I en svært personlig bok på nesten 300 sider går nå Grete Knudsen ut med opplysinger og karakteristikker av tidligere og nåværende Ap-topper. Boken lanseres på en pressekonferanse onsdag.

I boken «Basketak» forteller hun om politikk og et liv bak maktens kullisser, etter 20 år som stortingsrepresentant og som statsråd i tre forskjellige regjeringer.

Hun legger ikke noe i mellom.

BESKYLDER FAREMO FOR Å LYVE

Mest alvorlig er det at hun beskylder justisminister Grete Faremo for å lyve om politisk overvåkning. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og finansminister Gunnar Berge anklages for å konspirere i EU-saken på 1990-tallet.

Tidligere kulturminister Hallvard Bakke omtales som en einstøing, mens daværende embedsmann Jonas Gahr Støre drev «et besynderlig solospill» under forhandlingene om EU (da EF) i 1994.

LEKKET OPPLYSNINGER

Grete Knudsen skriver også at tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen og likestillingsstatsråd Karita Bekkemellem lekket opplysinger til VG i forbindelse med lederstriden mellom Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Også Gahr Støre skal ha vært med på dette.

I boken skriver Knudsen at nåværende næringsminister Trond Giske bør ta over som statsminister om Stoltenberg trekker seg etter valget. Et annet alternativ kan være den populære Trondheims-ordføreren Rita Ottervik, mener Knudsen. Hun ser helt vekk fra Jonas Gahr Støre.

– OPPFØRTE SEG SJOFELT

Selv trakk Grete Knudsen seg fra all politikk i 2000. Noe av bakgrunnen som kommer opp i boken, er fylkespartiets behandling av AUF som, ledet av Pål Berrefjord og Ingerid Nordhaug, var på fremmarsj på denne tiden.

– Voksne Arbeiderparti-folk oppførte seg direkte sjofelt og kritkkkverdig mot unge som var i en sårbar alder, skriver hun.

Både Ranveig Frøiland og nåværende toppkandidat for Ap, Per Rune Henriksen, får passet sitt påskrevet.

Ifølge Knudsen gikk Henriksen offentlig ut og «skrøt av at han hadde bidratt til å få ungdommen fjernet».

FØRDE FÅR SKRYT

Einar Førde er en av dem som får uforbeholden skryt i boken. Hun betegner ham som «lojal, hjelpsom og hadde vyer og holdninger som stemte godt overens med mine egne», skriver Knudsen.

Hun forteller om en gang de var på en jubileumsfest sammen og Einar Førde sa fra talerstolen: «Nå går statsråden hjem, Einar Førde blir værende».

Den tidligere kulturministeren og NRK-sjefen spydde på trappen til Knudsen etter en fest i Bergen, der også den gamle fagforeningskjempen John Sakseide deltok.

Boken er skrevet med hjelp fra mangeårig politisk journalist Olav Garvik.

– ONDE HENSIKTER

Parlamentarisk nestleder og tidligere partisekretær Martin Kolberg slår fast overfor Aftenposten.no at Knudsen må ha «onde hensikter» med sin memoarbok.

– Når du gir den nåværende statsministeren slike karakteristikker etter at han har sittet i åtte år og vært så vellykket, kan det ikke ha noen annen hensikt enn det, sier Kolberg, som selv omtales som utgått på dato allerede i 1996.

Stoltenberg vil selv ikke kommentere boka under henvisning til at han ikke har lest den. Jonas Gahr Støre sier han vil bruke kreftene sine på valgkampen og ikke en «debatt om gårsdagen» med Grete Knudsen.

– Jeg har ikke lest boka, men fått gjengitt noen av sitatene, også noen som berører meg. Jeg har ikke møtt eller snakket med Grete Knudsen på over 10 år, sier han til Aftenposten.

UENIGE

Beskrivelsene av Stoltenberg som konfliktsky er sammenfallende med bildet tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla tegnet av ham i sin bok «Prosessen».

Lignende omtale fikk den fiktive statsministeren i tidligere Sp-leder Åslaug Hagas roman «I de innerste sirkler».

Inntrykket av en svak og unnvikende leder ble også skapt av Karita Bekkemellem i tiden etter avskjeden som barneminister. Hun får for øvrig selv unngjelde i Knudsens bok, der hun stemples som en muldvarp i feiden mellom Jagland og Stoltenberg.

– Ondsinnet løgn, svarer Bekkemellem Aftenposten.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) som selv har skrevet en frisk bok om sitt liv i politikken, har et annet syn på den rødgrønne regjeringssjefen.

– Jens er ikke konfliktsky. Han velger sine konflikter med omhu. Grete Knudsen skriver om gamle dager, fastslår Halvorsen på Twitter.