BAs nye måling viser at det borgerlige flertallet i Bergen fremdeles rakner. Men Ap skal slite med å få på plass et flertallsbyråd de også.

– Det er veldig motiverende med gode målinger. De viser at bergenserne ønsker et skifte. Men beslutningen om hvem vi eventuelt skal samarbeide med, kan bare tas på bakgrunn av valgresultatet.

Schjelderup kommenterer målingen som er tatt opp denne uken av Infact for BA.

1020 bergensere er spurt. Intervjuene ble gjort 2. september, feilmarginen er på 3,1 prosent.

Målingen gir følgende resultat for de ulike samarbeidskonstellasjonene:

  • Høyre, Frp, Venstre og KrF får totalt 32 representanter i bystyret. De trenger 34 for å få flertall. Dermed rakner en byrådskonstellasjon av den borgerlige sorten.
  • Teoretisk kunne man sett for seg at dette byrådet fikk støtte av MDG, men MDG har vedtatt at de ikke kan sitte i byråd med Frp. Dermed er det lite trolig at de vil støtte et byråd der Frp er med.
  • Frp vil heller ikke støtte et byråd der de ikke er med, så Martin Smith-Sivertsen kan ikke ta MDG inn i byråd og håpet på en budsjettavtale med et Frp sittende i bystyret. Vi har altså situasjonene…
  • Nei til: H, Frp, KrF og Venstre, for MDG kan trolig ikke støtte et byråd med Frp.
  • Nei til: H, MDG, KRF og Venstre, for Frp kan ikke støtte et byråd de ikke er en del av.

Uansett hvor man snur og vender på det, altså, så ville det vært mer eller mindre garantert over og ut for Martin Smith-Sivertsen og Høyre dersom denne målingen ble valgresultatet.

– Jeg håper at sentrumspartiene tar hensyn til denne tydelige meldingen fra velgerne når de velger hvem de vil forhandle med. Bergenserne ber om ny ledelse og ny kurs, og da må vi gi dem det, sier Schjelderup til BA.

Hvor går Venstre?

Venstre har meddelt at dersom det ikke er grunnlag for et borgerlig byråd, vil de «trekke et Ap-byråd i retning av sentrum».

Dermed kan det antas at Venstre, tross alle verbale utfall mot sosialdemokratene, vil sitte i byråd med Ap om denne målingen ble valgresultatet.

Slik skulle man tro det var klart for harmoni, da Arbeiderpartiet i Bergen hele tiden har sagt at de vil danne et byråd med sentrumspartiene.

Det gjentar Schjelderup overfor BA i dag. Men det blir ikke noe enkelt flertall slik heller. Ap, KrF, Venstre og Sp får 33 representanter – ett unna flertall. Ap får heller ikke flertall sammen med MDG, SV og Senterpartiet.

Skal Arbeiderpartiet og Schjelderup kunne danne et flertallsbyråd må de enten ta med Rødt eller sentrumspartiene og MDG inn i byråd samtidig. Et urealistisk scenario.

SV og Venstre i klinsj

Jeg synes så klart det er svært hyggelig at velgerne til KrF, Venstre og MDG foretrekker en byrådsleder fra Arbeiderpartiet fremfor Høyre.

Harald Schjelderup

Et annet urealistisk scenario er et mindretallsbyråd med Ap, KrF og Venstre støttet av SV i bystyret. Det melder SVs Mikkel Grüner.

– Vi har såpass stor respekt for Venstre og de store forskjellene på dem og oss at vi ser det som lite realistisk å støtte et slikt alternativ, sier han.

Han gleder seg over hyggelige tall for partiet som har stabilisert seg rundt syv-tallet. Han mener også tendensene for de andre partiene peker mot et skifte i Bergen.

– Og vi vil bruke alle stemmer til å få til et reelt skifte her i Bergen. En stemme til oss er en stemme til en ny retning, sier Grüner.

Infact har også spurt bergenserne om hvem de foretrekker som byrådsleder, Høyres Martin Smith-Sivertsen eller Aps Harald Schjelderup.

Schjelderup vinner med en oppslutning på 34,5 prosent av velgerne, altså litt mer enn de som vil stemme Ap. Martin Smith-Sivertsen klarer knapt å fenge like mange som sier at de vil stemme Høyre.

 

Bakgrunnstallene viser også at Harald Schjelderup er mer populær som byrådslederkandidat enn Martin Smith-Sivertsen i alle partier utenom Høyre og Frp.

Det gleder selvsagt Schjelderup.

– Jeg synes så klart det er svært hyggelig at velgerne til KrF, Venstre og MDG foretrekker en byrådsleder fra Arbeiderpartiet fremfor Høyre.

Jevnt mellom blokkene

Martin Smith-Sivertsen sier at det er et stort sprik i målingene, men også at det nok er temmelig jevnt mellom blokkene. 

– Derfor blir innspurten svært viktig. Vi skal få ned gjerdesitterne og mobilisere som bare juling siste uken. På borgerlig side har vi den mest sannsynlige konstellasjonen etter valget. Husk at Høyre, Frp, Venstre og KrF allerede samarbeider om budsjettet.

Han har tro på et flertallsbyråd.

– Det er viktig å ha orden i økonomien, og da er det best å ha et flertallsbyråd mellom de fire partiene. Det tror jeg er innen rekkevidde, og det kommer jeg til å jobbe knallhardt for.

– Harald er elleve prosent mer populær enn deg?

– Dette har vært bildet hele tiden, egentlig. Jeg mener at partiene og politikken er det viktigste, så får vi håpe at min popularitet øker etterhvert som årene går. Det tar litt tid å bli kjent med meg, men når man blir det blir man gjerne positivt overrasket!

– Din forgjenger Ragnhild Stolt-Nilsen sa at fallet til Høyre kom etter at hun gikk av og at du kom inn, i fjor høst. Hva sier du til det?

– Det er riktig. Det har vel vært en trend på nasjonale målinger, og vi har hatt et tillitsfall til politikerne i Bergen. Men jeg opplever at det snur, og jeg er optimistisk med tanke på valget.