Prognose 86,5% opptalt:

Ap: 38,2 (26)

Høyre: 22,4 (15)

Frp: 9,1 (6)

Krf: 6,6 (5)

SV: 6,6 (5)

MDG: 6,0 (4)

Venstre: 5,2 (4)

Rødt: 2,2 (2)

Sp: 2,0 (1)

Om prognosene holder seg, tar MDG steget fra en marginal posisjon i bystyret til å bli en reell maktfaktor i Bergen.

Ved forrige kommunevalg i 2011 fikk MDG to prosent oppslutning i Bergen, opp 1,5 prosent fra 2007. Det sikret dem ett mandat i bystyret.

På siste BAs siste meningsmåling før valgdagen lå MDG an til en oppslutning på 6,6 prosent. Det ville økt antallet mandater fra MDG i bystyret til fire.

Da første valgdagsmåling kom klokken 2100 i går, viste den hele syv prosent oppslutning for MDG i Bergen.

Klokken 2350, med drøyt 90 prosent av stemmene i Bergen opptalt, lå MDG an til 5,7 prosent oppslutning. Det vil i så fall gi dem fire mandater.

Kan få fire kolleger

Dersom prognosene holder seg, vil Båtstrand få fire partikolleger i bystyret. MDGs førstekandidat i Bergen ser frem til kolleger og mer innflytelse.

– Det har vært litt ensomt å sitte alene i bystyret i fire år, så det blir fantastisk å få flere med seg, sa han glad etter valgdagsmålingen.

– Dersom vi få en representant inn i hver komite får vi en kjempemulighet til å påvirke bergenspolitikken på en tydeligere måte. Dette er et steg nærmere frisk luft, sa Båtstrand.

På valgvaken til MDG brøt det ut vill jubel da de første prognosene ble presentert .

– Jeg er helt målløs, jeg er veldig, veldig klar for bystyret. Jeg er bare så glad nå, sa MDGs femtekandidat, og altså mulig nytt bystyremedlem, Ingrid Fjellberg da de første valgdagsmålingene klokken 2100 viste at Miljøpartiet de grønne ligger an til syv prosent oppslutning i Bergen.

 

Klokken 2315, med 68 prosent av stemmene opptalt, så det ut for at Fjellberg ikke får noen plass i bystyret.

Fjerdekandidat Øystein Bønes, som fortsatt var inne klokken 2317, var litt mer nøktern klokken 2100.

– Vi må ta resultatene med en klype salt, men vi er uansett veldig fornøyd med den store fremgangen vi har fått, sa han.

Kan gå begge veier

MDG har uttalt at de kan samarbeide med både høyre- og venstresiden om å danne nytt byråd. Problemet for de borgerlige er at MDG har sagt at de ikke vil sitte i byråd med Frp.

Derfor er det mer sannsynlig at MDG, om det blir aktuelt for dem å sitte i byråd, å danne byråd med Ap, samt Sp, KrF og eventuelt SV.

Annenkandidat Randi Amundsen er så å si sikret plass i bystyret.

– Dette blir nytt og spennende. Jeg gleder meg, sa hun.