Varegg får smake på historien sin

Vareggs spilllere får smake på gammel historie når klubben for andre sesong på rad møter eliteseriemotstande i cupen. Torsdag kveld kommer Viking på besøk på Stemmemyren.

Vareggs spilllere får smake på gammel historie når klubben for andre sesong på rad møter eliteseriemotstande i cupen. Torsdag kveld kommer Viking på besøk på Stemmemyren. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I kveld tar Varegg imot Viking på Stemmemyren i cupen. Et oppgjør med historisk sus for bergensklubben.

DEL

AproposVaregg har en ærverdig historie i norsk toppfotball. Klubben ble stiftet i 1947 som en sammenslutning mellom Pallas og Høydekameratene. Den virkelige storhetstiden var på 1950-tallet, da klubben kjempet om hegemoniet med Brann og Årstad i Bergen. Tre år i hovedserien var fasiten med to opphold. I sesongen 1952/53 ble de nummer seks med nedrykkslagene Brann og Årstad hakk i hæl. Vareggs mest kjente spiller var nok landslagsspiller Per Frantzen. På denne tiden møtte de også Viking i serien, men klarte aldri bedre enn uavgjort i de seks seriekampene mot siddislaget på denne tiden.

FØLG CUPKAMPEN MELLOM VAREGG OG VIKING HER FRA KL. 1800

Frem til 1988 var klubben ofte nummer to i Bergen etter Brann. De spilte hele 17 sesonger med seks opphold på nivå to. De fleste årene var før 1962, men det var liv i klubben også senere. Varegg var ofte et nestenlag i kampen om opprykk til nivå to på 1960-tallet. Med en lett teknisk spillestil kom klubben ofte på et høyt nivå kvalitetsmessig. Det var etter et opphold på hele tolv år at klubben igjen rykket opp igjen i 1974. Kjente spillere i denne perioden var Ingvald Huseklepp, Tore Monsen, Sigmund Teinås, Atle Eliassen og Terje Joensen.

Høydepunktet til laget fra 1960-tallet kom i cupen 1971. Klubben møtte dobbeltmesteren Rosenborg i kvartfinalen på Krohnsminde med over 20 000 tilskuere på tribunen. De slo ut Lyn i 4. runde med 1–0. Rosenborg fikk den tøffeste motstanden i cupen i denne kampen. Varegg kunne godt vunnet oppgjøret som den gamle skihopperen Bjørn Wirkola avgjorde med kampens eneste scoring.

Trønderne vant de to neste kampene i cupen med sifrene 9–1. Det største minnet fra denne dagen var de enorme folkemassene og landslagskeeper Geir Karlsen, som holdt å rykke opp målstengene foran yrkesskolen, da ballen var på vei inn i buret. Kjente spillere på 1970-tallet var Rolf Andersen, den beste spilleren i Bergen i noen år, måltyven Geir Svendsen og keeperen Per Gunnar Frantzen.

På 1980-tallet var klubben normalt den nest beste i Bergen etter Brann, men det ble bare med tre sesonger på nivå to. Varegg falt ut av norsk toppfotball med to strake nedrykk på slutten av 1980-tallet. Da sto bydelsklubbene i rad for å overta Vareggs plass; Fyllingen, Fana og Åsane. En annen kjent kamp på Krohnsminde var den i 1982 da Varegg tapte med 1–9 mot Brann. Den målorgien har de aldri glemt i Steinkjer, det kostet opprykket der i gården. Siden den gang har klubben vandret mellom 3. og 4. divisjon, noen få ganger i nærheten av opprykk til nivå tre, som er 2. divisjon i dag. Likevel har klubben utviklet spillere til norsk toppfotball som Christian Kalvenes, Roar Fredriksen, Frode Birkeland, Gudmund Kongshavn.

Dagens lag har startet sesongen utmerket med sterke resultater i serie og cup. Fra sommeren 2014 har pilen bare gått oppover for Høddelaget. En opprydning i både trener- og spillerstall for et år siden, har gitt gode resultater.

Den nye treneren Hiep Tran, som trente Nordnes i en del år, har vist seg som en dyktig mann ved roret. Den beste spilleren er Thomas Ulvestad, som er vel den beste venstrebacken i Bergen som aldri spilte på Branns A-lag.

Dette er lagoppstillingene til de to lagene i cupkampen:

Varegg (4-4-2): Leif Lysne - Mats Engeberg, Runar Myrold, Bo-Tollak Balgobin, Stian Ferstad, Nicolai Misje - Svein Erik Bjordal, Thomas Ulvestad, Mathias Macody Lund - Daniel Kvalsvik, Torbjørn Aabrekk.

Viking (4-4-2): Arild Østbø - Karol Mets, Indridi Sigurdsson, Steinthor Thorsteinsson, Kristoffer Haugen - Joackim Jørgensen, Vidar Nisja, Yann-Erik De Lanlay, Zymer Bytyqi - Jon Dadi Bödvarsson, Osita Chikere.

FØLG CUPKAMPEN MELLOM VAREGG OG VIKING HER FRA KL. 1800

Varegg kunne godt vunnet oppgjøret som den gamle skihopperen Bjørn Wirkola avgjorde med kampens eneste scoring.