Valgsjokk: Åmland ut av tinget

Nils T. Bjørke ligger an til å komme inn på Stortinget for Sp. Her med førstekandidat Kjersti Toppe fra Senterpartiet

Nils T. Bjørke ligger an til å komme inn på Stortinget for Sp. Her med førstekandidat Kjersti Toppe fra Senterpartiet Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Terje Breivik (V) skyver Torkil Åmland ut av Stortinget. Senterpartiet overtar utjevningsmandatet.

DEL

Fintellingen i Bergen gjør at Erna Solbergs borgerlige flertall rundt klokken 1800 tirsdag ligger an til å miste ett mandat.

Terje Breivik (V) var opprinnelig inne på utjevningsmandat, men har dagen etter valget fått nok stemmer til å ta direktemandatet til Frps Torkil Åmland.

Nils T. Bjørke, Senterpartiets andrekandidat, overtar utjevningsmandatet til Breivik, og Åmland skyves med det helt ut av Stortinget.

Det var NRK som først omtalte den overraskende vendingen.

–Overraskende

– Akkurat nå er jeg inne, men det er så tett at de må få lov til å telle ferdig før vi konkluderer, sier en nøktern Nils T. Bjørke når BA ringer bonden og politikeren mens han er ute og prøver å samle opp sauer som har tatt seg en tur på egen hånd.

–  Dette var litt overraskende. Det alltid moro å lykkes når man har jobbet hardt, men når det er så tett kan det svinge andre veien igjen, sier Bjørke.

Om han kommer på tinget, trenger han mer hjelp på gården, forteller han.

– Men fra neste år skal neste generasjon overta, da skal datteren min og samboeren drive gården, forteller bonden på Voss.

Senterpartiet hadde 7,6 prosent av stemmene i Hordaland med 99,8 prosent opptelt.

Skuffet, men fattet

Torkil Åmland har fulgt tirsdagens fintellingen med argusøyne. Frp-politikeren fikk seg et lite sjokk da de siste meldingene fra valgdirektoratet kom.

– Jeg var forberedt på at det kom til å bli jevnt, men jeg skjønte ingenting da jeg plutselig var 1400 stemmer bak. Det kan se ut som Venstre har hatt god oppslutning i de siste stemmene som har kommet inn, sier en skuffet, men fattet Torkil Åmland.

TV 2s valgekspert, Terje Sørensen, tror situasjonen slik den er nå, med Brevik og Bjørke inne på tinget, blir det endelige utfallet.

– Avstanden har blitt såpass stor nå, at jeg tror Breivik får direktemandatet, sier tallknuseren.

Artikkeltags