For dem som har fjorårets sankthans-feiring friskt i minne, så kan det bare sies en ting om den: plaskregn. Og året før var det iskaldt.

Ni dager før dagen ser ikke værprognosene ut til å være på bergensernes side i år heller.

Les også: Bind fast hagemøblene - torsdag kommer kraftig vind 

Vestavær fortsetter

– Vi har fått et værskifte i dag, det er det ingen tvil om. Fremover blir det ganske grått og vått. Vinden vil avta og søndagen blir ikke så verst, men neste uke blir det nedbør hver dag, sier statsmeteorolog Mette Sundvor Skjerdal til BA.

Selv om sankthansaften er litt for langt frem i tid til at prognosene kan være sikre, har ikke Skjerdal tro på noen bedre værsituasjon enn de foregående årene.

– Det ser ut som at vestaværet fortsetter. Nå skal vi ikke svartmale helt, men det ser ikke ut som det blir noen lang finværsperiode med det første.

– Er det ingenting å glede seg til?

– Tja, brannmenn og bønder vil jo glede seg. De har jo lengtet etter regn.

Les også: Nå blir det grillvær

Vinden øker mot lunsjtider

Torsdagen innledet altså gråperioden med kraftig vind og regn i Bergen. Mot lunsjtider vil vinden øke på før vinden dreier til sørvestlig retning på kvelden.

– Når den dreier vil vi merke det godt. Vi holder varselnivået på oransje, men hadde dette vært om høsten ville vi lagt det på gult nivå. At det holde så høyt nå skyldes at dette er helt uvanlig for sesongen.

Les også: Sankthansbålet kan bli avlyst

Til nå i dag har Fyr stasjon i Rogaland målt 25 meter i sekundet i kastene, mens Slåtterøy fyr i Hordaland har kommet opp i 21 meter i sekundet. Utover dagen vil det regne jevn og trutt, så pass mye at det omdiskuterte grillforbudet vil bli tatt vekk.

– Ja, nå er den rette tiden til å reise til Syden, konkluderer Skjerdal.