Hagen er snøkledd, og fargerike lyspærer henger i syrintreet. Inne skaper levende lys, julestjerner og julebelysning stemning idet blåtimen melder sin ankomst utenfor.

Snipp og Snapp, huseierens favorittfigurer fra NRKs disneykavalkade på julaften, står framme.

– Her er det mye Star Wars og Disney. Jeg har sans for popkulturelle referanser i interiøret, og da blir julepynten litt sånn også, sier Ingrid Senstad Hovsveen (39) og viser oss rundt i hjemmet sitt.

– Det er mye farger her fra før, så vanlige julefarger som gull, grønt og rødt passer ikke inn her, fastslår hun.

At Hovsveen er glad i farger, bekreftes av veggene, kjøkkenet og ikke minst regnbuetrappa. Mye av den fargerike julepynten som er tatt fram, har hun og barna laget selv.

– Jeg liker å lage ting hele året, men det er ekstra koselig å lage julepynt. For å komme i førjulsstemning har jeg alltid juleverksteder her, både med voksne venner og med ungene.

Unik pynt

Hun er opptatt av at man ikke behøver å bruke mye penger på julepynt. Lager man selv, kan man få akkurat de fargene man liker, og de størrelsene som passer.

– Jeg har laget absolutt mest i papir, som noen av stjernene her. Ungene liker blant annet å perle julemotiver, forteller hun.

Selv har hun veldig gode barndomsminner fra hobbyaktiviteter rundt bordet.

– Jeg har en mor som lagde mye sammen med oss, og som ga meg fri tilgang til symaskin og stoff og broderisaker. Det å få sitte og pusle med ting, det har jeg prøvd å videreføre selv også, forteller Hosveen.

Når det kommer til juleverkstedmateriell, omtaler hun seg selv som en hoarder, med et helt skap fullt av tekstiler, garn, perler og annet hobbyutstyr.

Den koselige tiden

For noen år siden fant familien på fire ut at det var kjedelig å vente med å sette fram julepynten til rett før jul. Derfor har de nå en egen adventsjulepyntekasse, med de tingene som ikke er så kjempejulete, som kan få komme opp i månedsskiftet november-desember.

– Belysning, julestjerner og svibler kommer tidlig på plass. Men alt som skal på selve juletreet, det venter vi med til lille julaften, slik jeg er vant til fra barndommen. Da setter vi på Modern Times-plata til Bob Dylan, lager julegløgg, og så pynter vi treet sammen, forteller hun.

Huset er også det samme som hun vokste opp i. Da hun og mannen skulle etablere seg utenfor Oslo, fikk de sjansen til å kjøpe det.

– Men jeg må understreke at fargevalgene og mengden av saker og ting er noe helt annet nå enn hva jeg vokste opp med i dette huset, smiler hun.

Tidligere bodde de i leide leiligheter, noe som begrenset muligheten for å sette sitt eget preg på hjemmene.

– Jeg var hele tiden opptatt av det, kikket i interiørblader og tenkte at jeg ville ha et fargerikt og gøyalt hjem når den dagen kom, forteller hun.

Ikke helt sirkus

Da de tok over huset fra 1934, ble det viktig å sette sitt eget preg på det. Det skulle ikke føles som om de flyttet hjem til Ingrid.

– Jeg har en veldig kul mann, som synes at alle disse ideene jeg kommer med, stort sett er greit. Han balanserer det og fungerer som en motvekt, slik at det ikke blir helt sirkus her, legger hun til.

De malte over furuvegger og gulv, og satte inn et turkist kjøkken.

– Alt startet egentlig med kjøkkenet. Fargebruken utviklet seg derfra, og vi ble modigere etter å ha bodd oss litt inn. Skulle vi ikke hatt en turkis vegg også? Skulle vi ikke hatt en regnbuetrapp? Jo, hvorfor har vi ikke gjort det før? ler hun.

Hovsveen synes det er behagelig å besøke venner med lyse, minimalistiske hjem med rene linjer, selv om hun personlig får mye energi av å ha det fargerikt og morsomt rundt seg på hjemmebane. Folk som vil la seg inspirere, kan følge henne på @polkadotingrid på Instagram.

Begrenser seg

Det siste halvannet året har hun vært bevisst på ikke å kjøpe noe dersom det ikke er noe de trenger veldig.

– Før dro jeg på loppemarkeder og kom hjem med et kjempelass. Men nå har vi ingen behov som ikke er dekket, sier Hovsveen.

Når man har mye, er det desto viktigere å holde det ryddig.

– Rot kan bli litt stressende i et hus som fra før av er ganske mye i seg selv, med både mange ting, farger, barn og hund, påpeker hun.

Rote eller ikke, å stresse med for mange gjøremål i førjulstiden er noe hun prøver å unngå.

– Jeg er opptatt av å ta vare på den koselige stemningen, med pepperkakebaking og juleverksted. Da kan jeg ikke ha mange ting jeg må gjøre. Å gjøre koselige aktiviteter og lage ting sammen, eller pakke seg inn i tepper og se julekalendre og filmer, det elsker jeg.

Tre julete DIY-tips fra Ingrid

1. Papirstjerner: På Pinterest finnes inspirasjon til mange ulike måter å lage egne stjerner på, fra de helt enkle til de litt mer kompliserte.

2. Perlepynt: Julepynt av perler som strykes sammen, kan brukes til mye. De kan henges på juletreet, fungere som pynt på julegaver eller limes på en krans til å henge på døra.

3. Filt-pynt: Filt finnes i alle mulige fine farger, er lett å klippe i og er et godt materiale å jobbe med både barn og voksne. For eksempel kan man klippe ut retro julekulefasonger og dekorere filtrester og bånd.