Toppe på tale-toppen

KLAR FOR TINGET: De siste fire årene har hun markert seg som en Stortingets ivrigste forsvarer av lokalsykehusene. Nå avslører 49-åringen at hun ønsker å bli helsestatsråd i en rødgrønn regjering. FOTO: EIRIK HAGESÆTER

KLAR FOR TINGET: De siste fire årene har hun markert seg som en Stortingets ivrigste forsvarer av lokalsykehusene. Nå avslører 49-åringen at hun ønsker å bli helsestatsråd i en rødgrønn regjering. FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Artikkelen er over 2 år gammel

Kjersti Toppe (Sp) fra Hordaland er den klart mest aktive av Hordalands-representantene på Stortingets talerstol.

DEL

Kjersti Toppe har flere ganger ligget teten på listen av de 169 representantene som har flest spørretimespørsmål og interpellasjoner fra Stortingets talerstol.

555 innlegg

I 2016 gikk hun helt til topps, og tendensen holder seg. Dermed tyder mye på at Sp-politikeren også kommer ut helt i toppen når regnskapet gjøres opp i slutten av oktober.

Hele 555 taleinnlegg har Toppe holdt fra Stortingets talerstol de åtte årene hun har vært der, viser tall fra Stortinget.

Det er 129 flere innlegg enn nestemann på listen av representanter fra Hordaland, Audun Lysbakken, som har vært på talerstolen 426 ganger.

Lysbakken, som i et BA-intervju nylig utropte Toppe som sin favorittpolitiker fra andre partier, har vært tolv år på Stortinget, mens Toppe foreløpig bare har brukt åtte år på å skaffe seg ledelsen.

– Dette høres travelt ut. men det dreier seg om landets viktigste talerstol. Andre større partier kan dele innleggene mellom seg, mens jeg er alene fra Senterpartiet i Hordaland, sier Kjersti Toppe til BA.

Blir 50 år

Det er først og fremst helseminister Bent Høie som har vært målskiven for Toppes «mas», men siden hun overvåker det som skjer også i familie- og kulturkomiteen, er mange av spørsmålene om dette også.

Neste måned er hun 50 år og den beste bursdagsgaven får hun nok på valgdagen.

Seksbarnsmoren fra Åsane ser nemlig ut til å komme inn med god margin på Stortinget, skal vi tro meningsmålingene.

– BA skrev forleden at SV hadde sjanser til på komme inn med to fra Hordaland. Senterpartiet er enda nærmere, sier Toppe.

I så fall er det den tidligere Bondelagslederen Nils T. Bjørke på Voss som rykker inn.

– Jeg har aldri vært så sikker på å komme inn som i år. Samtidig har jeg aldri vært så nervøs i en valgkamp. Det er jo så jevnt, og jeg klarer ikke å forstå at regjeringen holder seg så godt på målingene. Etter all kritikken de har fått forbauser det meg om de får fortsette, sier Toppe.

Mot tvang

Hun peker på kutt i boligstøtte, omfordelingen i skattepolitikken, slik at rike får mindre skatt, og den gigantiske sentraliseringen som regjeringen legger opp til.

Toppe nevner både politiet og Forsvaret, men også i jordbrukspolitikken legges det opp til satsing på større enheter fremfor mindre bruk.

– I tillegg er det selvsagt sammenslåinger av kommunen og fylker, der flere slås sammen med tvang. De «lover» også å tvinge gjennom flere sammenslåinger. Skal for eksempel regjeringen tvinge Osterøy inn i Bergen, spør toppkandidaten.

Hun tror ikke svaret er å gjøre alt større.

– Men sammenslåingen av Sogn og Fjordane og Hordaland støtter du?

– En sammenslåingen uten nye oppgaver har ingen verdi. Senterpartiet, men også Arbeiderpartiet, stemte mot dette i Stortinget. Det vil ikke Ap snakke om. Forutsetningen for at fylkestingene stilte seg positive var at det skulle tilfalle det nye fylket nye oppgaver. Det har ikke kommet, sier Toppe.

Kandidaten:

Kjersti Toppe (49).

Seks barn fra 12 til 24. Tre av dem bor hjemme.

Utdannet lege, som hennes mann.

Gruppeleder i bystyret 2003–2009 og medlem av fylkestinget fra 2007 til 2009.

Ble innvalgt på Stortinget i 2009. I begge stortingsperiodene har hun vært 1. nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Topper Senterpartiets liste ved valget i år.

Krevde alkoforbud

Hun svarte ja da BA tidligere i valgkampen spurte henne rett ut om hun hadde lyst på jobben som helsestatsråd.

– Som helsepolitiker ønsker jeg jo gjennomslag. Da kan du ikke si nei til en ministerpost, forklarer hun.

Mens hun denne stortingsperioden markerte seg som en varm forsvarer av lokalsykehusene, ble hun tidligere kjent for å reise forslag om forbud mot å kunne ta solarium før du er 18 år, forbud mot pappvin, mot snus på skolene – og markerte seg mot alkoholsalg i Stortings-restauranten.

Hun likte dårlig å bli omtalt som «forbudsdamen».

– Jeg er ikke så ille. Mange tror jeg er strengere enn jeg er. Folk tenger ikke unnskylde seg om de spiser snop. De skulle bare visst, smiler Toppe lurt

Hun liker best å slappe av med familien, bare ikke mannen setter på sin favorittmusikk.

– Jeg liker musikk, men ikke black-metal, ler hun.

Selvangivelsen:

Hva har vært den viktigste saken i siste stortingsperiode?

– Sykehus. Å kjempe mot sentralisering av akuttberedskapen og heller styrke lokalsykehusene. Saken ble et mageplask for helseministeren.

Hva har du fått til på Tinget?

– Jeg vant frem med Sps sykehuspolitikk og fikk flertall for en handlingsplan mot utvikling av antibiotika resistens. Første mål var å få antibiotikabruken ned med 30 prosent, og det har vi nesten klart. Dessuten har vi fått lovfestet at alle kommuner skal kunne tilby dagaktivitetstilbud for demente so bor hjemme.

Hva har du ikke fått til?

– Ha-ha. Jeg er nedstemt på utrolig mye. Vi kjempet for å verne ideelle virksomheter i samfunnet, som Blå Kors og Frelsesarmeen. De taper arbeid når de må konkurrere med kommersielle aktører.

Hvem har vært din viktigste samarbeidspartner?

– Olaug Bollestad i KrF, men også Ruth Grung (Ap) og Audun Lysbakken (SV).

Hvem av stortingspolitikerne utenom ditt eget parti har du mest respekt for?

– Snorre Valen (SV). Jeg sitter gjerne igjen og venter dersom han skal på talerstolen. Han har hatt en rekke fantastiske innlegg der han setter ting på plass. Han er en ener.

Hvem har du minst respekt for?

– Man lærer fort hvem man kan stole på. Det er helt greit med folk som står for en annen politikk, men har folk sveket meg en gang husker jeg det for alltid.

Hvilket terningkast gir du deg selv?

– Hehe. En femmer. Man kan alltid bli flinkere. Selv sliter jeg med å svare alle som sender meg mail. Det skal jeg bli flinkere til.

Artikkeltags