Gå til sidens hovedinnhold

Veien på Osterøy åpen igjen etter ras

Artikkelen er over 1 år gammel

Rundt 60 beboere har vært isolert i åtte dager. Mandag ettermiddag var det igjen fri ferdsel.

16. februar gikk et omkring tre meter høyt jord- og steinras over to veier helt nord på Osterøy i Vaksdal kommune.

Flere små bygder ble isolert, og hele forrige uke måtte de fraktes med båt forbi rasstedet.

I forrige uke håpet man å kunne åpne veien til helgen, men fredag måtte opprydningsarbeidet avbrytes på grunn av meldinger om store nedbørsmengder og jordskredfare.

Lite skader på veien

Mandag formiddag sa kontrollingeniør i Statens vegvesen, Åge Fanebust, at de satset på å åpne veien i løpet av dagen. Ved 1545-tiden ble den endelig åpnet.

– Fylkesveien er nå ryddet. Vi jobber med å bygge en murvoll på oppsiden av veien for å hindre ytterlige nedfall. Muren må tilpasses terrenget, så per nå vet jeg ikke hvor stor den blir, uttalte Fanebust til BA tidligere på dagen.

Da BA snakket med geolog Harald Hauso forrige helg, fortalte han at det var kommet ned omkring tusen kubikk jord- og steinmasse. Han fryktet store skader på veien og stikkrennene under veien.

– Nå ser vi at det er minimale skader på veien. Den har kommet rimelig bra fra raset. Stikkrennene er heller ikke skadet, og de er nå åpnet, sier Fanebust.

Rasløpet blir liggende

Det var jord, stein og trær som kom ned i det omkring 400 meter lange raset som sperret en fylkesvei og en kommunal vei.

– Noen av steinen var ganske store, og de har vi tatt vare på for å bruke til voll på oppsiden av veien, sier Fanebust.

Det er ikke ryddet noe i selve rasløpet, og Fanebust sier det foreløpig blir liggende.

– Det må vurderes om det skal ryddes senere dersom det skulle komme bevegelse i raset, sier kontrollingeniøren.

– Har gått greit

Morten Vatle Lilletvedt og familien hans har vært innesperret på Osterøy i vinterferien på grunn av raset som gikk forrige lørdag kveld. Mandag måtte de ta båt for å komme seg til barnehage og skole.
– Jeg har fri frem til torsdag, men ungene har reist med båt til skole og barnehage i dag, sier Vatle Lilletvedt til BA.

Familien hadde fått med seg at veien ikke kom til å bli åpnet før tidligst mandag, og måtte derfor følge barna over med båt.
– Det har ikke vært noe vi kunne gjøre, og de sier at det var på grunn av sikkerheten at de ikke har kunnet åpnet veien, sier Vatle Lilletvedt.

Han forteller at det har gått greit til tross for at de har vært innesperret i over en uke.

Vil få varsling

Rådmann i Vaksdal, Atle Fasteland, fortalte mandag formiddag at både den kommunale og den fylkeskommunale veien nå er ryddet, men at de venter på geolog som vil komme med en vurdering klokken tolv om veien kan åpnes for ferdsel.

Skyssordningen med båt vil fortsette frem til veien er åpen igjen. De har også satt inn skolerute for elevene som skal til Stamnes.

– Det vil komme fortløpende informasjon på hjemmesidene våre, og beboerne i området vil få sms-varsling når veien er åpen igjen, sier Fasteland.

Kommentarer til denne saken