Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er villige til å strekke oss langt

Artikkelen er over 9 år gammel

Terje Søviknes kjemper med nebb og klør for å beholde ordførerkjedet.

Siden 1999 har Frp og Høyre hatt makten i Os. Frp er fortsatt det desidert største partiet i Os, med 37,7 prosent av stemmene, men det er ikke gitt at Terje Søviknes blir sittende som ordfører.

Det som kan forandre maktbildet er nemlig det faktum at Frp har gått tilbake med syv prosent, mens Høyre har gått frem med 4,5 prosent og nå har 16 prosent.

Det er fortsatt rikelig med stemmer til at Frp og Høyre fortsatt har et flertall, men på siden lurer opposisjonspartiene. Ap, KrF, Sp, V og Tverrpolitisk samlingsliste-bygdaliste for Os (TSBO) prøver nå å lokke et styrket Høyre til et samarbeid uten Frp. En slik løsning vil gi ordførerkjedet til Høyres Marie L. Bruarøy.

AP FRIR TIL HØYRE

Tirsdag kveld var opposisjonspartiene i møte.

– Vi luftet forskjellige scenarioer som følge av matematikken i valgresultatet, uten at vi kom frem til noe helt konkret, sier Aps førstekandidat, Lars Atle Skorpen.

I løpet av onsdagen sitter alle i partipolitiske møter innad i partiene. På agendaen står muligheten for et nytt samarbeid som vil gi flertall og vippe Frp av pinnen. Når disse møtene er avholdt, vil partiene sitte seg sammen med Høyre og starte forhandlingene.

– Vi har sagt hele veien – også i valgkampen – at vi er villige til å diskutere med alle om et samarbeid. Et alternativ er at opposisjonspartiene samarbeider med Høyre, sier Skorpen.

– Er det ikke problematisk for Ap å samarbeide med Høyre?

– Det har vi ingen store problemer med. Lokalt har Arbeiderpartiet og Høyre samarbeidet godt gjennom flere tiår. Vi vil gjerne få til et samarbeid med Høyre, sier Skorpen.

– Frp er fortsatt det desidert største partiet med 37,7 prosent av stemmene. Vil det ikke være å gå utenom Frp å ignorere velgernes vilje?

– Nei, jeg leser det heller slik at 60 prosent av osingene er uenig med Frps politikk.

– Har du tro på et samarbeid uten Frp?

– Jeg er en håpefull realist!

– Hvordan vil osingene eventuelt merke maktskiftet?

– Det gjenstår å se hva den fremforhandlende plattformen gir, men jeg tror at vi vil se et større fokus på mer velferd til de som trenger det mest og en endring i innholdet i skole og eldre omsorgen.

– INGEN KOMMENTAR

Høyre holder fortsatt alle dørene åpne. Onsdag kveld sitter partiet i møte.

– Nå har vi kalt inn den nye kommunegruppen og partiets styre for å diskutere et samarbeid med opposisjonen. Nå er det viktig at alle blir hørt, sier Høyres ordførerkandidat Marie L. Bruarøy.

– Etter dette får vi gå i diskusjon med de andre partiene, men tiden vil vise når dette blir, sier Bruarøy.

Om hva hun synes om et eventuelt samarbeid med Arbeiderpartiet, svarer hun følgende:

– Ingen kommentar.

– Hvordan har samarbeidet med Frp vært?

– Vi har fått gjennomslag for mye av vår politikk i tolv år nå. Nå har jeg personlig bare vært en del av samarbeidet i fire år, men vi samarbeider bra med Frp.

– LYTT TIL FOLKEVILJEN

Terje Søviknes håper at forhandlingene vil komme i land i løpet av denne uken.

Om Høyres flørt med opposisjonen, sier han følgende:

– Jeg tenker at det er viktig i et flertallsdemokrati å lytte til folkeviljen. Nå har Frp og Høyre styrt i tolv år – med vekslende oppslutning – men hele tiden et flertall med god margin. Det har vi også denne gangen. Det er et tydelig signal på at velgerne ønsker Frp og samarbeidet med videre.

– I valgkampen var det hele tiden snakk om opposisjonspartiene mot Frp og Høyre. Hvis velgerne ønsket et nytt styre, ville de ha stemt på noen av disse og ikke oss og Høyre, legger han til.

– Hvor langt er dere villige til å strekke dere for å få til et videre samarbeid?

– Vi har strekt oss veldig langt i tidligere. I 2007 manglet vi kun ett mandat for å ha flertall alene, likevel ga vi Høyre varaordførerposten og en ekstra plass i alle de viktige komiteene. Det var for å vise av vi er to jevnbyrdige partier som samarbeider konstruktivt. Det vil vi fortsette med.