– Her inne er det 90 grader uansett. Det har ikke noe å si hvor varmt eller kaldt det er ute!

Det sier Sara Lisa Ørstavik på vei opp fra vannet før hun går inn i badstuen.

Hun har månedskort på Heit Bergen Sauna, og benytter seg ofte av tilbudet. Knappe 13 grader i vannet setter ingen stopper for badingen etterpå.

Ifølge Johannes Blakstad, som jobber for badstu-tilbudet, har det vært stor kundepågang i det siste.

– Juli har jo vært ganske dritt, så da kommer det mange badstugjester hit.

Forvirrende varslinger

De siste dagene har bydd på veldig varierende vær i bergensregionen. På tirsdag ble vi servert sol, og selv om onsdagen startet pent, bød tidlig ettermiddag på en velkjent værtype i Bergen: regn.

Snart skal det snu igjen. Hva er det egentlig som skjer?

– Det har vært utfordrende å være meteorolog de siste dagene. Det er rotete situasjon med ustabil luft og byger som er vanskelig å predikere. Det er vanskelig å treffe hundre prosent på timing og plassering av byger, forteller Magni Svanevik, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Lynvarselet som ble meldt tidligere på onsdag, gjelder ikke for Bergen lenger.

Pent.no, som viser værvarsler for både Yr og Storm, har spriket. Yr har varslet skyer, mens Storm har varslet regn. Torsdagsværet hersker det tilsvarende forvirring rundt.

Lys i enden av tunnelen

Svanevik våger seg likevel på en varsling av været fremover.

– På torsdag blir det roligere, men nordvestlig vind tar seg opp utover dagen. Det vil bli liten kuling på kysten.

Etter litt regn på formiddagen på torsdag, vil det bli sol utover dagen.

– Temperaturen vil ligge på 15–16 grader på torsdag. Det vil bli enda varmere på fredag.

Svanevik sier at om sommeren er det viktig at når de varsler sol, bør det bli det. Det merkes blant folk når de ikke får finværet de hadde sett for seg. Innringere som klager, har det ikke vært mangel på.

Sara Lisa Ørstavik i badstuen på Møhlenpris bryr seg ikke om treffsikkerheten til meteorologene.

– Det spiller ingen rolle om det regner nonstop. Har man en allværsjakke, klarer man seg fint.

Kontraster til hetebølge i Frankrike

Franske Emmanuel Mignon og Isabelle Escoussy er også gjester i badstuen på Møhlenpris. De klager ikke på det skiftende været i Bergen.

– Det er helt greit. Dette er en fin avveksling fra hetebølgen i Europa, hvor millioner av hektar med avl brenner ned og folk dør av heteslag, forteller Mignon.

Ekstremheten lenger sør i Europa har stått i kontrast til den kalde, regnfulle sommeren vi har hatt i Bergen i år. Dette er noe vi bare må belage oss på vil være normen fremover, sier klimaforsker Kjersti Daae.

– Trenden de neste årene er at det blir mer av det vi har hatt tidligere, men det vil bli mer ekstremt. Regnskyllene vil kunne bli kraftigere, og det vil være større risiko for alvorlig styrtregn og flom, forteller Daae ved Universitetet i Bergen.

– Hvorfor er det slik?

– Sør-Europa får mer energi fra solinnstrålingen, siden solen står høyere på himmelen. I tillegg blir det varmere over kontinentet enn i kystområdene. I Bergen har vi ofte vestavind, som sørger for kald luft som kommer inn fra sjøen.

Bergensere må bare leve med det

Mark Powell fra Storbritannia er på tur med hunden Sam da BA treffer ham. Paraplyen er på plass og verner duoen fra en lokal byge.

– Hva tenker du om det skiftende været?

– Det regner i Bergen. Hva annet er nytt? Vi må bare leve med det, sier han.

Les også

Slik vil klimaendringene påvirke Bergen