Orkanen «Urd» har blåst fra seg, men store områder er tirsdag ettermiddag fremdeles uten dekning for mobil og internett etter ekstremværets herjinger.

Klokken 1540 var 538 Telenor-kunder i Hordaland uten fasttelefon og 710 uten bredbånd. Rundt 30 av selskapets basestasjonene for mobilnett var ute av drift, tilsvarende cirka 5 prosent.

– Vi har heldigvis ingen steder med mye utfall, det er mindre enn fryktet. Det er ikke like omfattende som ved tidligere stormer, men for dem som er berørt er det selvfølgelig kjedelig, sier dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen, til BA.

Kan ta flere dager

Trær som har veltet over ledninger og manglende samband til basestasjonene er hovedårsakene til dekningsproblemene.

– Det er vanskelig å svare på når vi er oppe og går igjen. Vi tror mye er i orden i løpet av en dag eller to, forteller Amundsen.

Gulen i Sogn og Fjordane er, sammen med fire kommuner i Nordland, hardest rammet av Telenors problemer, opplyser dekningssjefen.

Får ikke kontaktet hytten

Egil Arne Larsen (70) er Telia-kunde, og blant dem som har problemer etter uværet. Han bor i Fløenbakken i Bergen, men har hytte i utsatte Gulen.

– Jeg har en innretning som gjør at jeg kan ringe hytten, selv om ingen er der, for å sjekke blant annet strøm og temperatur. Nå får jeg ikke kontakt med enheten, selv om jeg vet at det er strøm i området, forteller Larsen.

Han har forsøkt å kontakte leverandøren, men får til svar at man ikke vet hvor lenge hytten vil være uten dekning.

– Det er snodig at de ikke kan si noe om når det blir rettet. For min del går det greit, men de fleste er jo helt avhengige av internett og mobil, mener Larsen.

Telia beklager

Telenor og Telia har rundt halvparten av kundene i Norge på sine respektive nett, mens Ice.net har resten. Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Telia, antar at flere titalls tusen kunder er uten mobildekning nasjonalt.

– Om det er 1, 10.000 eller 100.000 er ikke det viktigste. For dem som er rammet er det uansett frustrerende – man står seg selv nærmest. Vi ønsker å beklage, og krysser fingrene for at dette løser seg raskest mulig, sier Scheen.

I 17-tiden var 25 Telia-mobilsendere i Hordaland ute av drift.

– Primært er dette strømproblemer på grunn av trær som har falt over strømlinjene. De fleste steder har overlappende dekning, slik at de har dekning fra andre master, men det ser litt dårligere ut i grisgrendte strøk, opplyser Scheen.

  • Her kan du sjekke om området ditt nå har dekning av Telenor og Telia.

Hun trekker blant annet frem deler av Osterøy, Kvamskogen, Norheimsund, Kaland og Fedje som områder med problemer.

– Vi har hatt en del utfall i Bergensområdet, blant annet rundt Nesttun. BKK jobber fortløpende fremover nå. Når strømmen kommer tilbake, kommer vanligvis mobildekningen tilbake også, sier Scheen.

Nødnettet ute drift

NTB melder at også nødnettet for politiet, brannvesenet og helsetjenesten hadde problemer under Urd.

40 basestasjoner hadde tirsdag formiddag vært ute av drift siden 22-tiden mandag kveld på grunn av strømbrudd, opplyser Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) til NRK.

I Hordaland ble 10 av 190 basestasjoner i kommunene Vaksdal, Lindås, Masfjorden, Osterøy og Radøy satt ut av drift.