Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg vil prøve samlivskurs

Artikkelen er over 9 år gammel

KrF vil sende alle nygifte i Bergen på samlivskurs. Nyforlovede Knut Arlid Hareide vil gjerne prøve det selv.

– Forholdet til min partner er en av de viktigste relasjonene i mitt liv, og man bør investere tid de tingene i livet som er så viktig. Jeg kunne tenke meg å prøve det selv, sier den nyforlovede KrF-lederen, Knut Arild Hareide til BA.

KrF både sentralt og lokalt ønsker å sette fokus på familien, og samlivskursene har vært et av satsingsområdene i Bergen. KrF har på nasjonalt plan tatt til orde for å gi tilbud om dette for alle nygifte og førstegangsfødende.

Filip Rygg, byråd for barnehage og skole i Bergen, tror at dette vil være mulig å gjennomføre også lokalt.

– Jeg er sikker på at vi skal få det til her i Bergen, og så er jeg sikker på at snøballen vil rulle og at enda flere kommuner vil følge etter. Ingen skal naturligvis pålegges dette, men jeg tror det er mange som vil bli takknemlig for å få et slikt tilbud, sier Rygg.

Knut Arild Hareide er opptatt av at dette ikke bare skal være et tilbud til de parene som allerede har problemer, og oppfordrer alle par til å investere tid i samlivet. For å demonstrere dette trekker han paralleller til arbeidslivet.

– I dag får man tilbud om samlivskurs først etter man har søkt om separasjon, og vi mener dette er alt for sent. Det blir jo som i arbeidslivet hvor man ikke ville ha sendt en ansatt på kurs først etter at han hadde fått sparken, sier han.

FORELDREVEILEDNING

En annen kampsak for Bergen KrF ønsket om å gi tilbud om foreldreveiledning til samtlige foreldre idet barna begynner i 1.klasse. I dag gis dette tilbudet i to bydeler; Laksevåg og Årstad, men dette vil Bergen KrF øke til samtlige åtte bydeler.

– Dette har vært utrolig velykket i de bydelene vi allerede har innført det i, og vi ser at det har vært en etterspørsel som politikerne ikke har møtt. Foreldre forteller de har fått nye barn, og barn forteller de har fått helt nye foreldre. Det er ikke spesielt kostbart for kommunen, og jeg er overbevist om at det har svært store gevinster, sier Filip Rygg.

Bergen er den eneste byen i Norge som tilbyr denne typen kurs. Hareide vil ha oppmerksomhet om dette også på et nasjonalt nivå.

– Dette kurset skal fokusere på å gi trygghet til foreldrene i sin rolle, og det synes vi er utrolig viktig. Dette er absolutt noe vi kunne tenke oss å være med på, sier han.

KOMMUNAL ENGANGSSTØNAD

Den tredje familiesaken Bergen KrF ønsker å fokusere på er å etablere en kommunal engangsstønad som er like høy som den statlige slik at en mottar det dobbelte av i dag.

– En slik stønad vil gjøre det lettere for flere å beholde barnet sitt. I dag kan det være svært krevende for mange studenter og de uten yrkeserfaring å få barn. KrF ønsker å gi en håndsrekning til disse, sier Rygg.

I dag er støtten på 35.000 kroner for personer som ikke er i jobb. KrF Bergen ønsker å doble denne stønaden, mens sentralt er det ytret et ønske om en firedobling.

– Den blir da på rundt 140.000 kroner. Dette er ikke nok, men den kan ikke være så høy at det ikke lønner seg å være i arbeid, sier Hareide.