– Gi busskort og sykkel i vrakpant!

Sondre Båtstrand, 1. kandidat for Miljøpartiet De Grønne vil belønne de som ikke kjøper ny bil etter å ha vraket den gamle.

Sondre Båtstrand, 1. kandidat for Miljøpartiet De Grønne vil belønne de som ikke kjøper ny bil etter å ha vraket den gamle. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Sondre Båtstrand vil belønne de som vraker bilen med ny sykkel og et års gratis kollektivtransport.

DEL

– Vrakpant skal ikke bare stimulere til nyere bilpark, men også en mindre bilpark, sier Båtstrand, leder av Miljøpartiet De Grønne.

I valgkampen har samferdselsminister Liv Signe Navarsete lovet å gi opptil 40 000 kr i vrakpant til de som kjøper ny nullutslippsbil. Frp vil også heve vrakpanten. Båtstrand er ikke imponert.

– Navarsetes forslag tar ikke hensyn til dem som ikke vil ha ny bil. Det er viktig å redusere antallet biler på norske veier, og derfor må vi belønne dem som avstår fra egen bil. De bør kunne vrake bilen og få både kollektivkort og sykkel i pant, sier Båtstrand.

HYBRID: Han minner om at bilproduksjon er svært ressurskrevende, og for at en fornying av bilparken skal ha vesentlig positiv miljøeffekt, må de eldste bilene bli erstattet av elektriske biler og hybridbiler, ikke bare nye bensin- og dieselbiler.

– Men nye drivstoffer gjør heller ikke dagens bilisme bærekraftig. Vi trenger å få flere bilister over på tog, buss, bane, sykkel og føtter. Den grønne løsningen er storsatsing på kollektivtransport og planlegging som reduserer transportbehovet, sier Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Det siste tiåret har det blitt en halv million flere biler i Norge.

– Flere hundre tusen mennesker er alvorlig plaget av veistøv, eksos og trafikkstøy. Trafikkulykkene koster hundrevis av menneskeliv og fører til titusener av personskader. Landskap, dyrket mark og bomiljø vil fremdeles bli vandalisert dersom vi fortsetter samfunnsplanleggingen på bilismens premisser.

– Hva med dem som likevel kjøper ny bil etter å ha mottatt De Grønnes vrakpant?

– Da mister du busskortet og må levere tilbake sykkelen!

I dag er vrakpanten på 1500 kroner. Båtstrand mener verdien på Mijøpartiet De Grønnes vrakpant har en totalverdi på rundt 10 000 kroner. De som ikke kan benytte seg av buss og sykkel til og fra jobb kan få beholde vrakpanten slik den er i dag.

– Vi vil ikke ta goder fra noen, men gi ekstra goder!

Artikkeltags