Det dundret og braket natt til lørdag. Fra klokken 2200 til 1000 slo det ned 196 lyn i Bergen og området rundt. Et av dem var på 330 000 amper.

  • Nyheter

Tenk sikringsboksen i boligen din. En vanlig hovedsikring tåler en strømstyrke på 60 amper. Det kraftigste lynet som ble målt natt til lørdag var altså 5500 ganger kraftigere enn det sikringen ville tålt...

– Og det er et av de kraftigste lynene vi har målt på en stund, sier Frank Dahlsett i Sintef.

De måler antall lynnedslag i hele landet, time for time. Det er verdt å merke seg at bare mellom en tredjedel og halvparten av lynene går fra sky til bakke, resten går fra sky til sky. Sintef måler bare de som går til bakken. Altså er antallet lyn i realiteten dobbelt så høyt.

– Og derfor hører man ofte flere lyn enn de man ser, sier Dahlsett.

KRAFTIGST PÅ HUSNES

Det kraftige lynet slo ned på fjellet sørøst fra Husnes med en fart på 200 000 kilometer i sekundet, altså litt under 2/3-dels lysfart.

De 195 andre lynene i området var også kraftige. Det er nemlig «normalt» at lyn om vinteren er kraftigere enn lynene om sommeren. Det har med ladningen å gjøre.

Halvparten av vinterlynene er positive, da går ladningne fra toppen av skyen til bakken i ett eller to svært så kortvarige støt.

Sommerlynene, som er negativt ladet, forgrener i flere støt og får dermed mindre styrke.

– De negative vinterlynene kommer i en smell og gjør som regel større skade. Det er som å sprenge en dynamittgubbe, sier Dahlsett.

FLERE STRØMBRUDD

BKK meldte om en rekke strømbrudd lørdag morgen, nærmere bestemt på Tjeldstø, i Odnevik, Njøten og Revheim, i Gulen, Masfjorden og på Byrknesøy. Altså nord og sørvest for Bergen.

– Vi har en utfordring. Hele vaktstyrken på omlag 30-40 mann er ute for å reparere skadene, sier driftsingeniør Ståle Foldnes i BKK.

Lyn som treffer linjer eller bakken i nærheten av transformatorer svir dem rett og slett ut. I tillegg har BKK fått en del feil som følge av den kraftige vinden i natt.

– Var dere forberedt?

– Ja, vi har folk i bakvakt. men det er klart at naturkreftene er ikke så gode å slåss med, sier Foldnes.