I en årrekke har vår og forsommer tradisjonelt blitt brukt til opplæring og informasjon rettet mot barn og unge.

«Vi er til for å gjøre sjøvett til allemannseie», sier Redningsselskapet. Og dette kombinert med visjonen om at ingen skal drukne, gjorde at Endre Ytreland ikke kunne sitte stille.

Alt ble lagt bort

Han så ganske tidlig at koronapandemien førte til begrenset aktivitet.

De helt vanlige forebyggende aktivitetene måtte legges til sides. Blant mye måtte den Forebyggende seilasen tas ut.

– Men samtidig var dette overhodet ikke bra med tanke på ulykker og drukning. Jeg hev meg rundt, og fikk i gang det jeg kaller Skolegårdsopplæring, forklarer regionlederen her på Vestlandet.

Med Norgesferie for veldig mange, vil langt flere oppsøke både sjø og ferskvann de kommende månedene.

Hva gjør man så, når elevene ikke kan komme til Redningsselskapet? Jo, da får heller instruktørene oppsøke elevene.

– Samtidig var det viktig at det ikke måtte ta for lang tid, ikke ta ressurser fra læreren – men heller være et tilskudd.

Starten gikk siste uken i mai, og slutter først når skolene går på ferie.

Denne formiddagen er det elever på niendetrinnet ved Storetveit skole som får sjansen. Elevene er delt inn i grupper på et passelig antall, og så får de en innføring i det helt grunnleggende.

– Og etter en runde på 30–40 minutter har de bla. fått en innføring i bruk av livbøye og hvorfor vi bruker redningsvest. I terrenget rundt er det syv-åtte poster der det stilles en del spørsmål, og disse må de kunne besvare.

Blant de nærmere 2000 elevene som t har vært innom Skolegårdsopplæringen før ferien, er Felix, Henrik, Maia og Miles Johan.

Alle fire har et nært forhold til sjøen, og er ofte i båt. Dessuten er de flittige brukere av Nordåsvannet ikke langt unna.

– Vi har lært veldig mye, og nå gleder vi oss til båtturer og bading.

Saken fortsetter under bildet


– Storetveit er en av flere skoler som har hatt besøk av oss, og vi har noen igjen på listen. Men om enda noen nå ønsker at vi skal komme på besøk, er det bare å ringe vårt kontor. Vi stiller!

Når frem!

Begge instruktørene, Mimine Iversen og Torstein Enger føler og at de når frem med budskapet.

– Absolutt. Vi merker at det vi kommer med er noe de unge reflekterer over og tar inn over seg. Og under en håndsopprekking blant elevene, viste 90 prosent av dem at de ville benytte seg av sjøen denne sommeren. Nå håper vi at de tar med seg den nye kunnskapen hjem til mor og far.