– Jeg er så spent at jeg har tårer i øynene, sa fylkesordførerkandidat Anne Gine Hestetun til BA klokken 2050.

Det var spent stemning på Aps valgvake på Østre i går kveld.

Den siste perioden har fylkestinget vært styrt av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, med fylkesordfører Tom Christer Nilsen (H) i spissen. Perioden før var det Høyre, Frp og KrF som hadde flertallet.

Fylkestinget består av 57 medlemmer og det må 29 representanter til for å få flertall i fylkestinget i Hordaland.

Da denne utgaven av BA gikk i trykken klokken 2210 og de første stemmene var talt opp, så det ut til at Arbeiderpartiet skulle få 20 mandater alene.

– Det er langt over forventet. Om dette resultatet skulle stå seg, kan det ikke kalles noe annet enn et knallresultat, sa Hestetun til BA klokken 2110.

Politiker-comeback

I oktober ble det klart at det var duket for politisk comeback for Anne Gine Hestetun (Ap) etter at Hordaland Arbeiderparti innstilte henne som fylkesordførerkandidat.

– Hordaland fylke står overfor store utfordringer i årene som kommer. Anne Gine Hestetun er den rette kvinnen ved roret i Hordaland, sa leder i nominasjonsnemnden, Marte Mjøs Persen, den gang.

Anne Gine Hestetun (51) har tidligere vært byråd i Bergen, først for administrasjon og deretter for skole, barnehage og idrett. Hun har også ledet komite for miljø- og byutvikling, og er utdannet ingeniør.

Den tidligere byråden og regiondirektør for OBOS i Hordaland var svært spent før første valgdagsmåling.

– Det blir spenning til siste slutt. Men uansett så vil jeg si at årets valgkamp har vært både motiverende og utrolig flott. Vi har hatt et godt samarbeid på tvers av kommunepartiet og fylkespartiet. Det er vi svært fornøyd med, sa hun til BA mandag ettermiddag.

– En god valgkamp

Tom Christer Nilsen (H) er inne i sin femte periode i fylkestinget og var valgt inn første gang i 1995. I periodene 2003 til 2007 og 2007 til 2011 var fylkesvaraordfører. Og siden 2011 har han vært fylkesordfører.

Tom Christer Nilsen var i går ettermiddag på vei til Askøy før valgvakene startet. Han sa da til BA at han var godt fornøyd med valgkampen.

– Jeg er absolutt fornøyd med vår valgkamp. Vi havner litt i skyggen av kommunevalgkampen, men jeg synes vi har fått brukbar oppmerksomhet og har gjort et bra valg. Nå gjenstår det bare å se resultatet.

Noen timer senere var han ikke lenger like optimistisk.

– Jeg tror jeg skal avvente litt med den store reaksjonen, men  foreløpig ser det jo ikke bra ut. Det ligger an til en utfordrende natt, sa han klokken 2230.

Klar for samarbeid

Tidligere i sommer ble det klart at Ap, KrF og Sp hadde tegnet en intensjonsavtale og dermed gikk inn for samarbeid etter fylkestingsvalget.

SV var imidlertid ikke klar til å binde seg da, forklarte Hestetun under en pressekonferanse i juni. Men med KrF på laget hadde Ap styrket sin posisjon og Anne Gine Hestetun (Ap) seilte dermed opp som en meget sterk kandidat til fylkesordførerjobben. Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) mente det var synd at KrF valgte Ap og Sp, og sa til BA at han var overrasket over at de hoppet fra side til side.

Før valglokalene stengte viste siste meningsmåling at de tre partiene ikke lå an til flertall i fylkestinget. Dermed er de avhengig av minst to av de tre partiene SV, MDG eller Venstre for å få flertall i fylket. Etter at de første stemmene var talt, var Hestetun ikke lenger i tvil.

– Vi ønsker å sikre et bredt samarbeid og vi har gode relasjoner til både sentrum og venstre slik at om dette resultatet skulle stå seg, er jeg sikker på vi skal klare, sa en jublende glad Hestetun i kveld.

Det samme gjelder også for den sittende konstellasjonen. Med Frp, Høyre og Venstre. Selv med MDGs hjelp har de ikke flertall.

Valg 2015 Hordaland