På de første målingene i Bergen går Høyre tilbake hele 13,2 prosentpoeng i oppslutning sammenlignet med forrige kommunevalg.

Det var helt stille i lokalene hvor Høyre holdt sin valgvake da resultatene av den første valgdagsmålingen dukket opp på storskjermen.

Klokken 2100 var opptellingen av 33 prosent av stemmene klare, og det ble klart at partiet hadde en oppslutning på 21,7 prosent.

Det er 13,2 prosentpoeng tilbake fra resultatet i kommunestyrevalget i 2011.

Prognose 86,5% opptalt:

Ap: 38,2 (26)

Høyre: 22,4 (15)

Frp: 9,1 (6)

Krf: 6,6 (5)

SV: 6,6 (5)

MDG: 6,0 (4)

Venstre: 5,2 (4)

Rødt: 2,2 (2)

Sp: 2,0 (1)

– Ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over resultatet av de første forhåndsstemmene. Det har vært en trøblete og vanskelig valgkamp, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) til BA like etter det første resultatet ble presentert.

Dersom de første resultatene var de endelige, ville dette betydd at Høyre ville få 15 representanter i bystyret, og Arbeiderpartiet 26. Høyre mister dermed ni representanter. Det hadde heller ikke vært mulig å danne noe borgerlig flertall med dette resultatet.

– Det er ennå for tidlig å si noe sikkert. Vi blir nødt til å avvente det endelige resultatet og se hvilke muligheter vi har, sier Martin Smith-Sivertsen. 

Høyre fikk 22,1 prosents oppslutning på BAs siste gallup før valget. Målingen ble foretatt i forrige uke. Sist gang Høyre gjorde det så dårlig var i 1999.

Økte mest forrige gang

Høyres Dag Skansen var heller ikke overrasket da de første resultatene kom klokken 2100.

– Nei, dette har målingene den siste tiden allerede vist. Det er vanskelig å si ennå om vi beholder makten. Det er svært jevnt, sier en alvorlig Dag Skansen til BA.

Var ikke nervøs

Da 33 prosent av stemmene var talt opp mandag kveld hadde Arbeiderpartiet 16,4 prosent høyere oppslutning enn Høyre.

– Det er ennå for tidlig å være verken skuffet eller glad, sier Dag Skansen til BA.

Martin Smith-Sivertsen har vært byrådsleder i underkant av ett år, etter at han vant kampen mot sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Han var ikke nervøs da BA snakket med ham på valgvaken.

– Nei, det er jeg ikke. Jeg er enda mindre nervøs nå som er jeg på valgvaken, sier Martin Smith-Sivertsen.

«Close race»

Helsebyråd Hilde Onarheim var heller ikke spesielt overrasket over de første resultatene.

– Dette var som forventet. Det er «close race». Det er for tidlig å si noe om hvordan dette kommer til å ende, sa helsebyråd Hilde Onarheim (H) til BA like etter at de første resultatene begynte å komme inn klokken 2100.

– Jeg kommer til å være her lenge i natt. Jeg går ikke hjem, legger helsebyråden til, som var til stede under valgvaken med sin datter.

Høyres valgkamp har vært preget av kaos, grunnet ordfører Trude Drevland og cruise-saken.