Regnrekord!

Dette er tidenes våteste september målt på Florida.

Dette er tidenes våteste september målt på Florida. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har ikke regnet så mye i Bergen siden målestasjonen på Florida ble satt opp.

DEL

Årets sommer var preget av at den ene rekorden etter den andre sto for fall. Faktisk fikk vi rekord i antall nye rekorder. Nå er det høsten sin tur. Torsdag meldte BA at, Bergen var svært nære en ny rekord for nedbør i september.

Og lørdag morgen kom den forløsende meldingen fra Meteorologisk institutt. Iherdig paraplybæring har endelig gitt avkastning.

Klokken 0900 var det nemlig kommet 480,7 millimeter nedbør i September ved Florida. Det er ny rekord!

Den gamle september-rekorden fra 1986 ble målt til 477,8 millimeter.

Siste frist søndag morgen

Det var fredag kveld knyttet stor spenning til om rekorden faktisk ville falle. Da manglet det fortsatt drøyt 20 millimeter, men en våt natt har gjort susen.

De siste millimeterne måtte være falt innen søndag morgen klokken 0800. For etter internasjonal standard måles værdøgnet fra klokken 0800. Dermed blir all nedbør som kommer etter klokken 0800 på søndag, registrert som oktobernedbør.

Lørdag formiddag og kveld skal det komme enda mer nedbør, så det er mulig smadre den gamle rekorden skikkelig. Statsmeteorolog Gunnar Livik mener det er mulig å nå 500 millimeter innen søndag morgen.

Saken fortsetter under boksen.

Skrekkhøsten 1975

Selv om den 32 år gamle rekorden skulle knuses, er det likevel langt igjen til en annen september-rekord.

– Rekorden fra 1986 er den som ble målt på Florida målestasjon. Men frem til 1983 ble målingene gjort på Fredriksberg målestasjon på Nordnes. Den har en helt annen og langt høyere rekord fra september 1975 på hele 630,3. Det må ha vært en forferdelig september det året, mener Livik.

Over helgen roer regntrykket seg ned, og det kommer inn en kortvarig høytrykksrygg som passerer Sør-Norge. Det kan imidlertid føre til nye problemer, særlig for folk i distriktene.

– Det kommer inn kjøligere luft søndag kveld, og hvis bakken fortsatt er fuktig mandag morgen, kan det fryse til og bli svært glatt på veiene. Det må folk ha i bakhodet når de skal ut og kjøre til jobb om morgenen.

Artikkeltags