– Vi vil at dere skal få lov til å trimme mopeden deres slik at dere kommer dere fortere til skolen.

Ni representanter fra ulike ungdomspartier er til stede i gymsalen på Amalie Skram Videregående Skole for å overbevise unge førstegangsvelgere frem mot høstens kommunestyre- og fylkestingvalg.

Jubelen sitter løst i salen idet FpU-leder, Atle Simonsen, legger frem sitt forslag til hvordan elevene skal komme seg mer effektivt til skolen.

I ungdomspartiets program foreslår de også at elevene skal velge selv om de vil ha nynorsk, og at eksamen skal flyttes til før russetiden.

Forslag flere elever ved Amalie Skram Videregående Skole tror frister deres medelever.

Tenner ungdommen

– Jeg synes det er utrolig synd at noen av partiene til tider fokuserte på enkeltsaker som langt ifra representerer helhetet i politikken deres, sier Louise Amdam (17), elev ved Amalie Skram Videregående skole.

Hun trekker frem FpUs forslag til trimming av mopeden, og kaller ungdomspartiets debattmetode for komisk og populistisk.

– Det som blir sagt i en skoledebatt kan være veldig avgjørende for velgere som ikke er så interessert i politikk fra før. Det er synd at ungdommer som ikke har dyp kunnskap om hva de ulike partiene mener får et vrengt bilde.

– Det er tydelig at FpU klarer å tenne ungdommen - de mottar jo stående applaus under debatten. Jeg blir veldig provosert, legger hun til.

17-åringen mener FpUs utdeling av lightere til umyndige ungdommer i etterkant av debatten understreker poenget hennes.

Vi vil at dere skal få lov til å trimme mopeden deres slik at dere kommer dere fortere til skolen.

Atle Simonsen, Fpu

Like keen som en fjortenåring

Temaet under dagens debatt er skole-, rus-, og kollektiv-politikk. Tema som gir rom for avsporinger og lekne virkemidler.

Vi er like keen på å gjøre Bergen bedre som en fjortenåring er på å få sitt første ligg

Linn Kristin Engø fra AUF

– Vi er like keen på å gjøre Bergen bedre som en fjortenåring er på å få sitt første ligg, sier Linn Kristin Engø fra AUF, i sin åpningsappell.

– Når du ser en dårlig film, blir den ikke bedre bare fordi du legger på en time på slutten, sier representanten fra KrFU til SVs forslag om heldagsskole.

– SV sier de vil fjerne karakterer i skolen. Det blir som å spille fotball uten målstenger - det er liksom ikke like gøy. Hva skal du gjøre når du skal søke plass på en internasjonal skole? Komme der med en trebit du snekret sammen i sløyden og si: «Look at this piece I´ve made», sier FpUs-leder og mottar applaus fra salen.

Bør ta ungdom mer seriøst

– Jeg skulle ønske at det var mer fokus på de store sakene, og på verdier under skoledebatter, sier Engø i AUF.

Hun mener at enkelte partier kan gi ungdommer et forvridd bilde av politikken de faktisk kjører.

– Når partiene Høyre og FrP snakker som om de aldri har hatt makt før, når de har styrt fylket og kommunen i tolv år, så vet jeg ikke om troverdigheten er på topp. Jeg skulle ønske at de tok ungdom mer seriøst, sier hun.

– Ikke avgjørende

Julie Ane Ødegaard er stipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk, og er den eneste Norge som har forsket på skoledebatter.

– Mitt inntrykk er at enkelte ungdomsparti skiller seg ut i skoledebatter. Partiene på yttersiden, som FpU og Rødt Ungdom, har ofte en mer underholdende tone enn andre partier, sier Ødegaard.

– Det er mye show i en skoledebatt - og det er ikke nødvendigvis negativt at partiene fokuserer på enkeltssaker. Resultater fra skolevalgundersøkelsen i 2013 viser at partirepresentantene fra Høyre og Frp gjorde best inntrykk på elevene. Det tror jeg skyldes deres spissing av enkeltssakene.

Ødegaard har gjennom sin forskning funnet ut at skoledebattene er langt fra avgjørende når det kommer til det ungdom stemmer ved det faktiske valget.

– Ungdom lar seg ikke så lett påvirke av ungdomspolitikere ettersom få kan identifisere seg med dem, eller måten de prater på. Vi ser også at ungdommene lar seg påvirke av svært mange andre faktorer enn et enkelt skolevalg. Jeg ser i min forskning at de unge ofte kjeder seg under debatten, sier hun.

– Pleier å nå fram

– Jeg storkoste meg i dag, og synes det gikk veldig bra. Vi ser at partiet stort sett gjør det godt under skoledebatter. Det tror jeg handler om at vi fokuserer på at ungdommene skal ha frihet, sier FpU-leder Atle Simonsen etter debatten.

SV sier de vil fjerne karakterer i skolen. Det blir som å spille fotball uten målstenger - det er liksom ikke like gøy.

Atle Simonsen , FpU

Simonsen mener at det er viktig å ha et spisset språk når man skal nå frem til ungdom.

– Nå du skal snakke til ungdommer under en skoledebatt som har hodet ned i telefonen så må du gjerne bruke et språk og engasjement som gjør at de gidder å høre på. Når vi debatterer velger vi å fokusere på enkeltsaker som vi vet engasjerer ungdom. Jeg har ingen problemer med at folk stemmer på oss på grunn av en enkeltssak, sier Simonsen.

Forvirrer elever

Flere med Amdam tror at elever kan la seg overbevise av enkeltssakene ungdomspartiene fokuserer på.

– Gjennom skoledebatten får jeg en sterkere idé om hva jeg skal stemme, så en skoledebatt har veldig mye å si for hva jeg stemmer på valgdagen, sier førstegangsvelger, Magnus Tvedt Bakka (18).

– Jeg tror absolutt mange elever lar seg overbevise av fokuset på de billige sakene. I disse debattene ønsker elevene å få en oversikt over partipolitikken, og når man da trekker inn enkeltssaker så kan det lett forvirre, sier Solveig Syltøy Løland (19).