Det er ventet uvær, og NVE har allerede varslet flom- og jordskredfare på Vestlandet.

Det er også varslet kraftig vind i Hordaland, særlig nær kysten og fjellet. Det ventes mye lokalt nedbør, opp mot 50 millimeter på seks timer.

I Bergen har Fjordline innstilt avganger til og fra Hirtshals, og Widerøe sier at de følger situasjonen tett.

«Ekstreme konsekvenser» på Østlandet

Meteorologisk institutt hever farenivået for fredagens storm til høyeste nivå. Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs.

Forventer «ekstreme konsekvenser» av stormen i flere fylker, men Hordaland er ikke blant de hardest rammede.

Meteorologene hever farevarselet for fredagens storm til høyeste nivå i fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Dermed er det fare for at liv går tapt.

Merkes i Hordaland også

Meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Geo opplyser at ekstremværet «Knud» vil påvirke været i Hordaland også.

– Vi vil merke det her også, bare ikke i fullt så stor grad som på Østlandet. Lavtrykksenteret ligger ute i Nordsjøen nå og vil i ettermiddag trekke innover Rogaland. Det gir allerede en god del nedbør hos oss nå og regnet vil fortsette utover dagen, sier hun.

Det er forventet opptil 50–60 millimeter nedbør på utsatte steder i Hordaland i løpet av fredagen.

– Vinden vil nok øke på også hos oss utover ettermiddagen. Sent i dag vil vi få en nord/nordvestlig sterk kuling til liten storm langs kysten og på fjellet i Hordaland. Sør i fylket kan det kanskje komme opp i full storm i løpet av kvelden.

– Vil det bli like ille som onsdagens uvær i Bergen?

– Nei, det vil nok ikke bli like kraftig, men det vil nok merkes utsatte steder.

Fare for liv østpå

På Østlandet oppfordres folk til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs. Rødt farevarsel sendes ut når meteorologene forventer «ekstreme konsekvenser».

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.