Meteorologen: – Stormen kan utvikle seg til ekstremvær

Grusbanene på Slettebakken sto onsdag under vann. – Det er ikke uvanlig at dette skjer, og normalt sett iverksetter vi ikke tiltak, forteller Torbjørn Iversen, leder for Idrettsservice i Bergen kommune.

Grusbanene på Slettebakken sto onsdag under vann. – Det er ikke uvanlig at dette skjer, og normalt sett iverksetter vi ikke tiltak, forteller Torbjørn Iversen, leder for Idrettsservice i Bergen kommune. Foto:

Et kraftig stormsenter er på vei mot Vestlandet. På utsatte steder er et ventet vindkast på opp til 40 meter i sekunder.

DEL

Onsdag ettermiddag opplyser Meteorologisk institutt om at det er ventet storm på Vestlandet natt til fredag.

– Torsdag vil det regne stort sett hele dagen. Stormen begynner for alvor torsdag kveld, med sørvestlig vind opp i full storm styrke på kysten av Rogaland og Hordaland, sier Gunnar Livik, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet. 

Det er ventet vindkast helt opp i 40 meter per sekund, forteller Livik.

– Det er usikkert hvordan dette vil treffe inne i selve Bergen sentrum, men på utsatte plasser vil det bli svært kraftige vindkast, sier statsmeteorologen.

Ber folk sikre løse gjenstander

Livik forteller at prognosene ennå ikke er hundre prosent sikre, men at noen av dem viser nivåer som vil tilsvarer ekstremvær.

Trær og bygninger kan enda opp med å bli skadet. 

Meteorologene ønsker å oppfordre alle om å sikre løs gjenstander.

– Det er absolutt en lur idé, sier Livik.

Men noe annet, som ikke er en særlig god idé, er å krysse en av fjellovergangene i morgen kveld eller natt til fredag.

– Det kan by på utfordringer, da det er ventet mye nedbør og mye vind. Det er absolutt ikke å anbefale, sier han.

Livik forteller at temperaturen vil synke i Bergen torsdag, ned mot fire grader på kveldstid. Onsdag var det rundt ni grader i Bergen.

– Så man bør ikke bli overrasket dersom noe av nedbøren kommer i form av hagl, sier statsmeteorologen.

Torsdag kveld ventes storm på #estlandet og Østafjells med kraftige vindkast opp til 40 m/s.

Torsdag kveld ventes storm på #estlandet og Østafjells med kraftige vindkast opp til 40 m/s. Foto:

Ustabilt stormsenter

Stormsenteret er ustabilt, og derfor er det også ganske uforutsigbart, forteller Livik.

– Det er ventet at vinden skal avta gradvis frem mot lørdag kveld. Men verst blir det nok natt til fredag, sier statsmeteorologen.

Ekstremværvarslingen er delt inn i fire faser. Fase A betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen.

Den heftige lavtrykksaktiviteten utenfor norskekysten har nå ført til at Meteorologisk institutt erklært fase A.

Blir uværet oppgradert til Fase B, som er korttidsvarsel før et ekstremvær inntreffer, blir det utarbeidet detaljert varsel hver sjette time. Uværet vil da også få et navn.

Samtidig blir samfunnet satt i beredskap for å takle de skadene og vanskene som kan oppstå, ifølge Yr.no.

Onsdag holdt Odda videregående stengt som følge av de store nedbørsmengdene. Nå melder skolen at de også kommer til å holde stengt torsdag.

– Odda kommune har hatt kontakt med Norges vassdrags- og energidirektorat, og de peker på torsdagen som den mest utfordrende dagen når det gjelder ras og flom. De anbefaler at vi ikke sender elevene våre langs veiene om vi ikke må. Vi organiserer skoledagen som hjemmeskole i morgen. Slik som i dag, skriver rektoren ved Odda videregående skule på deres Facebook-side.

Artikkeltags