Gå til sidens hovedinnhold

Forventer elendig luft i Bergen

Artikkelen er over 4 år gammel

Det forventes lave temperaturer og lite vind de neste dagene. Det kan være en skummel kombinasjon i Bergen.

Statsmeteorolog Steinar Skare sier at skydekket kommer til å sprekke opp utover søndagen. Temperaturene kommer til å synke.

– Nå er det mye fuktighet i lavlandet. Temperaturene kommer til å gå mot null. Da er det fare for tåke, sier han.

Han tror også at det kan bli glatt på veiene i løpet av natten.

Fra mandag går vi inn i en periode med mye oppholdsvær og lave temperaturer.

– Det kan komme noen sluddbyger mandag morgen i ytre strøk, bortsett fra det vill det være null nedbør frem til fredag, sier han.

Minusgrader døgnet rundt

Videre sier han at vi kan forvente noen få plussgrader på det varmeste mandag og tirsdag.

– Fra onsdag vil det nok bli minusgrader døgnet rundt. Det vil jo bli en del lokale forskjeller, men det vil variere fra -2 til -5/6 i Bergen, sier han.

Den lille vinden som kommer, vil ha en nordøstlig retning. Faren for dårlig luft i Bergen er overhengende.

– Det er fare for høy luftforurensing fra tirsdag. Luftforurensingen kommer til å hope seg opp i løpet av uken, sier han.

De tror det blir verst på torsdag og fredag.

Ved lave temperaturer og lite vind kan det oppstå inversjon. Det skjer når det er lite bevegelse i luftmassene. I en slik situasjon øker temperaturen med høyden. Siden kaldluft er tyngre enn varmluft, vil den bli liggende stabilt. Dermed kan forurensing hope seg opp.

Vurderer tiltak

Bergen kommune tar høyde for at noe slikt kan skje denne uken. Det var BT som først meldte om at kommunen nå vurderer tiltak.

– Vi følger situasjonen nøye. Mandag er det møte med beredskapsgruppen for luftkvaliteten. Da vil vi vurdere hvilke tiltak som iverksettes. Vi setter helse først og vil unngå at det blir høy luftforurensing. Da må vi vurdere tiltak som femdobling av bompengene og datokjøring. Vi kommer til å følge beredskapsplanen som er vedtatt av bystyret, sier klimabyråd Julie Andersland (V).