pleie og omsorg til et privat selskap. Njåstad siter i fylkesutvalget. Han betegnes som Frps nye stjerneskudd og er medlem av Frps sentralstyre. Selv drømmer han om å bli kommunalminister eller fiskeriminister. Njåstad har samboer og ett barn. Mottoet hans er: Vil du at noe skal skje, stem på Helge André.

KRISTELIG FOLKEPARTI

Knut Arild Hareide (41)

Hareide har vært leder for KrF siden 2011 og innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 2009. Denne perioden er han innvalgt fra Hordaland. Han er født og oppvokst på Bømlo og er er yngsteman i en søskenflokk bestående av fem brødre. Partilederen har nylig giftet seg med Lisa Maria Larsen og sammen har de fått en datter. Hareide har vært miljøvernminister fra 2004-2005. 40-åringen er utdannet siviløkonom og har latt en karriere i næringslivet parallelt med politikken helt siden studietiden. Han har jobbet i flere år i Schibsted-konsernet blant annet som organisasonsdirektør. y tilbake til Schibsted. Han var ansatt som prosjektleder og senere organisasjonsdirektør i konsernet fra 2005 til han ble valgt inn på Stortinget i 2009. Her har han vært leder av transport- og kommunikasjonskomiteen, og han var også leder av Stortingets 22.juli-komité.

VENSTRE

Terje Breivik (48)

Breivik (48) er født, oppvokst og bor i Ulvik. Han kombinerer nestledervervet i Venstre med jobb i bedrift som tilbyr private omsorgstjenester. Breivik har bakgrunn som gründer, og er særlig opptatt av verdiskaping og næringspolitikk. Han har også vært generalsekretær i Venstre i 8 år, og har tidligere vært ordfører i Ulvik og fylkesleder i Hordaland Venstre. Helse- og sosialsjef i Eidfjord kommune har han også vært. Breivik har sittet i heradstyre i fire perioder. Han har også vært ordfører i Ulvi, i likhet med tidligere leder i Venstre Lars Sponheim.

SOSIALISTISK VENSTREPARTI

Audun Lysbakken (36)

Født og oppvokst i Bergen. Ble første gang valgt inn på Stortinget i 2001. Han ble ikke gjenvalgt i 2005, men kom inn igjen i 2009 og ble valgt til parlamentarisk leder. Kort tid senere ble han utnevnt til barne- og likestillingsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. I 2012 overtar Lysbakken som SVs nye leder etter Kristin Halvorsen. Samme år trekker Lysbakken seg som statsråd, etter at Dagbladet hadde avslørt brudd på habilitetsreglene, blant annet bevilgninger til en organisasjon han tidligere haddet sittet i styret til. Lysbakken har tidligere jobbet som journalist. Han er gidt og har en datter og en sønn med Siv Mjaaland. Lysbakken blir ansett for å tilhøre SVs venstreside.[

SENTERPARTIET

Kjersti Toppe (46)

Lege og seksbarnsmor fra Åsane. Toppe tok i 2009 over for Sp-representant Rune Skjælaaen på Stortinget. Hun har markert seg som en av de mest profilerte representantene fra Hordaland om man ser bort fra de tre partilederne Solberg, Hareide og Lysbakken. Toppe har vært nestleder i Helse- og omsorgskomiteen. Her har hun stått opp og forsvart lokalsjukehusene på Vestlandet. Gjerne med kritikk mot sykehuspolitikken mot sin egen rødgrønne regjering. Toppe har vært kommunelege i både Bremanger og Bergen. Hun var og gruppeleder for Sp i Bergen bystyre i 2003 til 2009.

Artikkeltags