For å ta det viktigste først. Dommedag er sannsynligvis ikke på vei, selv om værmeldingen bærer bud om apokalyptiske tilstander.

– Nei, jeg vil ikke bruke slike ord. Men det er en god stund siden det har regnet så intenst, og det er stor fare for torden, sier statsmeteorolog Tone Christin Taule til BA.

Onsdag formiddag var regnet begynt å sildre ned over store deler av Vestlandet, men det er på ettermiddagen at slusene virkelig skal åpne seg.

– Nedbøren er på vei inn fra Nordsjøen og kommer til å ramme hardest mellom 14 og 20. På seks timer regner vi med at det vil komme 40 til 60 millimeter, forteller Taule.

  • Har du bilder av uværet? Send gjerne til tips@ba.no

Høsten er kommet

Fare for flom og jordskred gjør at Meteorologisk institutt har sett seg nødt til å komme med obs-varsel for værsituasjonen i Hordaland.

– Vi ber folk følge nøye med på vær, værradar og skredvarsling. Om det ikke er absolutt nødvendig kan det være greit å holde seg hjemme og la bilen stå i ettermiddag og kveld, tipser Taule.

Vindstyrke på stiv kuling langs kysten er med på å forverre situasjonen. Meteorologen signaliserer at høsten er kommet.

– Dette er skikkelig ruskevær, og det kommer gjerne en runde med slikt vær på høsten. Blandingsvær med både frontnedbør og bygenedbør gir mye nedbør. Men det blir i det minste ganske varmt med rundt 16 grader, trøster hun.

Torsdag bringer bedring

Utover onsdagskvelden vil nedbøren avta, vinden synke til bris, og på torsdag skal det verste være forbi.

– Da ser det bedre ut med lite nedbør og et skydekke som kanskje sprekker opp utover dagen, sier Taule.

I helgen blir det vekslende vær, med en del nedbør.

– Perioden med best vær er sent på lørdag frem til ettermiddagen på søndag.

Politiet advarer mot overvann, mens brannvesenet oppfordrer folk til å sjekke vannløp og sluker.

Mellom 0800 og 1400 onsdag falt det 22 millimeter nedbør, forteller Vervarslinga på Vestlandet onsdag ettermiddag.

– I Bergen er det grøvste forbi. Nedbøren har beveget seg videre nordøstover, så det vil nok falle mer i indre strøk. Det kraftigste været har gått inn over Hardangerfjorden. Der har det også vært mye torden, forteller meteorologikonsulent Jann Arnetvedt.