Gå til sidens hovedinnhold

På Vestlandet må nissen ha presenning over gavene

Artikkelen er over 4 år gammel

Meteorologene i Yr har laget et værvarsel til julenissen slik at han kan komme seg trygt frem over hele landet på julaften.

Som BA skrev onsdag, kommer lavtrykkene som perler på en snor denne julen.

Det betyr vind, regn og ruskete vær de neste dagene.

– Uværet for Bergen og Hordaland starter lille julaften og varer til andre juledag. Jeg vil kalle det perfekt dårlig timing, sier statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Frode Hassel, til BA.

«Kraftig sidevind og turbulens»

Som du kan se på bildet, har meteorologene i Yr laget et kart til nissen slik at han vet hvordan han skal komme seg rundt med gavene.

Under bildet på Twitter, skriver meteorologene: «Julius! Våkn opp fra sovetåken! Vi har sjekket været på julaften for reisen din gjennom Norge!»

For dem som ikke har sett årets julekalender på NRK, «Snøfall», så heter nissen der Julius, og Yr har tradisjon for å melde været for Julenissen.

På kartet kan man blant annet lese at nissen må huske presenning over gavene på Vestlandet. I tillegg melder Yr om «mye regn, kraftig sidevind og turbulens.»

Frode Hassel kan ikke annet enn å si seg enig med julenissevarselet.

– Det roer seg litt ned fredag, før det blåser opp til sterk kuling fra sør utover kvelden. Det blir regn, snø i fjellet, og snøgrense på 400–600 meter. Natt til julaften og på julaften kommer det mye vind fra sørvest. Det kan faktisk øke til liten storm både langs kysten og i fjellet, sier Hassel.

Full storm 2. juledag

I tillegg kan det bli kraftig bygeaktivitet på julaften. I ytre strøk ligger snøgrensen på 400–700 meter, hvilket kan bety hvitt på de høyeste toppene rundt Bergen.

Les også

Stengte fjelloverganger – og flere kan bli stengt 

1. juledag blir det en liten pause i ruskeværet når det ene lavtrykket trekker seg sørover og løser seg opp. Men som vanlig på denne tiden av året, ligger et nytt lavtrykk klart.

– Det blir sammenhengende nedbør utover søndagen med liten storm fra sør-sørvest på kvelden. Mandag kan det komme en ytterligere skjerping av vinden. Det kan komme opp mot full og sterk storm på mandag, sier Hassel.

Meteorologene følger nøye med på værsituasjonen, men så langt har de ikke sendt ut obs-varsel for 2. juledag.

– Det er ingen kjekk prognose for mandag så langt, men det kan endre seg. Det ser ikke ut til å roe seg ned før tirsdag morgen, sier Hassel.

Skal du over fjellet i julen, mener Hassel man må komme seg av gårde fredag morgen eller søndag formiddag.

Kommentarer til denne saken