Gå til sidens hovedinnhold

Søviknes: – Utøya-effekten

Artikkelen er over 9 år gammel

Frps utstillingskommune Os mistet syv prosent av velgerne sine. - Utøya-effekten, sier Terje Søviknes.

Os-ordføreren gjennom 12 år legger ikke skjul på at han er skuffet over de begredelige Frp-resultatene over store deler av landet.

– Frp har gjort et åpenbart dårlig valg og det kan selvfølgelig skyldes flere årsaker. Likevel mener jeg det vanskelig å komme forbi at flere partier har opplevd Utøya-effekten. Jeg tror mange velgere har søkt trygghet hos de største partiene, sier Terje Søviknes til Nettavisen.

FRP-VELGERE BLIR HØYRE-VELGERE

Selv om partiet hans har mistet syv prosent av stemmene i Os, er Søviknes relativt fornøyd den lokale innsatsen.

– Vi går tilbake, men holder stand og er fortsatt desidert størst med 37,8 prosent. Jeg håper at velgernes klare dom slår igjennom, slik at vi får fornyet fire nye år, sier han.

Søviknes tror partiet hans lokalt har opplevd den samme trenden man ser nasjonalt.

– Arbeiderpartiet har hatt en liten opptur her, men ikke like stor som mange andre steder i Norge. Jeg tror vi hovedsakelig har tapt velgere til Høyre. Det samme har skjedd med SV der mange har gått til AP. I Hordaland er SV ute av gamet, understreker han.

BORGERLIG FLERTALL

Selv om Søviknes hadde ønsket seg bedre Frp-resultater påpeker han at det finnes lyspunkter i Hordaland.

– Dagen nå blir preget av at vi i Hordaland fortsatt har et flertall med Høyre og KrF. Til tross for Frps nedgang har flere kommuner fått borgerlig flertall, noe som kommer til å utløse en runde med heftige diskusjoner i forhold til samarbeid. Hordaland blitt et enda blåere, sier han og legger til:

– I Austevoll steg Frp og ligger nå på 47,1 prosent. Det er ekstremt høyt, sier han.

DRAMATISK OG KJEDELIG

Søviknes mener årets valgkampresultater var spennende, samtidig som den innholdsmessig var grå og kjedelig.

– I min tid som politiker har det aldri vært et så dramatisk utslag som i denne kampen. Frp og Sv har gått ned, mens Ap og Høyre har gått opp. likevel syns jeg ikke de har vært de sprekeste debattene. Episoden 22. juli har ført til at flere debatter uteble. De har nok ikke fløyene i norsk politikk tjent på, sier han.

KNUST I STORBYENE

I alle de største byene i Norge er Frp den klart største taperen.

– Jeg er ikke fornøyd med dette valgresultatet, men jeg mener likevel at med tanke på alt det vi har vært igjennom, så er det et meget anstendig resultat, sier partileder Siv Jensen, til Nettavisen

Hva har dere gjort feil siden dere går så mye tilbake?

– Det må vi se på når vi får de endelige resultatene, men vi har også gjort veldig mye bra. I mange kommuner gjør vi rekordvalg, men vi går tilbake i de store byene. Vi må se på styrkeforholdet mellom by og land, og hva som har ført til den utviklingen, sier hun.