Gå til sidens hovedinnhold

Blir Schjelderup byrådsleder får han gratis hotline til Trond Mohn

Artikkelen er over 5 år gammel

Trond Mohn tok søndagsturen sin på Smøråsfjellet med Harald Schjelderup og andre Ap-topper. – First we take Manhattan, then we take Berlin, sier han og humrer.

Mohn steg ut av sin Rolls Royce i allværsjakke og turstøvler da han ankom turløypen som går rundt Bjørnevatnet.

I tillegg til Schjelderup ble tatt han tatt imot av Anne Gine Hestetun, Aps nestleder Hadia Tajik og Marte Mjøs Persen.

Valgkampen er i aller siste fase, og Norges trolig aller mest sosialdemokratiske milliardær kaster seg på.

– Det er veldig spennende, og jeg håper at Ap vinner. Men, ja, jeg tror på et skifte. Det er en del av demokratiet, har man sittet en stund bør det komme nye krefter til, sier Mohn.

– Hvordan tror du bergenserne vil merke et skifte?

– Jeg tror de blir glade!

Viktig for 2017

Senere på turen utdyper han og Aps nestleder, Hadia Tajik de mulige konsekvensene av en valgseier. Å vinne Bergen vil være taktisk viktig, også for valget i 2017.

Derav Leonard Cohen-referansen.

– Først tar vi Bergen, så tar vi landet, sier Mohn.

På vei opp mot Bjørnevatnet møter Ap-delegasjonen på politikerne Neshe Lie og Eivind Hermansen fra Fana Høyre. I blå valgkampmundur, bærende på en stor vimpel, trasker de motsatt vei.

Politikerne utveksler lykkeønskninger. «Vi har sommerfugler i magen, alle sammen nå», sier Hestetun. Høflighetsfrasene sitter løst, før Mohn oppsummerer muntert:

– Måtte den beste vinne!

– Noe for seg selv

Det er grått og litt regn i luften under hele turen. På spørsmål om hva han synes om den noe mer kontrastfylte bergenspolitikken de siste årene, svarer Mohn at han selvsagt har fulgt med.

– Vi får vel si det slik at Bergen er noe for seg selv, oppsummerer han og forteller senere at han hadde sans for Gro Harlem Brundtland, som aldri snakket nedsettende om sine motstandere.

Aps mål med å ta BA med på den nesten fire kilometer lange søndagsturen er å formidle at søndag er en «annerledesdag», en dag som skal skille seg ut fra andre.

Schjelderup garanterer at det ikke blir søndagsåpne kjøpesentre i Bergen om de vinner makten. Mohn sier at søndagshandel er en «tulleidé».

– Fremsatt av politikere som skal være, ja, sånne kvasi-forretningsfolk. Næringen vil ikke ha det, det fører ikke til mer handel, men mer kostnader.

– For samfunnet forøvrig er det godt å ha en dag fri, selv om det ikke er alle som kan ta fri hver søndag, sier Mohn.

Reflektert

– Hvilke forventninger har du til Harald Schjelderup, dersom han blir byrådsleder?

– Han er et veldig reflektert, arbeidssomt og godt menneske. Og det går rundt mellom ørene på ham. Vi har store utfordringer foran oss. Vi har en usedvanlig høy ledighet blant unge. Spesielt i den gruppen som har falt ut av videregående skole, dette er ikke noe som man klarer å endre på med en gang, men lærlingeplasser og tidlig innsats er viktig.

Han mener også det er et stort potensial i å gjøre folk trygge i jobben de har.

– Arbeidsproduktiviteten vil øke om folk er trygge. Men her snakker jeg mot en del professorer, sier Mohn som selv var kjent for å ha svært så lojale folk rundt seg i bedriftene han eide og ledet.

Heve seg over det

Mohn prater uanstrengt mens han labber avgårde i oppoverbakkene. Harald Schjelderup har sakket akterut mens milliardæren svarer på spørsmålene fra BA. Schjelderup tar følget igjen og melder at det var Dagens Næringsliv som ringte og oppholdt ham litt.

Det skal vise seg at det er en annen rik bergenser, en kar med tilknytning til et ganske annet parti, som forstyrrer søndagsidyllen.

– Herman Friele hadde fyrt av en salve mot oss i Dagens Næringsliv, som vi skulle få svare på, sier Schjelderup.

– Ja, men er ikke det bare å heve seg over det, sier Mohn lakonisk.

 

Schjelderup kan stien ut og inn. Han jogger der ofte og må forsere mye kantete stein, sleipe røtter og akkurat passe store bakker. «Sunt for bein og rygg. Så er det deilig med grusløypen til slutt, da kan man koste på», sier han.

– Det er Rieber-familien som har gjort en kjempejobb med denne turløypen, forteller Schjelderup og peker rundt seg.

– Men, men, det er jo Høyre-folk, sier dere at de også gjør bra ting?

– Jeg tror ikke nødvendigvis de som jobber dugnad sammen med Rieber er Høyre-folk, svarer Mohn.

Serverer kake

Midtveis i løypen, i en liten turhytte, serverer Schjelderup turfølget hjemmelagde eplekaker og kaffe. Han røper at han tenker best når han er ute i naturen, og når han gjør husarbeid.

Mohn kommenterer at det kanskje ikke var så lurt å si, for da vanker det fort enda mer husarbeid på ham.

– Dersom Harald Schjelderup vinner valget må han vel ansette seg en rådgiver, er du aktuell?

– Uten sammenligning forøvrig ble det sagt at Sjur Lindebrække som var banksjef på 1950-tallet... det ble sagt at han visket Einar Gerhardsen noen ord i øret. I min alder har jeg ikke slike ambisjoner, men ringer Schjelderup meg så skal jeg si min vurderte mening.

– Hvilke krav til honorar har du?

– Du vet, jeg er en sånn som gir, jeg!

 

Kommentarer til denne saken