– Vårt ønske om barn er like egoistisk som andres

– Av en eller annen grunn har jeg alltid tenkt at jeg kom til å adoptere, sier Kristin Myhrvold Hopsdal. Her sammen med mannen Kristoffer Hopsdal og sønnen Markus (4). Paret er kjent for mange fra TV-serien Ønskebarn, og opplever  at mange gleder seg over at de fikk danne sin egen familie. – Vi ønsket oss barn og er utrolig heldige som får være foreldre for Markus. Det er synd at adopsjon skal være en så tung og lang prosess for mange, sier paret. Foto: Rune Johansen.

– Av en eller annen grunn har jeg alltid tenkt at jeg kom til å adoptere, sier Kristin Myhrvold Hopsdal. Her sammen med mannen Kristoffer Hopsdal og sønnen Markus (4). Paret er kjent for mange fra TV-serien Ønskebarn, og opplever at mange gleder seg over at de fikk danne sin egen familie. – Vi ønsket oss barn og er utrolig heldige som får være foreldre for Markus. Det er synd at adopsjon skal være en så tung og lang prosess for mange, sier paret. Foto: Rune Johansen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kristin og Kristoffer rørte seerne til tårer da de fikk sin Markus i beste sendetid på TV. De mener hyllesten går litt vel langt.

DEL

– Dere er så snille og gode som adopterer, sier folk. Vi føler at dette ikke er helt rettferdig. Sannheten er jo at motivet vårt var et sterkt ønske om å få barn, slik som de fleste andre, sier Kristoffer Hopsdal, som sammen med konen Kristin adopterte Markus (nå 4,5 år) fra Sri Lanka i 2011. 

Ble godkjent

Kristoffer Hopsdal (37) er salgssjef og konen Kristin Myhrvold Hopsdal (42) jobber som lærer. De har vært sammen siden 2002, men veien frem til å få barn ble lengre enn de hadde sett for seg. Ved femte prøverørsforsøk bestemte de seg for at det skulle være det siste.

– Jeg hadde et avslappet forhold til det. Gikk det ikke så gikk det ikke, sier Kristin

Paret bestemte seg for å begynne adopsjonsprosessen tidlig i 2009, og henvendte seg til barnevernstjenesten som behandler slike saker. Allerede halvannen uke etter første henvendelse var de kalt inn til møte og august samme år var de godkjent for adopsjon på Sri Lanka. 

– Vi vet om folk som har ventet i årevis på dette, vi var utrolig heldige, sier paret. Da godkjenningen kom tatoverte Kristin stempelet «godkjent» i nakken.

– Følelsen av å komme dit var helt ubeskrivelig, sier de.


 

Norsk Tipping og fødsel

Helt fra starten på prosessen har paret filmet seg selv.

– Vi kunne ikke dokumentere en voksende mage, men ønsket å fortelle historien likevel, sier Kristin.

Det var grunnen til at de takket ja til å være med på programmet Ønskebarn som første gang ble sendt på TV i høst.

– Å få dokumentert vår fødselshistorie så grundig vil vi sette pris på senere, mener de.

En av høydepunktene i serien er når Kristoffer i februar 2011 får telefon om at de har blitt tildelt et barn. Han knekker sammen i gledestårer. 

– Som jeg har sagt tidligere: Det kan beskrives som å være med på en fødsel samtidig som du har Norsk Tipping på tråden, sier han nå, fortsatt like stolt.

Det ventet en liten gutt på 4 måneder på dem på Sri Lanka.

– Eg e født på Sri Lanka

Vi treffer familien i stuen øverst i Hetlevikåsen i Loddefjord. Den lille ukjente gutten som ventet i Sri Lanka er han blitt fire og et halvt og sitter trygt plantet mellom mamma og pappa i sofaen. Markus skjønner ikke hva som er så spesielt med hans familie eller historie.

– Eg e' født på Sri Lanka, eg, sier Markus likefremt.

– Og så kom dokkar og hentet meg, legger han til og kikker opp på mammaen.

Kristin forteller han har et svært avslappet forhold til det.

– Vi snakker med ham om Sri Lanka og når vi hentet ham når det føles naturlig. Dessuten har vi planer om å reise tilbake dit alle sammen, sier hun.

Synd to år er lite

Tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet viser at antall utenlandsadopsjoner går ned. I 2012 var det 272 adopsjoner, mens det i fjor var 204. Colombia, Sør-Korea og Sør-Afrika er de «største» landene i dag. Ventetiden varierer fra to til over åtte år, og har økt de siste årene.

– Det er synd at vår ventetid på litt over to år skal være lite. Vi har enorm respekt for dem som venter og venter, sier Kristoffer.

– Vurderer du å adoptere råder vi til å sjekke ut med adopsjonsselskaper og gå på kurs så fort som mulig. Ikke vent, sier han. ikke vent til dere er midt i 30-årene, råder han.